Nem lesz elég nagy a drágulás

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 08:15

Mivel az elemzések azt mutatják, hogy nem lesz elég magas a drágulás, vagyis nem haladják meg a húsz százalékot, ezért nem aktuális az élelmiszerek áfakulcsának csökkentése - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gráf József elmondta, a drágulás 16-17 százalékos lehet, ami azt jelenti, hogy nincs szükség kormánydöntésre. A kabinet 20 százalék feletti áremelkedésnél vette volna fontolóra a beavatkozást.

Az esetleges áfacsökkentés egyébiránt kizárólag az alapélelmiszerekre vonatkozott volna, elsősorban a tőkehúsra és a lisztre. Az ágazati szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy a jövő év első felében ismét felgyorsul az áremelkedés üteme.

Ez úgy fordulhat elő, hogy egyelőre csupán a búza alapú termékek ára növekszik, azonban az állati eredetű élelmiszereknél ez csak később lesz érzékelhető. Kérdéses azonban, hogy az állattartó-vállalkozások és az élelmiszer-ipari cégek mennyire képesek pluszkiadásaikat az áraikban érvényesíteni.

Szakértők úgy vélekednek, elsősorban a sertés- és a baromfiszektorban vezethet csődökhöz, amennyiben a piaci szereplők csak korlátozottan képesek továbbhárítani pluszköltségeiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?