24 °C Budapest
womens hand holding a salad

Zöldségdömpingre készülhetnek a vásárlók a magyar boltokban: minden egy csapásra olcsóbb lehet

2024. március 8. 19:31

Szinte egész évben elérhető a hazai fejes saláta és az újhagyma a piacon, a nagyobb mennyiségek azonban a koratavaszi időszakban érhetők el, ekkor a legtöbb boltban az import árut felváltja a hazai termés – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképéből. Hasonló a helyzet a hónapos retek esetében is, amely minden évben az első nagyobb bevételi forrást jelenti a fólia alatti termesztésben.

Bár a boltokban egész évben jelentős a zöldségkínálat, a koratavaszi időszaktól kezdődően egyre több zöldségfajta esetében veszi át az import helyét a magyar áru. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a koratavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Hasonló a helyzet a fejessaláta és a hónapos retek esetében is. Hazánkban mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség.

A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években. Ennek oka, hogy

egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni hazánkban a fejessalátát.

A nagy melegek miatt folyamatos öntözés szükséges, ami fokozza a gyomnövények megjelenését. Emellett újabb és újabb kórokozók jelennek meg, ezért a termesztésben igen gyors a fajtaváltás.

Az újabbnál újabb fajták mellett egyre több olyan új salátafaj jelenik meg és épül be az étrendünkbe, amely a fejes salátánál jobban tárolható, illetve alkalmas a gépi betakarításra és feldolgozásra. A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, ami hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek nagy, tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé, emellett jól kockázható, feldolgozható. Kereslet tekintetében is megtörni látszik a fejes saláták egyeduralma. Noha még mindig sokan keresik, egyre nagyobb az érdeklődés a többi salátaféle iránt is, különös tekintettel a jégsalátákra és a tépősalátákra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországra a téli időszakban, azaz november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.

Hazai viszonylatban a hónapos retek az egyik legelső konyhakerti növény, amelyet már kora tavasszal lehet ültetni. A hónapos retek enyhe februári időjárás esetén már a tél végén, a tavasz első napjaiban ültethető, vethető. A hónapos retket általában fűtött vagy fűtés nélküli fóliába vetik. Hidegtűrése és rövid tenyész ideje miatt sokan előveteményként ültetik. A fólia alatti termesztésben a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás, így a gazdálkodók igyekeznek minél előbb elvetni, hogy a fő növény ültetése ne csússzon. Ugyan a részesedése a hazai zöldségtermesztésen belül igen alacsony, a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk.

Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. A gömb alakú hónapos retek különböző fajtáit csomós kiszerelésben értékesítik. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem