Traktor during a farmers protest in Hamburg

Gazdatüntetések sokkolják Európát: jöhet az áruhiány a magyar boltokba?

2024. február 14. 13:05

Németországból indulva, Hollandián át, Franciaországon és Olaszországon keresztül, de már Romániában és Magyarországon is forronganak a gazdák. Az okok mindenhol kicsit mások, a demonstrációk viszont egyelőre nem csillapodnak. A hazai Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint viszont nincs oka a magyaroknak aggodalomra. Rövid távon szinte kizárt, hogy ezek a megmozdulások éreztessék a hatásukat az árakba vagy bármilyen negatív hatással legyenek az ellátási láncok stabilitására.

Továbbra is sorozatosan tüntetnek a gazdák Európa-szerte. A sort még tavaly év végén a német gazdák kezdték, akik kedvezményeik fokozatos elvonása ellen kezdtek tiltakozásba. Legnagyobb akciójuk pedig akkorát szólt, hogy gyakorlatilag megbénították a német fővárost, Berlint. A német gazdák ellenállása pedig nem csak Németországban, de gyakorlatilag egész Európában végigsöpört, és kisebb-nagyobb mértékben szinte az összes EU-s országban voltak megmozdulások. Ide lehet sorolni Hollandiát, ahol a gazdák egy csoportja a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő helyi jogszabályok ellen tüntetnek olyan elánnal, hogy a gyújtogatástól sem riadnak vissza.

Szintén forrnak az indulatok Franciaországban is, ahol a legjelentősebb francia szervet folyamatosan forgalomlassító akciókkal hívja fel az ágat nehézségeire a figyelmet. De a német társaikhoz hasonló akcióra készültek az olasz gazdák is, akik több száz traktorral Rómát vették célba, ám ott végül meghiúsult a berlinihez hasonló bénítás, a gazdák azonban nem adták fel. Ugyancsak forrnak az indulatok Romániában is, de Lengyelországban is hangoskodnak a mezőgazdaság szereplői, sőt azóta már Magyarországon is volt gazdatüntetés. Az itteniek február 9-én Záhonyhoz vonultak, mert nekik az fáj, hogy az Európai Bizottság új döntése értelmében újabb egy évre lehetővé tenné az ukrán termények vámmentes behozatalát.

Látjuk tehát, hogy más-más csapások mentén, de szerte az Európai Unióban forrnak a gazdák indulatai. Ilyen körülmények között adódik a kérdés, ha továbbra is kitart a gazdák ellenállása, és ez az ellenállás mind több és többféle akcióba torkollik, akkor ez kihatással lehet-e a végvásárlókra, azaz az átlagos emberekre, fogyasztókra. Lehetnek-e problémák az ellátási láncokkal, illetve megugorhatnak-e újra drasztikusan például az élelmiszerárak. Azért hogy ezekre a kérdésekre válaszokat kapjunk megkerestük Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárát.

Nőhetnek az élelmiszerárak a gazdatüntetések miatt?

A mi megítélésünk szerint rövid távon hatása nincs, és nem is lehet ezeknek az átfogó gazdatüntetéseknek a magyar élelmiszerpiacon

- kezdte a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában Vámos György, aki szerint e meglátásuknak hátterében elsődlegesen az az ok húzódik, hogy ezek a gazdatüntetések jelenleg a télies időszakban történnek, úgyhogy egyáltalán nem akadályozzák a mezőgazdasági munkák dandárját. Vámos György beszélt arról is, hogy a járványidőszakban már bebizonyosodott, hiába voltak sokáig tartó nehézségek az élelmiszerellátásban, akkor mind a magyar élelmiszeripar, mind pedig a mezőgazdaság, de a kiskereskedelem is helytállt.

Most az élelmiszerláncban semmilyen fennakadást sem látunk, és érdemes azt is tudni, hogy a magyar élelmiszerellátás zömében azért a magyar élelmiszerekre épül, ezért még ebből a szempontból is független ezektől az eseményektől

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott a főtitkár. Vámos György szerint tehát jelenleg senkinek semmi oka nincs az aggodalomra, ugyanis a magyar élelmiszer-kínálat bőséges. Hosszabb távon persze ennél azért nehézkesebb a jóslás, azt ugyanis most senki nem tudja megmondani, meddig tartanak ezek a megmozdulások. A későbbiekbe az tehát nem zárható ki, hogyha a tömeges tüntetési hullám fennmarad, az befolyással lehet az ármozgásokra, ezt viszont nem lehet előrejelezni.

Fontos azt is tudni, és ez a mindenkori békeidőben is így van, a nemzetközi ármozgások bizony hatással vannak a hazai piac ármozgásaira is. Ez egy általános képlet. Ebből pedig az is egyenesen következik, hogyha a nyugati tüntetési hullám hatással lesz a nyugati árakra, akkor ez esetleg nálunk is okozhatna drágulást. „Én ezt a veszélyt azonban most nem látom” - nyomatékosította lapunknak Vámos György.

Mit látnak a boltok?

Az OKSZ válaszain kívül a Penny azt közölte lapunkkal, jelen információik szerint nehéz megítélni azt, hogy a gazdatüntetések fokozódása okozhat-e fennakadásokat az ellátási láncban. Az Auchan ezen felül arról tájékoztatott bennünket, hogy ők eddig semmiféle fennakadást nem tapasztaltak a gazdatüntetések miatt. „Mi úgy gondoljuk, hogy ezeknek a tüntetéseknek csak hosszabb távon lehetnek kedvezőtlen hatásai, de ezzel jelenleg nem számolunk. Szeretnénk kiemelni, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar az alapvető élelmiszerek körében képes áthidalni az esetleges fennakadásokat” - fogalmazott a hipermarketlánc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem