3 °C Budapest

Nyugdíj-előtakarékosság: megszólalt az OTP és a CIB

Pénzcentrum
2009. október 20. 08:47

A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) megszüntetéséről szóló jogalkotói tervek még nem véglegesek. A jelenlegi törvényjavaslat szerint a piacról fokozatosan vezetnék ki a nyeszt, ilyet nyitni csak 2011-ig lehetne, majd 2014-től megszűnne az adójóváírás formájában működő előtakarékossági kedvezmény - írja a Napi.

Az intézkedést már többen támadták, köztük a hazai vagyonkezelők érdekvédelmi szervezete (Bamosz) és Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT volt elnöke is. A tervezet szokatlanul rövid határidővel jutott el a szakmai szervezetekhez véleményezésre. Több módosító javaslat mellett komplex alternatív javaslat is készült.

Sokak számára vonzóbb megoldásnak tűnik, ha egy alig néhány éve kidolgozott konstrukció teljes megszüntetése helyett a hosszú távú megtakarításösztönzés egyes elemeit építenék be a nyesz konstrukciójába.

A CIB szerint az a tény, hogy nem egészen 4 évvel a törvény elfogadását követően komoly megfontolás tárgyát képezi a konstrukció megszüntetése, nagyon lényeges kérdéseket vet fel a kiszámíthatóság, tervezhetőség vonatkozásában. Mindezt ebben az esetben még fel is erősíti, hogy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításról van szó.

Az OTP által elmondottakból is arra lehet következtetni, hogy a nyesz jövőjére vonatkozó elképzelések még módosulhatnak. Az ügyfelek a maximális előtakarékossági támogatás igénybevételéhez szükséges összegnél nagyobb értékben vásárolnak ennek a konstrukciónak a keretében értékpapírokat. A befektetések megoszlásából is az látszik, hogy a nyesz elsősorban a hosszú távú befektetések ösztönzését, az öngondoskodást hivatott elősegíteni. Az OTP-nél hangsúlyozták, hogy mindezek tükrében remélik, hogy a megtakarítások ösztönzésével összefüggő jogalkotási folyamatban minden érintett számára optimális megoldás születik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?