7 °C Budapest
Bright colorful image of fruit

Mi folyik az Aldiban, Pennyben, Sparban? Kezd elfajulni a dinnyeháború: válogathatnak a vevők

2021. július 22. 14:02

Másfél hete megkezdődött a hazai görögdinnye szüret az ország déli térségeiben, így már kapható a magyar görögdinnye a piacok standjain, és a boltokban. Múlt héten már el is kezdték a szupermarketek a dinnyeakciózást, de csak óvatoskodva. Az igazán nagy kedvezményeket mostanra tartogatták: magszegény, fekete héjú, sárgahúsú, mézédes dinnyék kerültek akcióba szinte minden boltban. Mutatjuk a legkedvezőbb dinnyeárakat.

A magyarok kedvenc nyári gyümölcse egyértelműen a görögdinnye: az összes eladott gyümölcs egynegyedét a dinnye adja ebben a szezonban. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, viszont idén az időjárás miatt ez akár két kilogrammal is emelkedhet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi közlése szerint. Viszont a kedvelt magyar görögdinnye szakértők szerint a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra az inputanyagok és a munkaerő drágulása folytán megnőtt a bekerülési költség miatt. Ezért nem érdemes lemaradni a nagy akciókról! Igaz, nyár végére pedig rendszerint 99 forintos kilós árral is találkozni, viszont addig még biztosan várni kell, és már most is találni kedvező árú dinnyét.

E hét csütörtöktől CBA Prímában 189 forint, a Sparban, Intersparban és a Penny Marketben 149 forint a magyar görögdinnye kilója, a Tescóban 139 Ft/kg, az Aldiban pedig 129 forint! A klasszikus görögdinnyén túl pedig további, különlegesebb fajtákkal is csábítják a boltok a vásárlókat: az Auchanban a magszegény, fekete héjú fajta magyar gyümölcs kilója 188 forint. A Lidlben és az Intersparban a magszegény görögdinnye ára 199 Ft/kg.

Az Interspar az elkövetkező egy hétben sárgahúsú dinnyét is árul 199 Ft/kg-os áron, és mini, illetve bébi görögdinnyéket 189-199 forintért kilónként. Egy darab mézdinnye ára 699 forint, a sárgadinnyét pedig 499 forint/kilós áron adják. A sárgadinnye kilója a Pennyben 399 forint, ugyanannyi, mint hétfőtől a Lidlben.

Innentől álom a 99 forintos dinnye?

A 2021-es év dinnyeszezon szempontból sem szerencsés. Az átlagos dinnyeárak minden év júniusában egyre magasabbról indulnak. 2017-ben 277, 2018-ben 292, 2019-ban 351, 2020-ban 336 Ft/kg-ról indult a görögdinnye átlagos foyasztói ára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. 2021 júniusában az induló kilós ár már 390 forint volt: ez 16,1 százalékos emelkedést jelent!

A korábbi években a "dinnyegörbe" júliusban kezdett lejteni, amint a magyar dinnye bekerül a kiskereskedésekbe, és augusztus-szeptemberre csökken le igazán az ára. Tavaly - és ebben a járvány okozta zöldség-gyümölcs áremelkedésnek is szerepe volt - csak 221 Ft/kg-os átlagárig tudott lecsökkenni a főszezonban a lédús gyümölcs ára. Kérdés, hogy idén meddig tudja mert levinni a viharvert magyar dinnye az árakat.

Feltehetően lesz ugyanúgy idén is nagy nyárvégi (99 forintos) dinnyeakció a boltokban, piacokon, csak kérdés, hogy ez milyen hamar jön el, és meddig tart majd. Az sem mindegy, addig milyen árakon adják a kereskedők a dinnyét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden további akcióért, akciós újságért kattints ide!

A piacokon is már mocorognak az árak lefelé, viszont nagy árzuhanás még nem történt. Továbbra is 248-598 forintos árak között mozog a gyümölcs a piaconline.hu gyűjtése alapján:

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) pedig 10 budapesti üzlet árait vizsgálva a 28. héten (múlt héten) 259 forintos kilós átlagárat állapított meg. Ez már számottevő csökkenést jelent június első hetéhez képest, amikor 511,5 forintot mértek - viszont akkor még híre-hamva sem volt a valódi dinnyeszezonnak, így nem csoda, hogy aranyáron adták a csemegét.

Hogyan válasszunk dinnyét?

Mindenki másra esküszik: egyesek kopogtatják, mások szaglásszák, míg van, aki tapintás útján próbálja a tökéletes dinnyét megtalálni. Horváth Béla, dinnyetermelő azonban korábban elárulta a titkot lapunknak, hogyan választható ki a finom, érett dinnye:

Azokat a dinnyéket érdemes kerülni, amik nagyok, de súlyra könnyűnek tűnnek, mert ott nem igazán van beltartalom. Tehát a minél tömörebb, méretre inkább kisebb, ám súlyra nagyobb darabokat érdemes keresni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm