16 °C Budapest

Lopják a plazmát az áruházból! Az eladók is benne vannak?

Pénzcentrum
2007. június 14. 14:00

Amerika-szerte teli bevásárlókocsikat tolnak ki az emberek a Wal-Martból, melyben önmagában még semmi meglepő nem lenne, az azonban annál elgondolkodtatóbb, hogy a bennük lévő áruk egyre nagyobb hányadáért nem fizetnek, azaz egyszerűen ellopják őket. A híradások szerint eladói segítséggel plazmatévét, DVD-ket és rekesz söröket visznek haza "jutányos áron" az üzletekbe betérők.

A világ legnagyobb kiskereskedője, a Wal-Mart idén 3 milliárd dolláros kárt szenvedhet el lopás és beszállítói csalások miatt, igaz hogy a csaknem 349 milliárdos tavalyi bevételhez viszonyítva azért ez nem olyan súlyos arány.

A tendencia azonban nem túl bíztató a Wal-Mart szemszögéből, a lopáskár/bevétel aránya ugyanis hagyományosan az iparági átlag alatt volt, mostanában azonban egyre jobban felzárkózik versenytársaihoz. (Az USA-ban 2006-ban ez az arányszám a kiskereskedelmi szegmensben átlagosan 1,61% volt, míg egy évvel korábban 1,6%-ot mutatott.)

Az elemzők szerint a piacvezető esetében a kedvezőtlen irányú elmozdulás annak tudható be, hogy a cég már deklaráltan nem foglalkozik a kisebb lopásos esetekkel, hogy a szervezett bűnözői csoportokra fókuszálhasson. A váltással egy időben csökkentették a biztonsági személyzet létszámát, a kicsiben próbálkozóknak így könnyebb dolguk lett.

A kárérték megoszlását tekintve 47% ered alkalmazotti lopásból, a vásárlói lopások 32%-ot tesznek ki, az adminisztratív hibák szelete 14%-os, a beszállítói családok pedig 4%-ot hasítanak ki. A fennmaradó 3% eredete nem ismert a National Retail Federation jelentése szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Wal-Mart alkalmazottainak kezelésével mára odáig jutott, hogy több alkalommal nyilatkozzák dolgozói, hogy ugyan látták a lopást, de szándékosan nem tettek semmit ellene, a cég ugyanis kihasználja őket, így nem tudnak azonosulni érdekeivel. Egy esetben maga a műszakvezető rabolta ki éjjel saját üzlete széfjét sí maszkban, ami azért arra utal, hogy tényleg nincs minden rendben a cég háza táján.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?