Corby, U.K, 19 March 2019 - A long row of shopping trolleys carts at Asda Shop, outside of a large supermarket. Shopping.

Itt veheted meg jóval ár alatt a Lidl karácsonyi slágertermékét: akár 8 ezer forintot is spórolhatsz

2022. november 21. 16:04

Idén is megindult a roham a Lidl-ös játékkonyhákért, amelyekre több mint egy évet vártak a magyar szülők. Most az akciós újságok és a weboldalak segítségével megnéztük, hogy a magyarországi, 30 ezer forintos ár hogyan áll az európai összehasonlításban. Mint kiderült, a kelet-európai konyha-árak magasabbak, mint nyugaton, ezzel szemben az emberek kevesebbet is keresnek. Egy átlagos osztrák több mint négyszerannyit tudna venni a termékből, mint egy magyar átlagbért kereső.

Mint portálunk is beszámolt róla, óriási roham indult a Lidl üzletekbe a múlt héten, hiszen ismét lehetett kapni a már-már ikonikus játékkonyhát, amelyet közel egy év után ismét lehetett kapni. Azonban, a magyar szülők öröme nem lehetett felhőtlen, hiszen mint korábban a Pénzcentrum kiszúrta, a tavalyihoz képest már 10 ezer forinttal drágábban, 30 ezer forintért került a polcokra a karácsony slágerjátéka.

És akkor sem állhat mosolyra a szájuk, ha meglátják, hogy Európa más részein mennyibe kerül a kiskonyha: korábban beszámoltunk róla, hogy Németországban akciósan 49,9 euróba, azaz kb. 20 500 forintba került a termék.

Ám a korábbi, németországi találatunk akciós ár volt, a Pénzcentrum friss európai körképéből kiderült, hogy az eurózóna Lidl-áruházaiban immáron egységesen 69,99 euró t kérnek érte, leárazás nélkül, ami mai árfolyamon 24 450 forintak felel meg. Tehát még a mostani, gyenge forintárfolyam mellett is bő ötezerrel olcsóbb.

Ezt követik az eurózóna országai, majd pedig Csehország, itt 1499 korona, azaz átszámolva kb. 25 100 forint a kiskonyha, Lengyelországban 299 zlotyiért hirdetik az újságban a játékot, ami átszámolva kb. 25 870 forint. Sőt, mint a lenti táblázatból is látszik: a kiskonyha még Romániában és Bulgáriában is olcsóbb valamivel, mint itthon, a vizsgált országok közül egyedül Szerbiában kérnek érte többet.

Ennyi jön ki az átlagfizetésből

És ha ez nem lenne elég, az Eurostat és a szerb statisztikai hivatal adatai alapján megnéztük azt is, hogy az átlagos fizetésből mennyit lehetne venni a slágertermékből.

A bérösszevetésből kiderült, hogy csak Bulgáriában, Romániában és Szerbiában jönne ki kevesebb játékkonyha az átlagos nettó bérből, mint a magyarokéból - nálunk 11,4 jönne ki.

Az Unión belül a hollnadok tudnának a legtöbb Lidl-konyhát venni egy átlagos havi bérből, majdnem 56-ot, de egy átlagos osztrák is 47 darabot tárazhatna be, ha a teljes bérét erre fordítaná. Az eurózóna átlagát nézve 39 az egy havi átlagbérre jutó játékkonyha-index, de még a csehek is 18,5-öt tudnának venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?