14 °C Budapest

Nyugdíj-előtakarékosság: megszólalt az OTP és a CIB

Pénzcentrum
2009. október 20. 08:47

A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) megszüntetéséről szóló jogalkotói tervek még nem véglegesek. A jelenlegi törvényjavaslat szerint a piacról fokozatosan vezetnék ki a nyeszt, ilyet nyitni csak 2011-ig lehetne, majd 2014-től megszűnne az adójóváírás formájában működő előtakarékossági kedvezmény - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az intézkedést már többen támadták, köztük a hazai vagyonkezelők érdekvédelmi szervezete (Bamosz) és Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT volt elnöke is. A tervezet szokatlanul rövid határidővel jutott el a szakmai szervezetekhez véleményezésre. Több módosító javaslat mellett komplex alternatív javaslat is készült.

Sokak számára vonzóbb megoldásnak tűnik, ha egy alig néhány éve kidolgozott konstrukció teljes megszüntetése helyett a hosszú távú megtakarításösztönzés egyes elemeit építenék be a nyesz konstrukciójába.

A CIB szerint az a tény, hogy nem egészen 4 évvel a törvény elfogadását követően komoly megfontolás tárgyát képezi a konstrukció megszüntetése, nagyon lényeges kérdéseket vet fel a kiszámíthatóság, tervezhetőség vonatkozásában. Mindezt ebben az esetben még fel is erősíti, hogy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításról van szó.

Az OTP által elmondottakból is arra lehet következtetni, hogy a nyesz jövőjére vonatkozó elképzelések még módosulhatnak. Az ügyfelek a maximális előtakarékossági támogatás igénybevételéhez szükséges összegnél nagyobb értékben vásárolnak ennek a konstrukciónak a keretében értékpapírokat. A befektetések megoszlásából is az látszik, hogy a nyesz elsősorban a hosszú távú befektetések ösztönzését, az öngondoskodást hivatott elősegíteni. Az OTP-nél hangsúlyozták, hogy mindezek tükrében remélik, hogy a megtakarítások ösztönzésével összefüggő jogalkotási folyamatban minden érintett számára optimális megoldás születik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?