4 °C Budapest

Hurrá nyaraltunk

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 14:39

A nyaralási szokásokra nem volt jelentős hatása annak, hogy 2007 szigorúbb volt a korábbi éveknél. A felnőtt magyarok 30 százaléka idén is elment nyaralni valahova legalább egy hétre. Azok aránya, akik idén kevesebbet költöttek nyaralásra, mint tavaly 9 százalék, ám pont ugyanennyien vannak azok is, akik az idén többet költöttek, mint 2006-ban. A legtöbben belföldön nyaraltak, és a költések átlaga 113 ezer forint - derül ki a Marketing Centrum felméréséből.

Az augusztus közepén megkérdezett 18 évnél idősebb magyarok 22 százaléka már volt valahol nyaralni legalább egy hétig, 8 százalékuk pedig azt mondta: mostanában fog elmenni. A nyaralás leginkább pénzkérdés: az alsó jövedelmi negyedbe tartozók körében mindössze 4% a nyaralók aránya, a felső negyedben viszont 62 százalék. A jövedelmi helyzeten túl természetesen az életkor is számít. Továbbá a lakóhely is. A fővárosiak 44 százalékával szemben a kisebb vidéki városokban, illetve kistelepüléseken élőknek mindössze 24 százaléka ment el legalább egy hétre valahova idén nyáron. A megyeszékhelyeken 36% a nyaralók aránya.

A nyaralók 87 százaléka csak egy nyaralási helyszínről számolt be, 9 százalékuk kétféle helyen is nyaralt, 4 százalékuk pedig három vagy több helyen is.


A nyaralók 39 százaléka a Balatonon (is) volt, és szintén 39 százalék azok aránya, akik belföldön, de nem a Balaton partján (is) nyaraltak. A Horvát tengerparton a nyaralók tizede, más tengerpartokon pedig 14 százalékuk járt. Végül külföldön, de nem tengerparton a nyaralók 12 százaléka töltött el legalább egy hetet.

A nyaralásra költött pénzek pár ezer és 800 ezer forint között szóródtak, és az átlag 113 ezer forintnak adódott. A Balaton parti nyaralásokra átlagosan 106 ezer forintot költöttek a válaszadók, a Horvát tengerparton 204 ezer forintot, más tengerpartokon pedig 231 ezer forintot. A legolcsóbban azok nyaraltak, akik belföldön, de nem a Balaton partján pihentek. Ők átlagosan 83 ezer forintot költöttek. Végül a külföldi, de nem tengerparti nyaralások átlagosan 156 ezer forintból jöttek ki.

A megkérdezettek 61 százaléka azt mondta: tavaly sem nyaralt, és az idén sem, 21 százalékuk pedig ugyanannyit költött idén mint tavaly is: átlagosan 105 ezer forintot. A 18 évnél idősebbek 9 százaléka viszont többet költött idén, mint tavaly, és e körben 136 ezer forint a nyaralásra fordított összegek átlaga. Végül szintén 9 százalék azok aránya, akik az idén szerényebben nyaraltak (vagy nem nyaraltak) mint tavaly. Ők átlagosan 93 ezer forintot költöttek el az idei szezonban.

A legtöbb pénzt a 30-44 éves nyaralók költötték el: átlagosan 124 ezer forintot. A 60 évnél idősebb nyaralók viszont csak 87 ezer forint költöttek, a 18-29 éves nyaralók is megoldották a nyaralásokat átlagosan 107 ezer forintból, noha éppen e körben a leggyakoribb az, hogy többféle helyen is jártak.

Hol volt (hova megy) nyaralni?
említetteköltés átlag
Balaton39%106 eFt
Horvát tengerpart10%204 eFt
más tengerpart14%231 eFt
belföld, de nem Balaton39%83 eFt
külföld, de nem tengerpart12%156 eFt

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?