Nyugdíj-előtakarékosság: megszólalt az OTP és a CIB

Pénzcentrum
2009. október 20. 08:47

A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) megszüntetéséről szóló jogalkotói tervek még nem véglegesek. A jelenlegi törvényjavaslat szerint a piacról fokozatosan vezetnék ki a nyeszt, ilyet nyitni csak 2011-ig lehetne, majd 2014-től megszűnne az adójóváírás formájában működő előtakarékossági kedvezmény - írja a Napi.

Az intézkedést már többen támadták, köztük a hazai vagyonkezelők érdekvédelmi szervezete (Bamosz) és Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT volt elnöke is. A tervezet szokatlanul rövid határidővel jutott el a szakmai szervezetekhez véleményezésre. Több módosító javaslat mellett komplex alternatív javaslat is készült.

Sokak számára vonzóbb megoldásnak tűnik, ha egy alig néhány éve kidolgozott konstrukció teljes megszüntetése helyett a hosszú távú megtakarításösztönzés egyes elemeit építenék be a nyesz konstrukciójába.

A CIB szerint az a tény, hogy nem egészen 4 évvel a törvény elfogadását követően komoly megfontolás tárgyát képezi a konstrukció megszüntetése, nagyon lényeges kérdéseket vet fel a kiszámíthatóság, tervezhetőség vonatkozásában. Mindezt ebben az esetben még fel is erősíti, hogy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításról van szó.

Az OTP által elmondottakból is arra lehet következtetni, hogy a nyesz jövőjére vonatkozó elképzelések még módosulhatnak. Az ügyfelek a maximális előtakarékossági támogatás igénybevételéhez szükséges összegnél nagyobb értékben vásárolnak ennek a konstrukciónak a keretében értékpapírokat. A befektetések megoszlásából is az látszik, hogy a nyesz elsősorban a hosszú távú befektetések ösztönzését, az öngondoskodást hivatott elősegíteni. Az OTP-nél hangsúlyozták, hogy mindezek tükrében remélik, hogy a megtakarítások ösztönzésével összefüggő jogalkotási folyamatban minden érintett számára optimális megoldás születik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm