Fotókon az őrület: így fosztották ki a boltokat a koronavírus miatt pánikoló magyarok

2020. február 27. 09:29

Egyre több üzletben lesz hiánycikk a konzerv, tartós tej, liszt és a többi tartós cikk: rengetegen kezdtek készleteket felhalmozni egy esetleges, az olaszországihoz hasonló lezárásra készülve. Több olvasónk is küldött fotókat a lefosztott polcokról.

Elsők között a Pénzcentrum számolt be róla, hogy sokan elkezdtek készleteket felhalmozni a koronavíros-járvány miatt, tartva egy esetleges, az olaszországihoz hasonló lezárástól. Keddig cikkünk óta méginkább eldurvult a helyzet a magyar boltokban: kocsiszám vásárolják az emberek a tartós élelmiszereket, háztartási cikkeket.

Egyik olvasónk a csömöri Auchanból küldte az alábbi képet, elmondása szerint rengetegen voltak, és jellemzően felpakolt kocsikkal álltak be a sorba:

Brutál sor a csömöri Auchanban. Fotó: olvasónk.
Pedig azt hittem, így hónap végén már nem lesznek sokan, szerda koraeste könnyen letudhatom a bevásárlást a hét maradék részére. Hát nem így lett... Tolongás volt a tésztáért, konzervekért, vízért. Volt olyan család, akik három bevásárlókocsit pakoltak tele

- fűzte hozzá a fenti fotóhoz, amin látható, hogy a tésztaosztályt teljesen lefosztották az Auchanban.

Mindenki megőrült ebben az országban? Konkrétan ölre mentek az emberek az utolsó karton tartós tejért, vagy lisztért

- mesélte.

Egy másik olvasónk hasonlót tapasztalt tegnap egy XV. kerületi Lidl üzletben: ott is a cukor, liszt, olaj, tej volt a sláger, de nem volt ritka az olyan vásárló, aki tisztítószereket is felpakolt a kocsira. A csömöri Auchanhoz hasonlóan ebben a boltban is tömött sorok álltak, alig győzték az emberek kitolni a megpakolt bevásárlókocsikat.

Hasonlóan járt egy pesti Tescóban is a Pénzcentrum egy másik olvasója, aki a konzerv-osztályról, azaz annak hűlt helyéről küldött nekünk képet:

Konzerv kéne? Ne keresd... Fotó: olvasónk
Őrület, de tényleg... Mindenki, akinek már nem jutott valamilyen konzerv ott mérgelődött, és az árufeltöltőkön kérte számon a hiányt. Dehát nem volt mit tenni, ha elfogyott, akkor elfogyott, gondolom amúgy nem szokott annyira menni a pacalkonzerv meg a sólet, így nem is tartanak nagyobb készletet

- mondta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kaptunk fotókat egy budapesti Aldiból is, ahol a liszteket és a cukrokat kapták szét az emberek.

Fotó: olvasónk.

Az Aldiból jelentő olvasónk elmondása szerint ott is rengetegen vásároltak több kocsira valót.

Fotó: olvasónk.

Nincs ok a pánikra

Nincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására, indokolatlan, hogy a magyarok megváltoztassák fogyasztási szokásaikat a koronavírussal kapcsolatos híresztelések miatt. A magyar élelmiszer-kereskedelem 80 százaléka hazai forrásból szerzi be az árut, a kereskedők ráadásul hónapok óta alkalmazkodnak az egyébként is bőséges lakossági fogyasztáshoz, vagyis az ellátási láncunk képes kielégíteni a forgalmasabb időszakokban jellemző igényeket is, akárcsak karácsonykor, húsvétkor

- mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György szerint itthon folyamatosan biztosított az árukínálat, a beszerzési forrásokat pedig szállítási problémák esetén is hamar pótolni lehet. A főtitkár, aki szerint hazánkban a pánikkeltés okozhat gondot a boltok működésében, nem a vírushelyzet, leszögezte:

szükségtelen, hogy a családok a megszokott életvitelükhöz képest soron kívüli bevásárlásokat iktassanak be. A kereskedelem látja, hogy a hatóságok is folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, ráadásul a boltok működése, a helyzetértékelés kizárólag a jogszabályok és az illetékes hatóságok állásfoglalásaitól függ. Ebben semmilyen változás nem történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem