Little  Caucasian boy standing near Christmas tree in Rothenburg in winter

Brutál játékdrágulás jött el 2023 karácsonyára: így is elképesztő a roham a boltokban

2023. december 15. 05:45

A karácsony előtti hetekben adják el a legtöbb terméket a játékboltokban, van ahol az éves bevétel 40 százaléka most realizálódik. A szülők, rokonok, barátok évről évre többet költenek játékokra, de nem csak a mennyiség, hanem az emelkedő árak okán is. Vannak játékok, amelyek 30 százalékot emelkedtek egyetlen év alatt. 

A karácsony igazi megfeszített időszak a játékkereskedelemben, ezekben a hetekben realizálják a bevételeik egy jelentős százalékát, van ahol akár a 40 százalékot is eléri ez az arány. Ám a reálkeresetek csökkenése miatt élesedik a verseny a boltok, webáruházak között, így komoly akciókra lehet számítani.

A szülők, rokonok, barátok évről évre többet költenek játékokra, de nem csak a mennyiség, hanem az emelkedő árak okán is. Tavaly még a pandémia okozta alapanyagdrágulás és a szállítási problémák miatt drágultak a játékok, idén ezt megfejelte az infláció és a forint-euró árfolyamának hónapok óta tartó tánca. A magyar játékpiac jelenleg – az éppen aktuális euróárfolyamtól függően – 80-100 milliárd forintra becsülhető.

A legnépszerűbb ajándék, még mindig a színes építőkocka, ami nagyjából 2-től 12 éves korig leköti a gyerekeket, sőt, sok felnőtt is szívesen rakosgatja a Legót. Emellett nagyon mennek még a társasjátékok, a kártyajátékok – erről részletesebben is írtunk már a Pénzcentrumon több alkalommal. A társasjáték kategória erősödött idén, ami nem meglepő, hiszen a szülők folyamatosan keresik azokat a játékokat, melyek a szórakoztatás mellett valamilyen készségre is hangsúlyt fektetnek. Egy társas tökéletes választás erre, hiszen fejleszti a problémamegoldási és szociális készséget, javítja a koncentrációt, megmozgatja a képzelőerőt, megtanít a sportszerűségre, az információk feldolgozására és a kritikus gondolkodásra is”

A forgalmunk nagyjából 85%-a a hagyományos boltokból érkezett, 15% az online értékesítés. Idén 16 százalékkal nőtt az online tranzakciószámunk, különösen az online, de bolti átvétellel történő rendelésszámának emelkedik

 - mondta el a Pénzcentrumnak Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK ügyvezető helyettese. Arra a kérdésre, hogy mennyi az átlagos kosárérték, még csak becsléseik vannak, eszerint a tavalyi szezonhoz képest online 3,5 százalékkal 15.500 forintra nő, míg hagyományos áruházi vásárlás esetében 10 százalékos növekedés mellett 12 ezer forintot költenek a vásárlók egy alkalommal átlagosan idén. A Játékneten, amely csak online elérhető, tehát fizikai üzletük nincs, az átlagos kosárérték az idei szezonban 14 ezer forint – tudtuk meg Őri Gergelytől, a JátékNet webáruház ügyvezetőjétől, majd hozzátett,

az idei évben talán az eddiginél is nagyobb a verseny a hazai piacon, így egyre nagyobb ár-akciókkal találkozhatnak a vásárlók.

10-ből 4-en kevesebbet költenek idén karácsonyi ajándékokra, ám a vásárlások összege mégis változatlan marad az áremelkedések miatt. A teljes hazai játékpiacon átlagosan 10-30% közötti áremelkedés tapasztalható a szektor szereplői szerint.

Melyek lesznek az idei év slágertermékei?

Általánosságban elmondható, hogy a diavetítő, a LEGO készletek, valamint a kreatív- és fejlesztőjátékok lesznek a slágerek, de a társasjátékok és az interaktív plüss játékok - pl. nagy kedvenc most a Bibis Maci - népszerűsége is toplistás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A REGIO eddigi értékesítési adatai alapján a TOP 10 játékkategória:

  • Társasjáték, kártya
  • LEGO
  • Autó, jármű
  • Kreatív, fejlesztő játékok
  • Baba és babakocsi
  • Bébijáték és kellék
  • Szerepjáték
  • Plüss
  • Játékfigura
  • Diavetítő, diafilm
  •  

TOP 10 játék

  • Diavetítő 24 995 Ft
  • LEGO Classic kreatív színes kockák 19 990 Ft
  • 60 másodperc társasjáték 9 995 Ft
  • Hotel társasjáték 7 995 Ft
  • Gravitrax Junior készletek 6 995 Ft - 24 995 Ft
  • Bibis Maci 14 995 Ft
  • Zingo 7 995 Ft
  • Rosszcsont 9 995 Ft
  • Biztee interaktív digitális kisállat 9 995 Ft
  • Gaby babaháza 3 995 Ft - 29 995 Ft

Az idei év legsikeresebb kategóriája változatlanul a társasjátékok a Játéknetnél. A legsikeresebb top termékek a következők:

  • Bitzee, az interaktív tamagocsi
  • Fürdőszobai habkészítő játék 9 499 Ft
  • Gabi babaháza 29 999 Ft
  • Zingo társasjáték 7 499 Ft
  • Igaz vagy Hamis társasjáték 9 999 Ft

Játék használtan?

A karácsonyi szezonban tízezres nagyságrendben teljesülnek a játékok termékkategóriájában tranzakciók a Vaterán, egy tipikus vásárló átlagosan bruttó 4 ezer forint körüli összegért rendel.

Karácsonykor a Matchboxokat és más gyártók hasonló játékjárműveit rendelték a legnagyobb számban, a második legnépszerűbb termékkategória viszont a LEGO és a hasonló építőjátékok. Jól fogynak az ünnepi szezonban a játékbabák, plüssfigurák, társasjátékok, a fából készült játékok, babajátékok, Playmobil-készletek, de a diavetítők és az ezekkel használatos diafilmek is - tudtuk meg a  Vatera kommunikációs részlegétől.

Az idei ünnepi szezon eddig legdrágábban elkelt játéka a Vaterán egy több mint kilencezer elemből összerakható LEGO Titanic volt, amely 230 ezer forintért talált új gazdára. A legdrágább tíz tételét egyaránt LEGO termékek uralják, egyebek mellett Star Wars, Jurassic Park, Gyűrűk ura, és Eiffel-torony tematikájúak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem