-6 °C Budapest
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket

Vallottak a magyar boltok: tényleg a vásárlókon hajtják be az árstop veszteségeit?

2023. január 20. 08:28

Nagy vita van arról, hogy ki is kell-e tenni az árstopos termékeket a boltokba reggel, vagy elég készletezni is a szabályok szerint. Annyi biztos, hogy ha dupla készleteket kell tartani, akkor nő az üzletek vesztesége, amit a többi terméken igyekeznek behajtani.

Nagy vita van arról, hogy mennyi árstopos terméket kell kihelyezni a boltokban reggel. A Portfolio a fogyasztóvédelemtől megtudta, hogy két választásuk van az üzleteknek: reggel kiteszik a korábban (2021-es) eladott mennyiség kétszeresét, vagyis duplájára növelik a kínálatot, vagy folyamatosan figyelnek, hogy ne fogyjon el a polcokról, és töltik fel, amikor csökken a kínálat.

A lap forrása szerint van olyan értelmezés, amely szerint ha nem fér a polcra a teljes készlet, akkor folyamatosan tölteni kell, amíg el nem fogy a 2021-es eladott mennyiség kétszerese, utána pedig már nem kell tölteni. Másik értelmezés szerint pedig nem csak tartani kell a dupla készleteket, hanem azt el is kell adni.

Annyi biztos, hogy ha több árstopos terméket adnak el a boltok, akkor megnő az árstop miatt keletkezett veszteségük is, hiszen ezeknek a termékeknek a beszerzési ára magasabb, mint amennyiért kínálniuk kell. A veszteséget igyekeznek beépíteni a többi termék árába, ami a kisebb boltoknak nehézséget okoz. Az is kérdés, meddig lehet még beszerezni a megemelt árumennyiséget, mivel a hazai nagykereskedelem nem tud alaklamzkodni a helyzethez. Ugyanakkor a boltok már nem is keresik a magyar termékeket, mivel általában van olcsóbb importtermék, amin kisebb a veszteségük.

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?