11 °C Budapest

Egészségesebbek-e a jómódban élő fiatalok?

Pénzcentrum
2008. október 8. 14:50

A fiatalok egészsége és egészségmagatartása tekintetében jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatók Európa-szerte és Észak-Amerikában. Emellett komplex összefüggés figyelhető meg a serdülők egészsége, valamint a családok szociális és gazdasági helyzete között. Ezek a legfőbb megállapításai annak az egyedülálló nemzetközi vizsgálatnak, amelynek legújabb eredményei a közelmúltban jelentek meg.

Az "Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása" elnevezésű kutatás negyedik nemzetközi kutatási beszámolója, amely a 2005/2006-ban Európa és Észak-Amerika 41 országában, összesen 204 ezer (11, 13 és 15 éves) fiatal részvételével lezajlott felmérésen alapul, a mai napig a legátfogóbb adatokat nyújtja az iparosodott országokban élő fiatalok egészségével, egészségmagatartásával kapcsolatban.

A jelentés egyértelmű különbségeket mutat fiúk és lányok között. Habár a lányok gyakrabban fogyasztanak egészséges ételeket, és körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis jellemzőbb rájuk a súlycsökkentő eljárások alkalmazása, és a saját testtel való nagyobb elégedetlenség. Az Észak-Európában élő fiúkra jellemzőbb a jó mentális egészségi állapot. A nyugat-európai fiatalok, és az észak-európai fiúk rosszabb kapcsolatról számolnak be családjukkal, viszont kortárskapcsolataik erősebbek, mint a Kelet-, vagy Dél-Európában élő társaiké. A jelentés kihangsúlyozza az elhízás magas arányát Észak-Amerikában, a viszonylag alacsony gyümölcsfogyasztási arányt Észak-Európa egyes részein, illetve a fogamzásgátló tabletták magasabb arányú használatát Nyugat-Európában Kelet- és Dél-Európához képest.

A családok jómódúsága és az egészség, illetve az egészségvédő viselkedés közötti egyértelmű kapcsolat egybecseng az önminősített egészségi állapotra, a napi gyümölcsfogyasztásra, az édes üdítőitalok fogyasztására, fogmosásra és fizikai aktivitásra vonatkozó korábbi eredményekkel. A jómódú fiatalok körében emellett azonban magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás, lányoknál a fogyókúrázás, illetve Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is (e tekintetben Magyarország kivételt jelent). A fenti ellentmondások miatt nem adható egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy vajon a jómódú fiatalok egészségesebbek-e. A vizsgálat részletes adatokkal szolgál a fiatalok egészségéről, többek között a következő kérdések feltérképezésével: észlelt egészségi állapot és jóllét; dohányzás és kannabisz használat, alkoholfogyasztás, szexuális egészség, fizikai aktivitás, táplálkozási szokások, túlsúly, testtel való elégedetlenség, testtömeg-kontrolláló viselkedés, száj higiénia, iskolai bántalmazás és verekedés, balesetek, szülőkkel való kapcsolat és életkörülmények.

Az eredmények számos fórumon hasznosíthatók (például a törvényhozásban, egészségvédelemben, oktatásban, illetve a civil szférában) a beavatkozási prioritások meghatározása és az egyenlőtlenségek csökkentését segítő stratégiák kidolgozása céljából.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?