13 °C Budapest

Brüsszel: széles sávot mindenkinek!

2009. március 4. 10:15

A brüsszeli "széles sávú hozzáférést mindenkinek" célkitűzés szerint a jövő év végéig a vidéki térségeket is be kell, hogy hálózza a széles sávú internet.

Az uniós adatok tanúsága szerint a 27 tagállamban a vidéki lakosság közel 30 százalékának nincs hozzáférése a világhálóhoz, a széles sávú kapcsolat tulajdonságai pedig sok esetben jóval gyengébbek, mint a városokban. Egyes tagállamokban - többek között Cipruson, Máltán, Romániában vagy Olaszországban - a lakosság fele még életében nem használt számítógépet. Jól mutatja az országok közti különbséget, hogy miközben Svédországban a vidéki agrárcégek 80 százaléka használja az internetet a termelés megszervezéséhez, a piaci árak nyomon követéséhez vagy éppen az időjárás előrejelzéséhez, addig Magyarországon ez az arány alig 25 százalék.

Magyarországon mind a vezetékes, mind a mobiltechnológián ütemesen épül ki a széles sávú internet. A Magyar Telekom üvegszálon épít hálózatot, a T-Mobile és a Pannon pedig a koncessziók meghosszabbítása fejében vállalt el több tízmilliárd forintnyi fejlesztést. Talán ennek is köszönhető, hogy az Európai Bizottság adatai szerint hazánkban a vidék széles sávú internettel való lefedettsége eléri a 80 százalékot, az elővárosok és városok lefedettsége pedig már a 100 százalékot közelíti.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem