25 °C Budapest
Honey pouring into dish

Befellegzett a kínai hamisított mézeknek? Nagy szigor élesedhet hamarosan az EU-ban

2023. június 28. 16:12

Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára. Az Európai Bizottság nemrégiben benyújtotta erre vonatkozó javaslatát - közölte az Agrárminisztérium (AM).

A mézről szóló uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken jelenleg elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket. Magyarország, több tagállammal karöltve, már számos alkalommal sürgette ennek a gyakorlatnak a megváltoztatását. Az ilyen felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet tartalmazó keveréket kereső fogyasztók számára.

Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatta javaslatait a mezőgazdasági termékek forgalmazási előírásainak módosítására, melynek részét képezi a mézről szóló irányelv módosítása is. Ennek értelmében a keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

A javaslatot most a tagállami kormányok szakértői, valamint az Európai Parlament képviselői vitatják meg. Magyarország a jövőre vonatkozóan azt szeretné elérni a tárgyalások során, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában, hogy a fogyasztók teljes képet kapjanak a mézkeverékek származásáról. Ezzel az eszközzel is próbáljuk elősegíteni a minőségi magyar méz védelmét, az olcsó, harmadik országból érkező importtal szemben - írta az Agrárminisztérium.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem