Wrapped boxes with presents under Christmas tree in the living room

Ez az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék 2023-ban: rengeteg fa alatt ott lapulhat idén

2023. december 18. 10:05

2023-ban töretlenül népszerű ajándék a társasjáték felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, év vége előtt pedig mindig jelentősen emelkedik a kereslet. Nem egyszerű feladat azonban sok tízezer, jobbnál jobb játék között megtalálni a legmegfelelőbb ajándékot idén. Ebben segíthetnek a toplisták, ajánlások: vannak ugyanis sok éve nagy favoritnak számító játékok, amelyek már bizonyítottak, új kedvencek, amelyek taroltak 2023-ban és igazi ínyencségek is rajongók számára. A Pénzcentrummal hazai kereskedők osztották meg a tapasztalataikat arról, melyek voltak az idei év legkelendőbb játékai, a legnépszerűbb újdonságai, illetve hogy milyen trendek jellemzik a játékpiacot jelenleg.

Már hosszú évek óta vezetik a játékruházak toplistáit a társasjáték kategória termékei, az idei eladási adatok szerint még a LEGO-t is megelőzik. A társasjáték viszont már nem csak gyerekeknek népszerű ajándék karácsonykor: rengeteg az olyan népszerű társasjáték, amelyet komplexitásuk miatt csak 14 éven felül érdemes kipróbálni. Az eladási toplistákat az egyszerűbb, és jellemzően olcsóbb partyjátékok, illetve családi vezetik, mint a korábbi években, akadnak azonban nagy meglepetések. Körképünkből kiderül az is, mi volt a 2023-as megjelenésű, legújabb játékok közül a legnagyobb kedvenc, és mely társasjátékok nem vesztettek a varázsukból hosszú évek óta. Talán az online rendelés már rizikós, de még nincs késő a boltokból beszerezni egy játékot a fa alá.

Arról, hogy melyek voltak idén a legkeresettebb társasjátékok eladási számok alapján, a 2023-as megjelenések közül a legnépszerűbbek, vagy hogy milyen új trendek figyelhetők meg a társasjátékpiacon, idén is az eMAG, a Gémklub és a Szellemlovas nyilatkozott lapunknak. Fontos, hogy idén is meghatározó a toplistákat, eladási számokat nézve az, hogy a partijátékok és családi játékok mindig a legkeresetebb kategória, ezek szélesebb rétegeknek szólnak. Illetve a 2023-as megjelenésű játékok esetében természetesen nagy előnnyel indul egy év elején megjelent játék egy őszi-téli megjelenésűnél. Viszont még így is akadhatnak kivételek, nagy év végi hajrák, akárcsak a könyves toplistákon.

Az eMAG azt közölte lapunkkal, hogy náluk a legnagyobb darabszámban értékesített 50 társasjáték közül három termék idei megjelenésű. Ez azt mutatja, hogy az ügyfelek alapvetően a klasszikus, ismertebb játékokat keresik. Ugyanakkor az év legnépszerűbb társasjátéka épp egy idei darab, a Jumbo Hitster című zenei kvíz/partijáték lett. Az idei értékesítési statisztikák alapján az eMAG-nál is főleg az egyszerűbb, könnyen elsajátítható társasjátékokat keresik a vásárlók, például partijátékokat, kvízeket vagy családi társasokat, mint a Scrabble, a Dixit, vagy a Tabu. Az összetettebb működési elvű, stratégiai darabokból az olyan klasszikusok népszerűek, mint a Pandemic, a Fröccs vagy az Azul. Az ismertebb merchandize-ok közül a Harry Potter, a Professzor Láng Elma, a Pókember, és a Jumanji volt  a legnépszerűbb társasjáték-tematika az online piactéren 2023-ban.

Tóth Balázs a Gémklub senior marketing menedzsere lapunkkal azt közölte, hogy 2023-ban a legtöbbet eladott játékok – természetesen – az örökzöld partijátékok voltak ismét. A Gémklub kiadású játékok közül ezek a Cica, pizza, taco, gida, sajt; a Fedőnevek; a Robbanó cicák; a Dobble; a The Mind – érezz rá!; a Fröccs; a Dixit és a Bang! voltak. A családi játékok között is az örökzöldek uralták a terepet: az Azul, a Ticket to Ride Európa, a Cascadia vadvilága ill. a Bűnügyi krónikák.

A friss, 2023-as megjelenések között szintén a partijátékok a legelsők és természetesen egy az első félévben megjelent játéknak nagy előnye van az ilyen toplistákon az ősz végén, télen megjelent játékokkal szemben.A kategóriákat elkülönítve tisztább képe kaphatunk. A partijátékok közül a legnépszerűbb volt a Dobble Disney 100; a Dobble Connect; a Cica, pizza, taco, gida, sajt új kiadása, a Fordulatos fordítás és a Zombicicák. A családi játékok közül az Azul új úti kiadása, az Azul mini; a közismert asszociációs sikerjáték új kiadása, a Dixit Disney; a Coffee Rush és Az erdő voltak a legkelendőbbek.

Az összetettebb játékok közül A Föld, a Heat – Padlógáz, a Csavargódal, és a Gyűrűháború – a kártyajáték állnak az első helyeken. A kiegészítőket, sikerjátékok játékmenetét tovább színesítő extrákat elkülönítve pedig az látható, hogy az Ark Nova – Vízi világ, a Bang! A nagy vonatrablás; az Unikornisok – A rémes ménes: Patakoptató kalandok; ill. az Everdell – az Öröktölgy árnyékában kiegészítői (Újliget, Gyöngypatak) a legnépszerűbbek. A legkelendőbb gyerekjátékok idén a Deszkalózok, Mysterium Kids, Dobble Animals, és a Cortex Kids voltak.

Egyre fontosabb az, hogy a játékok egy színes világba invitáljanak, melyet látványos és szemet gyönyörködtető játékelemek, vizuális világ könnyít meg, de olyan játékmechanizmusok is, amelyek passzolnak a világhoz, amibe átröpítenek. Tehát nem csak egy vékony tematikus máz veszi a játékot körbe, hanem egy ahhoz passzoló döntési folyamat

- mondta el a 2023-ban látható trendek kapcsán Tóth Balázs, aki az is hozzátette: A társasjátékok iránt érdeklődők egyre inkább vágynak a különlegességekre, a rendkívüli játékélményekre (legjobb példa a  Ticket to Ride Legacy változata, Csavargódal vagy a Heat – padlógáz), és bár a témák nagyon vegyesek, a természet, a természetes táj, a növény- és állatvilág az egyik legerősebb (pl. Az erdő, Bonszai, A Föld, Ark Nova, Cascadia vadvilága, Dorfromantik).

Az is látható, hogy még a könnyed, fél-háromnegyed órás játékokat keresők is egyre többen olyan játékot keresnek, ahol kevesebb múlik a szerencsén, és amiben döntéseik eredményeképpen alakul az, hogy hogyan végeznek a játékban

- mondta el a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tóth András a Szellemlovas cégvezetője lapunknak azt mondta, hogy továbbra is a kiadókat figyeli minden vásárló, és reménykedve várja, hogy a nagy, nemzetközi sikerjátékokat megjelenteti valamelyik magyar kiadó. Ebben nincs változás az elmúlt évekhez képest a szakértő szerint.

Az év közepén érezhető volt hogy kicsit stagnál a vásárlási kedv, ami az inflációs nyomás hatása lehetett, de tény, hogy a legtöbb új megjelenés ősszel van, így olyankor mindig felpörög a kereslet. A nyár végén van a legnagyobb amerikai, míg októberben a legnagyobb európai társasjátékbemutató, így sok kiadó ezekre a dátumokra időzíti az új megjelenéseit. Nálunk pedig tavasszal és ősszel tartanak a kiadók árubemutatót

- magyarázta a szakértő. "Magyarországon továbbra is nagyon erős a személyes bolti vásárlás, a járvány csak kisebb mértékben mozdította el a vásárlási csatornákat az webshopok felé, mint Nyugat-Európában. A járvány alatt érezhetően nőtt a házhoz szállításos rendelések aránya, de amióta nincs karantén, ez szép lassan ismét csökkenésnek indult" - fejtette ki.

Társasjátékok toplistája 2023-ban

  1. Szunnyadó istenek
  2. Ark Nova
  3. 7 Csoda: Párbaj
  4. Cascadia vadvilága
  5. Homályrév - Az oroszlánfalka
  6. Kartográfusok
  7. Skull (angol, rózsaszín kiadás)
  8. Villamosdilemma
  9. The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz
  10. Ark Nova: Vízi világ

"Egyedül a Skull angol játék,  ennek idén már megjelent a magyar változata, de csak november végén, így az nem fért fel a toplistára. A Vízi világ pedig a második helyezett Ark Novához kiegészítő. Hasonlóképp, mint hogy angol játék ritkán kerül fel a toplistára, kiegészítők sem túl gyakran. Ráadásul a Vízi világ novemberben jelent csak meg, és így is a top 10-be került" - részletezte Tóth András. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi TOP5-ből 3 idén is bekerült a TOP5-be: Ark Nova, 7 Csoda: Párbaj, Homályrév - Az oroszlánfalka, és az idén 6. Kartográfusok.

2023-ban újonnan megjelent társasjátékok toplistája

  1. Szunnyadó istenek
  2. Ark Nova: Vízi világ
  3. Splendor: Párbaj
  4. Heat: Padlógáz
  5. A Föld
  6. Sör és kenyér
  7. Dorfromantik - A társasjáték
  8. Azul Mini
  9. Coffee Rush
  10. Dűne: Impérium - Halhatatlanság

A Vízi világ és a Dűne: Impérium - Halhatatlanság kiegészítők. Ezen a listán minden játék magyar nyelvű.

A Szunnyadó isteneket nehéz kategorizálni, de talán leginkább egy gémerebb, társasjátékosítottabb lapozgatós könyvre hasonlít. Mivel új és antikvár sci-fi, fantasy könyvekkel is foglalkozunk, azt is értjük, hogy ez miért lehet jó ajánlólevél, a lapozgatós könyvek jelenleg reneszánszukat élik, erőteljesen megnőtt a kereslet az utóbbi pár évben. A legnagyobb szívfájdalmunk, hogy a Turing Machine – ami nemcsak az idei év, de talán a valaha volt egyik legjobb dedukciós játéka – nem fért fel a toplistára. Az Ark Nováról valószínűleg nem szükséges külön szót ejteni, de azt mindenképpen kiemelnénk, hogy a kiegészítője, a Vízi világ nagyon jól sikerült, és jól bővíti az alapjátékot

- foglalta össze Tóth András.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm