5 °C Budapest

A vérünkből látszik, mit vásárolunk: tele van vegyi anyaggal

2015. szeptember 19. 07:02

A legtöbbször nem vagyunk tisztában azzal, hogy fogyasztási szokásaink milyen jelentősen befolyásolják környezetünket. Ráadásul sokszor a pénztárcánkat is megkímélhetjük, ha környezettudatosan vásárolunk, vagy éljük a hétköznapjainkat. De milyen szempontok alapján hozzuk meg a jó döntéseket? Hogy lehet egészségegesebb, környezetbarátabb termékeket vásárolni?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szemléletformáló kampányt indított, melynek keretében október 31-ig országszerte összesen 37 helyszínen találkozhatunk a hatóság kamionjával, ahol szakértők várják az kérdéseinket és interaktív játékos formában tájékozódhatunk.

Nem az a cél, hogy ne fogyasszunk, hanem inkább egy alternatívát mutatunk arra, hogyan vásárolhatunk úgy, hogy ugyanazt a minőséget megkapjuk, de közben környezettudatosabbak legyünk.

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésre Liszt Ákos projektmenedzser a kampány csütörtöki kitelepülésén, Budaörsön. Nézzük, mire kell figyelni:

Gondoljuk át

Gondoljuk végig, hogy mire költünk. Vásárlás előtt mindig tegyük fel magunknak a kérdést: erre valóban szükségünk van?

Tudtad?

 • A bevásárlások során minden megvett termék körülbelül 40 százaléka impulzusvásárlás, azaz előre nem tervezett vásárlás eredménye.

Készítsünk tervet

Vásárlás előtt otthon mindig nézzünk körbe a hűtőben, kamrában, mi az, amit hasznosítani tudunk. Készítsünk konkrét tervet, hogy mit fogunk enni az adott héten és csak az ehhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg.

Tudtad?

 • Európában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, jóllehet nagy része fogyasztható lenne.
 • Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

Válasszuk a helyit

Együnk minél több a közelből származó helyi és idény gyümölcsöt, zöldséget. Így a szállítással járó környezetterhelést és a ekkor keletkezett plusz csomagolások mennyiségét is csökkenthetjük. Ha szerencsénk van, akkor pedig akár olcsóbban is hozzájuthatunk ezekhez a termékekhez, bár a nagyobb bevásárlóközpontok néha annyira lenyomhatják a külföldről érkező termékek árait, hogy az is előfordulhat, hogy a magyar termék lesz a drágább. De már azzal is sokat segíthetünk, ha csak 1-1 terméknél választjuk a "helyit".

Tudtad?

 • A természetes körülmények között termelt idényzöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és a vitamin is.
 • Egy kilogramm kínai fokhagyma Magyarországra történő szállítása közel másfél kilogramm szén-dioxid kibocsátással jár.

Figyeljük a csomagolásra

Lehetőség szerint olyan termékeket vásároljunk, amelyiken a kevesebb a csomagolás, így kevesebb hulladék fog keletkezni. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a csomagolás mennyire újrahasznosítható.

KATTINTS! Ilyen boltot sem láttunk még Magyarországon

Tudtad?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • A műanyagok hosszú lebomlási idejük következtében a világ minden részén felhalmozódnak, és a helyi élővilágot veszélyeztetik. A hulladék bomlásakor, égetésekor keletkezett gázok a légszennyezéshez és a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak.

Igyunk csapvizet!

Az ország legtöbb részén jó minőségű a csapvíz, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Ráadásul olcsóbb mint a palackozott.

Tudtad?

 • Magyarországon évente 1,5 milliárd PET palack fogy, aminek alig 10 százalékát hasznosítják újra.
 • Átlagosan 0,6 forintot fizetünk egy liter csapvízért, a palackozott(ásvány)víz viszont 40-330 forintba kerül.

Használjunk környezetbarát tisztítószereket

Mindig olvassuk el a termék címkéjét, és győzödjünk meg arról is, hogy a csomagolás sértetlen. Lehetőség szerint minél kevesebb kockázattal járó, kevésbé ártalmas hatású terméket válasszunk. Kerüljük a "környezeti veszély" címkével ellátott termékeket.

Tudtad?

 • A vegyszerek 85 százalékáról nem tudjuk, hogy felhalmozódik-e a természetben vagy a táplálkozási láncban, és 70 százalékukról nem ismert, hogy miként bomlanak le a környezetben.
 • Egy átlagos európai ember véréből körülbelül 300 mesterséges vegyi anyag mutatható ki
 • Egy átlagos parfüm 50-100 szintetikus illatanyagot tartalmaz
Megdöbbentő
Egy extrém példa a vegyszerek környezetre gyakorolt hatására: a tavakban és folyókban élő halak nemet váltanak, mivel egy majdnem minden háztartásban megtalálható vegyi anyag, a nonilfenol a vizekbe kerül. Ez az anyag pedig elősegíti a tesztoszteron (férfihormon) ösztrogénná (női hormon) való átalakulását, ez okozza halak nemének megváltozását.

Együnk okosabban húst és tejterméket

Az állattartás jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. A hústermékek előállítása során jelentős mennyiségű szén-dioxiddal egyenértékű gáz kerül a levegőbe, és nagyon nagy a vízigénye is.

Tudtad?

 • Egyetlen kilogramm marhahús előállítása során 27,1 kg gáz kerül a levegőbe,
 • Egy kilogramm sajt előállítása során pedig 13,5 kg.
 • Egy pohár tej előállításához 200 liter víz,
 • Egy hamburger előállításához 2 400 liter víz szükséges.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?