0 °C Budapest

Folytatódik a "Tesco-háború" - Sok jóra ne számíts!

Pénzcentrum
2006. július 4. 11:00

Az agrártermelők és az élelmiszeripar érdekeinek védelmében a földművelési tárca az év elején egy etikai kódex összeállításának ötletével állt elő. A korábban az országgyűlés által elfogadott kereskedelmi törvény ennek ellenére a kereskedőre bízza annak kidolgozását, hogy milyen szabályok szerint szeretnének dolgozni a jövőben.


Az etikai kódex beszállítókat védő rendelkezéseivel nem elégedett Gráf József az agrártárca vezetője - írja a Népszabadság. További harcot ígér a polcpénz ellen, továbbá az egyéb hátrányos helyzetet teremtő áruházlánci követelések ellen.

A június elsején hatályba lépő kereskedelmi törvény és a leendő kiskereskedelmi etikai kódex is foglalkozik a beszállítókkal, de túl általánosan, ami arra enged következtetni, hogy kiszolgáltatottságuk aligha fog megszűnni. Az etikai kódex annyit ígér, hogy a jogcímeket és a mértékeket a felek közösen határozzák meg.

Példaként említhető a mórahalmi székhelyű Mórakert szövetkezet, amely esetében 2005-ben 6 milliárd forint értékű árut adott el multinacionális áruházláncoknak és összesen 600 millió forint "polcpénzt" fizetett, amit az áruházláncok különböző jogcímen levontak a megvásárolt árú értékéből. Mindössze csupán 30 millió forint nyeresége maradt, amiből nem tudta megvalósítani azt az agrárlogisztikai létesítményt, amely lehetővé tette volna számára, hogy a termelt zöldséget, gyümölcsöt a szomszédos országok piacán is tudja értékesíteni.

Előrehaladott tárgyalások folynak a multinacionális láncokkal, hogy a szomszédos országokban lévő áruházaikban is magyar hústerméket és zöldség-gyümölcsöt forgalmazzanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mártonffy Béla a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója szerint az ágazat problémája, hogy nem képes nagy mennyiségű és azonos minőségű árualapot felmutatni. Ahhoz, hogy megvalósuljon szomszédos országok piacának meghódítására, egy-egy térség gazdálkodóinak összefogására lenne szükség.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53