24 °C Budapest
Original christmas sweetness from hungary name is szaloncukor aka parlour candy. Christmas sweetness fondant in colorful metal wrapping at festive market

Így veheted meg idén nyomott áron a Szamos-szaloncukrot: ez a trükk a Tescóban működik

2021. november 22. 17:29

Bár még egy bő hónap hátra van karácsonyig, a legtöbb üzletben már ott sorakoznak a csokimikulások, csokidíszek a karácsonyfára, szezonális ünnepi péksütemények és az elmaradhatatlan szaloncukor is. Utóbbi az egyik legnépszerűbb szezonális termék Magyarországon: évente mintegy 3500 tonna fogy belőle.

A tavalyi év tapasztalatai azt mutatták, hogy a hagyományos kókuszos, zselés, vajkaramellás és marcipános szaloncukrok mellett már a prémium kategóriás gyártók különlegesebb ízvilágát is megtalálni a kínálatban, és egyre több vegán és diétás szaloncukor. Bár 2020-ban a gyártók gyengébb forgalomra számítottak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, de a várakozásuk nem igazolódott be. Múlt évben a legolcsóbb szaloncukrok kilónkénti ára 900 forint körül mozgott, a legdrágább viszont akár a 15 ezer forint/kg-os árat is elérhette.

Az is kirajzolódik a tavalyi trendekből, hogy egyre több vásárló keresi a prémium szaloncukrokat, viszont a minőségért cserébe magasabb árat is kell fizetniük. Sokszor nem is maga a szaloncukor a jelentősebb minőségibb felhasznált anyagok, íz terén, hanem például a csomagolásuk sem celofán, inkább selyempapír és szanitol. Illetve a márkásabb szaloncukrok esetében az is beépül az árba, hogy Szamos vagy Stühmer van a papírra írva. Azok, akik szeretnének minőségi szaloncukrot vásárolni a karácsonyfára, többnyire a nagyobb bolti akciókat, illetve gyártói kedvezményeket várják. 

Van azonban ennél egy biztosabb módszer, hogy olcsón jusson az ember minőségi szaloncukorhoz. A Pénzcentrum múlt évben figyelt fel arra, hogy a Tesco Finest szaloncukrok kilós ára lényegesen kevesebb a Szamosnál, a termékleírás szerint pedig 

eredeti Szamos recept alapján készülnek.

Ha megnézzük a Tesco webshopot, akkor látható, hogy amíg a Finest mandulás-csokoládés szaloncukor étcsokoládéval mártva, édesítőszerekkel 300g terméke 2999 forintba kerül (9997Ft/kg), addig ugyanott a Szamos mandulás szaloncukor csokoládéval mártva, édesítőszerekkel 140g terméke 2199 forintba (15707Ft/kg) kerül - kisebb kiszerelésben. Vagyis az eredeti Szamos recept alapján készült Finest termék 36 százalékkal olcsóbb, mint az eredeti márka terméke, ha a kilós árat nézzük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megnézzük a Szamos válogatást, amely meggyes, narancsos, feketeribizlis és csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukrokat tartalmaz, 150 gramm és 2199 forint, vagyis 14660Ft/kg áron kapható a Tescóban. Ugyanakkor a duplaakkora kiszerelésű  - 300 grammos - Finest válogatás, ami szintén eredeti Szamos recept alapján készült, 2599 forint, vagyis 8663Ft/kg. Közel 41 százalékkal olcsóbban, igaz: ez nem egészen ugyanazokat az ízeket, hanem szilvás, meggyes és narancsos krémmel töltött marcipán szaloncukrokat tartalmaz.

Forrás: Tesco Webshop, 2021. 11. 22.
Forrás: Tesco Webshop, 2021. 11. 22.

Érdekességképpen, ahogy arról tavaly beszámoltunk, nagyjából egy éve a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukor kilója 6663 forint volt, míg a Szamos praliné szaloncukor válogatás ára pedig 12 850Ft/kg. Ebből is látható, hogy idén a szaloncukor sem kerülte el az infláció, jelentősen drágult.

Nem ritka eset egyébként, hogy bizonyos boltlánc sajátmárkás termékét más gyártó receptúrája alapján készítik, vagy egyenes más gyártótól veszik. Ezzel például a Penny is lebukott: a Karát márkájú több szalámiját is a Pick gyártja, viszont feleannyiért adják őket:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem