-2 °C Budapest
Bright multi-colored chrysanthemums for autumn at a flower market. A matte effect has been added

Indul a krizantémháború a virágboltokban: így drágul idén a temetővirág

2022. október 25. 09:14

Idén a virágtermelők dolgát is nehezítette a rendkívüli szárazság és a meredeken emelkedő költségek is, viszont még így is jó minőségű, hazai virágokkal találkozhatunk az őszi szezonban az árusoknál. Hiánytól nem kell tartani, az árak viszont valamivel magasabbak lehetnek.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a VG-nek elmondta: a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban – melegebb és hűvösebb időjárás esetén is – jól érzi magát. 

Magyarországon a professzionális kertészetek mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével. Az idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek és családi gazdaságok dolgát. A szélsőséges időjárás ellenére a szezon kezdetére a korábbiakhoz hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból, az idén is mintegy 17 millió szál krizantém - legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban.

A szakember szerint az árak valamelyest magasabbak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek kénytelenek voltak élni az áremelés lehetőségével, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek, de mivel a virágboltok nagyobb árréssel dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy valamelyest fékezzék az árak emelkedését, így a vásárlók vélhetően kisebb mértékű drágulással találkoznak majd. A kereskedők attól tartanak, hogy a túl magas ellenértékek miatt a vevők elfordulnak a termékeiktől. Treer András szerint a virágárusok azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben – mint a mindenszentek és a karácsony – nem érződik a keresletcsökkenés, a visszaesés pedig csak a köztes időszakokra korlátozódik majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18