5 °C Budapest

Elpárolgott milliárdok

Pénzcentrum
2006. július 3. 16:30

A Széchenyi-tervnek köszönhetően az utóbbi években sorra épültek, szépültek a fürdők - nem biztos azonban, hogy mindegyik hosszú életű lesz. Több létesítmény üzemeltetője is anyagi gondokkal küzd, ugyanis az a gond a strandokkal, hogy nem csak felépíteni, hanem fenntartani is kell őket.

A Széchenyi-tervnek köszönhetően az utóbbi években sorra épültek, szépültek a fürdők - nem biztos azonban, hogy mindegyik hosszú életű lesz. Több létesítmény üzemeltetője is anyagi gondokkal küzd, ugyanis az a gond a strandokkal, hogy nem csak felépíteni, hanem fenntartani is kell őket - írja a Népszabadság.

A Széchenyi-terv keretében 2001-ben és 2002-ben 61 pályázónak összesen 28,8 milliárd forintot ítéltek oda termálfürdő építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére. Az ötvenhárom nyertes közül főként önkormányzatok jutottak támogatáshoz, összesen 24,3 milliárd forinthoz - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelentésében. A fürdőépítésre költött adóforintokat már öszszesítette a tárca, a támogatott vállalkozások eredményességéről azonban nem készített felmérést. A számvevők vizsgálata korábban azt kifogásolta, hogy nem hangolták össze a fejlesztéseket, és nem figyelmeztették az önkormányzatokat arra, hogy egy-egy fürdőkomplexum építése és átadása élmény ugyan, ám az élményfürdők fenntartása korántsem lesz az. A Széchenyi-terv a sikeres pályázók számára a beruházási összeg felét állta, s ez joggal kelthette fel az országban több mint ezer fellelhető termálkút helyszínén az elöljáróságok reményeit - lesz turisztikai vonzerő, munkahely. Azonban kiderült: a sikertörténetek mellett akadnak olyan fürdők is, amelyek megnyitásuk után egy-két évvel súlyos anyagi gondokkal küszködnek.

A Széchenyi-terv mintaberuházása lehetne a kehidakustányi fürdő. A 2,5 milliárd forintért - harmincszázalékos állami támogatással - 2003-ban felépült, s kezdetektől nyereséget produkáló fürdő a csődtől mentette meg a zalai községet. A mára szállodával, apartman-házakkal, étteremmel kibővített Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőnek köszönhetően a községben szinte megszűnt a munkanélküliség, az ingatlanárak az egekbe szöktek, a szobakiadásból jövedelemhez jutók száma ugrásszerűen nőtt, jelentős bevételre tesz szert az önkormányzat. Sikeres a túrkevei, a harkányi fürdő, és nyereséges például a - 2001-ben 999 millió forintos támogatást kapott - Debreceni Gyógyfürdő Kft. is, ahol a felújított termálfürdőben ugyan csak nullszaldós a gazdálkodás, az új élménypark viszont 11 milliós hasznot hoz.

Van, ahol azonban már nem is titkolják a látványos bukást. Két év veszteséges üzemelés után - hivatalosan karbantartásra hivatkozva - hónapok óta nem fogad vendégeket a Somogyban több mint 600 millió forintért felépített nagybajomi termál- és élményfürdő, amelynek létrehozását 153 millió forinttal támogatta az állam a Széchenyi-terv jóvoltából.

Szakértők szerint most már stagnál a gyógyszállók forgalma, ám a turisztikai előirányzatok még mindig szívesen számolnak gyógyfürdők létesítésével, holott a kínálat már-már nagyobb, mint a kereslet. A szakértők óva intenek az újabb "zöldmezős" fürdőépítéstől. Úgy vélik, a meglévők korszerűsítése, szolgáltatásainak bővítése és a szálloda-fürdő komplexumok összehangolt fejlesztése lehet a cél, de csak ott, ahol erre fizetőképes kereslet is mutatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem