3 °C Budapest

Megéri-e a neten vásárolni?

Pénzcentrum
2006. július 25. 12:00

Hódít az on-line. Már szinte mindent beszerezhető a neten keresztül, a pelenkától a műszaki cikkekig, az autógumi belsőtől a NASA technológiát is felülmúló segédeszközig, kinek-kinek az igénye szerint. Sokan rá is kaptak a vásárlás ízére, azonban szinte mindenkiben felmerült a kérdés: olcsóbb a neten vásárolni, vagy inkább tologassuk a bevásárlókocsit valamelyik hipermarketben? Tehát "hiperek" legyünk vagy "szájberek"?Az online vásárlás előnyei között feltétlenül meg kell említenünk a kényelmet és a gyorsaságot. Hiszen bármikor leadhatjuk a rendelésünket, amit aztán később házhoz is szállítanak. Nem kell órákon keresztül végeláthatatlan sorok között tologatni a bevásárlókocsit, majd a kasszánál eltölteni a hétvége még hátralévő részét. Ezen előnyök azonban eltörpülnek azon egyszerű tény fényében, hogy a hipermarketekben egy átlagos családi bevásárlás alkalmával mintegy 15-20 (bár a hipermarketek szerint ez "csak" 7-8) százalékkal többet vásárolunk az előre betervezett, vagy szükséges termékeken felül, szemben a Netes beszerzés 2-5 százalékával.

Ezek mellett persze számolhatunk még az üzemanyagköltségekkel, az időfaktorral és még hosszasan sorolhatnánk azokat a tényezőket, amiért jobban megéri klikkelni mint sétálni. Ami viszont a hipermarket előnye, hogy megszagolhatjuk, megfoghatjuk a terméket, ami állítólag speciális magyar szokás.

Sok vállalkozás ismerte fel a lehetőséget és mára már ott tartunk, hogy az "ügyeskedő" kisboltok után a hipermarketek is beindítják saját on-line üzletüket. A legtöbb cég a webes megjelenés mellett "hagyományos" kereskedelmi egységet is működtet. Az áruk kiszállítását a legtöbben viszont külső cégre bízzák. A slágertermékek az italáru, a kávé, cukor, liszt só, mosószerek, papíráru. Mi is összegyűjtöttünk néhány terméket és megvizsgáltuk, hogy mit hol, mennyiért tudunk beszerezni.


A vásárlások fizetendő végösszegéből is jól látszik, hogy az on-line beszerzés jobban megterheli a pénztárcánkat (már ahol vizsgáltuk). Ráadásul ehhez, még hozzá kell számolnunk a kiszállítás díját is, ami lehet persze ingyenes is (a címtől és a vásárlás összegétől függően).

Az árak közötti eltérés azonban nem jelentős, és ezt a felárat jelentősen kompenzálja az, hogy a felszabadult időt hasznosabban is eltölthetjük, mint a sorban állás. Ha jobban utánanézünk a dolgoknak, még olcsóbban is kijöhetünk, mintha hipermarketben vásárolnánk: nincs üzemanyagköltség, és nincs "spontán többletvásárlás" sem.

Sokak szerint az online vásárlás nem pótolja, csak kiegészíti a hagyományos vásárlást. Mint ilyen viszont óriási kényelemmel jár: a szállító akár az ajtónkig is hozz a több karton ásványvizet és ezért sem kell jelentős felárat fizetnünk. Budapesten átlagosan 800 forint. Ráadásul vannak olyan termékek is a neten, amelyeket a hipermarketekben nem tudunk, vagy nem akarunk beszerezni.

Vásárlóként többféle fizetési mód közül választhatunk: fizethetünk a szállítónknak készpénzzel, az áru átvétele után, cégek esetén, külön szerződéssel, 10 napos banki átutalással, illetve bankkártyával is.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?