1 °C Budapest
Vége a jó világnak: többtucatnyi Aldi, Lidl és Spar üzlet nyitvatartása rövidült meg

Vége a jó világnak: többtucatnyi Aldi, Lidl és Spar üzlet nyitvatartása rövidült meg

2021. szeptember 8. 14:28

Nem csak az iskolások sirathatják a nyári szünetet, hanem a nagy hazai boltláncok vásárlói is. Ugyanis a szünidő alatt a legfelkapottabb turisztikai régiókban található áruházaknak meghosszabbították a nyitvatartását. A jó világnak, és az este 10-ig vásárlásnak azonban már vége: a héten már a Lidl-nél is visszaálltak az év közbeni rendre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vége a nyárnak, elindult a suli és a kiemelt hazai turisztikai célpontoknál is csöndesedik a hangulat. Ez viszont nem feltétlen jó hír a helyi lakosoknak: ugyanis a szeptember beköszöntével lényegesen megváltozott a nagyobb boltok nyitvatartása is.

A Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy az Aldi például június 15. és augusztus 31. között kiemelt, vagyis az átlagosnál nagyobb forgalmú üzletté nyilvánította több Balaton-környéki, továbbá a Gárdonyban található üzletét. Így pedig több olyan bolt is volt, amelyik este 10-ig tartott nyitva hétköznapokon, a hétvégéken pedig 20 óráig. Dehát ennek szeptember elsejével vége lett, az üzletek visszaálltak a "szokásos", tövidített nyitvatartásra.

A nyári, legnagyobb forgalmú turisztikai szezonban a Spar 13 Balaton-parti településen szintén meghosszabbított nyitvatartási időben fogadta üzleteiben a vakációjukat töltő vevőket és a helyi lakosokat. Ám, mint a Pénzcentrum kérdésére elárulták, augusztus 31-el ők is visszaálltak a szezonon kívüli rendre.

A Lidl-nél egy bő héttel tovább élvezhették a vásárlók a hosszabb nyitvatartást: a Balaton körüli 12 áruházukban (Balatonlelle, Enying, Fonyód, Keszthely, Marcali, Siófok, Sümeg, Tapolca, Várpalota, Veszprém) a nyári időszakban meghosszabbított nyitvatartással várta vásárlóit, hétfőtől szombatig 6:30 illetve 7:00-kor nyitottak és 22:00 órakor zártak. Vasárnap egységesen 7 órakor nyitottak az áruházak és 20:00-kor zártak.

Ám ettől a héttől kezdve már a Lidl-nél is visszarendeződtek a korábbi rendszerre.

Szeptember 6-tól minden üzlet az év folyamán megszokott nyitvatartási időben várja vásárlóit, így hétfőtől szombatig 6:30 illetve 7:00 órától 21:00 óráig, vasárnap pedig egységesen 7:00 órától 19:00 óráig tartanak nyitva - közölte a Pénzcentrum kérdésére a boltlánc.

Tarolnak a diszkontláncok Magyarországon

Az utóbbi években óriási ütemben zajlott a diszkontláncok térhódítása Magyarországon. A GKI korábban közölt elemzése szerint az elmúlt 10 évben részben új boltok alapításával, részben a többi üzletlánc és egyéni kereskedő vásárlói körének elszippantásával előre törtek a diszkontláncok. 2010 és 2020 között a Lidl bolthálózata 51, az Aldié 74, míg a Penny Marketé 40 üzlettel bővült, forgalmuk pedig rendre 3,7, 6,7, illetve 2,3-szeresére emelkedett. Ezzel 2020-ra a Lidl lett a legnagyobb kereskedelmi üzletlánc Magyarországon.

A diszkontláncok térnyerését mindenekelőtt üzleti modelljük gyors reagáló képessége magyarázza az új vásárlói igényekre. A diszkontok a tudatos hálózatépítés mellett sokat fordítanak arra, hogy a minőséghez képest jellemzően kedvező árfekvésű és bővülő választékú kínálat (pl. a vega, vegán, laktóz- és gluténmentes igények kiszolgálása) mellett hatékonyak is legyenek (munkaszervezés, cserélődő szortiment, boltok belső megjelenésének változtatása).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?