2020. november 28. szombat Stefánia

Ide menj vásárolni! 132 áruból számoltuk ki, hol legolcsóbbak az alapélelmiszerek


Hat magyarországi bolt, 22 alapélelmiszeres túlélőcsomagjának az értékét hasonlítottuk össze. Ennek eredményeként kiderült, hogy mely boltokban a legolcsóbb, illetve melyekben drágább akkor lebonyolítani egy nagybevásárlást, ha tudatosan mindenből a legolcsóbb terméket szeretnénk megvásárolni. 10 000 forint alá sehol sem sikerült mennünk, de efölött már több ezer forintos eltéréseket tapasztaltunk ugyanazon a termékkosáron. 

A koronavírus-válságra egyfajta reakcióként a GVH által elfogadott kötelezettségvállalás szerint, a Tesco bevezette a Tesco Doboz szolgáltatását, aminek lényege, hogy összeállítottak egy alapvető élelmiszeres bevásárló kosarat, ami 21 élelmiszert továbbá egy 100-as pakk zsebkendőt tartalmaz, és ezt az egész ország területére szállítják is (a kitételekről lentebb!). A terméklista a következő:

 • Paradicsompüré
 • Cukor
 • Liszt
 • Kávé
 • Lekvár
 • Csokoládé
 • Halkonzerv
 • Tej
 • Kenyér
 • Tea
 • Instant burgonyapüré
 • Hüvelyesek
 • Konzerv zöldségek
 • Tészta
 • Konzerv készétel
 • Leveskocka
 • Kakaó
 • Olaj
 • Papírzsebkendő
 • Puding
 • Gyümölcskonzervek

A listán szereplő termékek márkái igen változatosak, de általában jellemzően sajátmárkás termékekről van szó, illetve amik a legolcsóbbak. Persze a teljes összeállításban szerepelnek márkás termékek is, sok helyen potenciális helyettesítőként, ám információink szerint, mivel előre összeállított dobozokról van szó, ezért általában jól körülhatárolható mely termékek kerülnek bele a dobozba.

A teljes összeállítást úgy kell értelmezni, hogy az adott termékből mindig a legnagyobb mennyiséggel szereplő áru a mennyiségi mérvadója a termékcsoportnak. Tehát például vegyük a dobozóból a kakaót, itt a hiper 4 lehetőséget ad meg, amik bekerülhetnek a csomagunkba. Ezek közül az 1kg-s a legnagyobb, tehát bármelyik termék is kerüljön be a rendelésünkbe, összesen 1kg kakaót fogunk kapni. Lehet, hogy egy termék lesz, ami egy kilót nyom, de lehet hogy egy 800 és 200 grammosból fog összeállni a végeredmény.

A csomag másik plánéja, hogy kizárólag olyan településekre lehet rendelni, ahol amúgy nem elérhető a Tesco Online Bevásárlása, ami gyakorlatilag egész Magyarországot jelenti, kivéve Budapestet és néhány nagyobb megyeszékhelyet. Eddig a fontosabb tudnivalókat, de most következzen a legfontosabb. Az alapélelmiszerekből álló túlélő csomagot a hiper

11 499 forintos, fix áron kínálja.

Ennél tehát se többet, se kevesebbet nem kell fizetnie senkinek a pakkért. Az ár láttán kíváncsiak lettünk arra, mennyibe kerülne ugyanilyen elvek szerint összeállítani egy alapélelmiszeres csomagot más bolt webshopját használva. Azért hogy ezt kiderítsük, ugyanezt a listát összeállítottuk a 

 • Spar,
 • Auchan,
 • Príma,
 • Groby,
 • és a Kifli webshopjában is.

Fontos megjegyezni (!), hogy az összes webshopban az adott termékkategóriából mindig a legolcsóbbat vettük figyelembe, követve azt a vezérelvet, hogy minden termékkör megközelítőleg ugyanolyan súlyban legyen benne a kosarunkban. Voltak azonban problémásabb tételek, így például a sűrített paradicsom, vagy a zöldségkonzerveknél elég elértő a boltok kínálata a mennyiségi lehetőségeket figyelembe véve.

Éppen ezért bár nem számottevő, de mégiscsak méretbeli, így értékbeli különbség is lehet az általunk számolt kosarak és a Tesco Doboz között.

Elképzelhető tehát, hogy például a Tescótól egy 400 grammos fehérbab-konzervet kap valaki, míg mi az összes bolt esetében minimum egy 670 grammos csemegekukorica-konzervvel számoltunk, ugyanez igaz lehet az étolajra is, lehet valakinek a dobozába 1 literes lesz, de mi konzekvensen mindenhol 2 literrel számoltunk. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy éppen akciós árakat sehol nem vettünk figyelembe.

Azt is érdemes tudni, hogy a tescós csomagár már tartalmazza a szállítási költséget, így mi is minden bolt esetében hozzácsaptuk a végösszeghez a lehető legolcsóbban elérhető szállítási költséget. Ténykérdés, és egyben feloldhatatlan ellentét, hogy mi olyan helyre tudunk rendelni az általunk vizsgált boltokból, ahová azok amúgy szállítanak, a Tesco esetében pedig pont fordított a helyzet, Budapesten tehát a Tesco dobozát senki nem tudja megrendelni, ellenben például Egerben csak azt lehetne, és azokat nem, amikkel mi ebben a cikkben számoltunk. Az összehasonlításnál ezt tartsuk szem előtt!

Lássuk a medvét!

Ahogy a grafikonon látszik, az úgynevezett alapélelmiszeres túlélőcsomagunkat egy tetszőleges budapesti címre a Sparban tudjuk összeállítani, hangsúlyozottan a legolcsóbb termékekből. A pakk összesen 10 025 forintunkba kerülni, ami házhozszállítással 10 724 forint lenne.

Második helyen az Auchan végzett, ott 11 453 forintért tudunk bevásárolni, amit aztán 12 143-ért hoz házhoz a hiper. A harmadik legolcsóbb összehasonlításunkban a Príma lett, dobozunkért itt 12 322 forintot kellett fizetnünk, ami szállítási díjjal 12 821 forintra kúszott fel.

Összegben a negyedik helyen a Groby végzett, itt 13 968 forint lenne a túlélőcsomagunk, ami szállítással 14 958 forintra emelkedett. Legdrágább helyre a Kifli.hu futott be, itt 15 851 forintba került a csomagunk, igaz itt gyümölcskonzervet nem találtunk, ezért helyette egy valamivel drágább kajszibarack befőtt került be, ami jócskán többe kerül, mint a vetélytársak konzervei. Így azonban legalább megugrottuk a 15 000 forintos szállítási korlátot, azaz ingyen kapnánk kézhez a rendelt árut, ha ezt nem értük volna el, úgy 1 500 forintot kellene fizetnünk a szállításért.

Ne olyan hevesen

A végső számokat nézve ugyanakkor néhány "új vásárló" kedvezménnyel is lehet számolni, a Prímánál például az első vásárlásra 2 000 forint kedvezmény érvényesíthető, aminek következtében a végösszeg 10 322 forint lenne, amivel a 2. legolcsóbb lenne a boltlánc. Ráadásul mivel a Prímánál 10 000 forintos végösszeg alatt kell még további plusz pénzt fizetni a szállítási díjra, mivel ezt meghaladtuk még a kedvezménnyel is, ezért 499 forintba lenne a házhozszállítás. Ennek következtében a végösszeg 10 821 forint lenne. Ez pedig alig 100 forinttal lenne drágább, mint a legolcsóbb Spar.  

Az Auchan online shopban is elérhető egy akció, mely szerint, ha valaki először vásárol, és a kosárösszege meghaladja a 10 000 forintot, akkor csupán 1 forintba kerül a szállítási költség. Ha ezt valaki érvényesíteni tudja, akkor a hipernél 11 454 forintot kellene kiperkálnia a csomagért, amivel előznék a Tesco dobozát. A többi boltnál jelenleg nem találtunk belépőknek szánt akciókat. 

Ha tehát minden elérhető kedvezménnyel számolunk, akkor a következőképpen alakul a végső sorrend, szállítási díjjal kalkulálva:

 • Spar pakk - 10 724 forint
 • Príma pakk - 10 821 forint
 • Auchan pakk - 11 454 forint
 • Tesco Doboz - 11 499 forint
 • GRoby pakk - 14 958 forint
 • Kifli pakk - 15 851 forint

Akit pedig tételesen is érdekelnek az egyes boltok termék/ár-listái azok a lenti táblázatban tudnak kutakodni:

Kutatást végez Olvasói körében a Pénzcentrum!

Ahogy a világon, Magyarországon is nagy probléma az élelmiszerpazarlás. A hazai élelmiszerhulladékok felét a magyar háztartások termelik, ezt pedig jelentősen le lehetne csökkenteni. Lapunk most arra kíváncsi, hogy milyen változásokat idézett elő a koronavírus-járvány a magyarok vásárlási, főzési, ételtárolási, és hulladékkezelési szokásaiban. Az élelmiszerpazarláson rontott-e a járvány, vagy éppenhogy kevesebb étel landolt a szemétben? Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd Te is a munkánkat!

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS