36 °C Budapest
A close-up view of raw chicken parts in the supermarket

Így játszhatják ki az élelmes magyarok a csúcsdrágulást: mindegyik boltban működik a csel

2021. június 16. 11:05

2021-ben valósággal elszálltak az árak Magyarországon. A drágulás pedig az élelmiszereket is súlyosan érintette, a zöldségek, gyümölcsök, de még a felvágottak ára is durván kilőtt. Van azonban egyetlen termékkategória, nevezetesen a szárnyasok húsa, amivel abszolút kijátszhatóvá válik az infláció. A csirke és pulykahús ugyanis 4-5 százalékkal olcsóbb 2021-ben, mint 2016-ban volt, miközben a disznó vagy a marhahús 30 százalékkal drágult ugyanebben az időszakban.

Ahogy arról a Pénzcentrumon a múlt héten beszámoltunk, rég nem látott drágulás vette kezdetét Magyarországon. A koronavírus-válság hatására világszerte nő az infláció, ez pedig hazánkat sem kíméli. A legdurvábban dráguló termékek között ott tudhatjuk a benzint, a cigarettát, és rengeteg élelmiszert is, köztük leginkább a zöldségeket és gyümölcsöket. Így például a méz, az alma vagy például az egzotikus gyümölcsök ára is az egekben van ezt pedig sokan a pénztárcájukon is érzik a bolti bevásárlások során.

Jó hír azonban, hogy a csúcsdráguló termékek között azért mindig akad 1-1 olyan termékkör, aminek az átlagára nem csak havi, de akár több éves távlatban sem igen változik. Sőt mi több, adott esetben az idő elteltével még olcsóbb is lesz. És hogy miért fontos ez?

Filléres trükkel az infláció ellen

Azért, mert egy pofonegyszerű trükkel – ideig-óráig legalábbis – bárki elkerülheti vagy legalább elodázhatja saját maga számára a drágulás rémét. De mielőtt ebbe belemennénk azt érdemes megjegyezni, hogy az infláció önmagában nem egy káros jelenség: a stabil és tervezett áremelkedésre szükség van, hiszen egy esetleges alacsony infláció, vagy defláció fennállásakor már kárt szenved a gazdaság. Ezzel szemben ugyanakkor a túl magas infláció is káros, hiszen

csökkenti a jövedelmek értékét.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebb terméket tudnak az emberek megvenni a pénzükből. A folyamatos drágulást azonban könnyedén ki lehet játszani, ehhez csak azt kell tennünk, hogy megpróbálunk olyan élelmiszereket vásárolni, amiknek az ára nem igazán nőtt az elmúlt időben, sőt akár még csökkent is. És természetesen ezzel párhuzamosan fokozatosan elhagyjuk bevásárló kosarunkból azokat a termékeket, amiknek az ára kilőtt az egekbe.

Természetesen ezt a cselt a legegyszerűbben egymást helyettesítő termékekkel tudjuk a legegyszerűbben kivitelezni. Ha most a gasztronómiai, és egyéb élvezeti értéket kivesszük a kalapból, akkor például a húsoknál 5 éves távlatban azt látjuk, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a csirkehús - legyen szó mellről vagy akár szárnyról – és a pulykahús ára 2016-2021 között gyakorlatilag nem változott, sőt mi több, még csökkent is.

Ez pedig azt jelenti, hogyha mindezt összekapcsoljuk a folyamatosan, évről-évre növekvő bérekkel, akkor bizony azt az eredményt kapjuk, hogy manapság ha húst vásárolunk, akkor a csirkét és pulykát éri meg a leginkább venni. Mindezt pedig alátámasztják az adatokat is. Hiszen, ha megnézzük, akkor például a disznóhúsok vagy a marhahúsok átlagára 30 százalékkal is emelkedett az elmúlt 5 évben. Miközben a csirke-, és a pulykahús ára 3-12 százalékkal csökkent.

A bevásárlás tervezésekor tehát máris jobban járnak a vásárlók akkor, ha inkább a szárnyasokat részesítik előnyben a csúcsdrágulónak számító sertéshússal vagy marhahússal szemben. Ez a tendencia ugyanakkor az egyéb húskészítmények vizsgálatakor sajnos már nem áll fenn. A felvágottak ugyanis 18-53 százalékkal drágultak. És összességében a zöldségek, gyümölcsök ennél még durvábban, akár 40-60 százalékkal is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?