3 °C Budapest
Baked vegetables, avocado, tofu and buckwheat buddha bowl. Vegan lunch salad with kale, baked sweet potato, tofu, buckwheat and avocado in a white bowl. Vegan concept.

Az árstop ellenére is rengeteg magyarnak megfizethetetlen a csirke: itt van 5 étel, ami tökéletesen helyettesítheti

2022. február 3. 08:16

A kormány úgy döntött, február elsejétől 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. A rendelet szerint a hatósági áras termékek között szerepel a csirkehús is, ami sok magyar kedvenc konyhai alapanyagának számít. Sokan örülhetnek tehát annak, hogy az árak most lejjebb kúsznak. A HelloVidék most annak jártunk utána, miként reagáltak erre a lépésre a nagyobb boltok, illetve mit gondolnak az árak alakulásáról a szakemberek. De megnézték azt is, milyen lehetőségek vannak a csirkehús pótlására, ha kevesebbet költenénk rá, vagy tartanánk egy-két húsmentes napot. 

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány úgy döntött, február elsejétől 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. A rendelet szerint a hatósági áras termékek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár
  • előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt,
  • szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Ennek mentén, ezen termékek ára kedd óta nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál. A friss rendelet szerint, ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,vagy a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják azt, hogy a baromfihús sokkal kelendőbb a magyarok körében, mint például a sertés vagy a marha. A legutóbbi adatok szerint az egyfőre jutó baromfihús fogyasztás 25,2 kg, míg a sertéshús 19,2 kg, a marha, borjú pedig csak 1,1 kg.

Jól látszik tehát, hogy valóban sok család asztalára kerül csirkehús, ilyen-olyan formában. Kérdés viszont az, miként hat majd a bevásárlásokra az élelmiszerár-stop, az esetleges mennyiségi korlát a boltokban, vagy az, hogy mindezek mellett egyre nehezebb helyzetben kerül a baromfiágazat.

A koronavírus-járvány szinte minden ágazatot megtépázott, nem volt ez másként a baromfi szektorral sem. Szakemberek szerint egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként. Erre pedig csak rátett egy lapáttal a most bevezetett élelmiszerár-stop is, hiszen a baromfiágazat a csirkemell és a csirkefarhát miatt érintett az ügyben.

Hogyan helyettesíthető a csirkehús?

Ha még mindig borsos áron kínálják a csirkehúst az üzletek, érdemes kísérletezni húsmentes fogásokkal. Számos lehetőségünk van arra, hogy a jól megszokott recepteket átvariálva vega vagy vegán módon készítsük el a már ismert fogásokat. Ehhez csak arra lesz szükségünk, hogy kipróbáljuk a legnépszerűbb húspótló alapanyagokat és eldöntsük, melyik ízlik a legjobban. Persze nem lesz olyan ízük, mint a valódi baromfihúsnak, de egy-egy étkezéshez érdemes dolgozni velük, hiszen a belőlük készült fogás attól még kellemes és ízletes lehet.

Na, de mire is cserélhetjük ételeinkben a csirkehúst? Megtudod, ha elolvasod a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06