28 °C Budapest

Elpárolgott milliárdok

Pénzcentrum
2006. július 3. 16:30

A Széchenyi-tervnek köszönhetően az utóbbi években sorra épültek, szépültek a fürdők - nem biztos azonban, hogy mindegyik hosszú életű lesz. Több létesítmény üzemeltetője is anyagi gondokkal küzd, ugyanis az a gond a strandokkal, hogy nem csak felépíteni, hanem fenntartani is kell őket.

A Széchenyi-tervnek köszönhetően az utóbbi években sorra épültek, szépültek a fürdők - nem biztos azonban, hogy mindegyik hosszú életű lesz. Több létesítmény üzemeltetője is anyagi gondokkal küzd, ugyanis az a gond a strandokkal, hogy nem csak felépíteni, hanem fenntartani is kell őket - írja a Népszabadság.

A Széchenyi-terv keretében 2001-ben és 2002-ben 61 pályázónak összesen 28,8 milliárd forintot ítéltek oda termálfürdő építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére. Az ötvenhárom nyertes közül főként önkormányzatok jutottak támogatáshoz, összesen 24,3 milliárd forinthoz - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelentésében. A fürdőépítésre költött adóforintokat már öszszesítette a tárca, a támogatott vállalkozások eredményességéről azonban nem készített felmérést. A számvevők vizsgálata korábban azt kifogásolta, hogy nem hangolták össze a fejlesztéseket, és nem figyelmeztették az önkormányzatokat arra, hogy egy-egy fürdőkomplexum építése és átadása élmény ugyan, ám az élményfürdők fenntartása korántsem lesz az. A Széchenyi-terv a sikeres pályázók számára a beruházási összeg felét állta, s ez joggal kelthette fel az országban több mint ezer fellelhető termálkút helyszínén az elöljáróságok reményeit - lesz turisztikai vonzerő, munkahely. Azonban kiderült: a sikertörténetek mellett akadnak olyan fürdők is, amelyek megnyitásuk után egy-két évvel súlyos anyagi gondokkal küszködnek.

A Széchenyi-terv mintaberuházása lehetne a kehidakustányi fürdő. A 2,5 milliárd forintért - harmincszázalékos állami támogatással - 2003-ban felépült, s kezdetektől nyereséget produkáló fürdő a csődtől mentette meg a zalai községet. A mára szállodával, apartman-házakkal, étteremmel kibővített Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőnek köszönhetően a községben szinte megszűnt a munkanélküliség, az ingatlanárak az egekbe szöktek, a szobakiadásból jövedelemhez jutók száma ugrásszerűen nőtt, jelentős bevételre tesz szert az önkormányzat. Sikeres a túrkevei, a harkányi fürdő, és nyereséges például a - 2001-ben 999 millió forintos támogatást kapott - Debreceni Gyógyfürdő Kft. is, ahol a felújított termálfürdőben ugyan csak nullszaldós a gazdálkodás, az új élménypark viszont 11 milliós hasznot hoz.

Van, ahol azonban már nem is titkolják a látványos bukást. Két év veszteséges üzemelés után - hivatalosan karbantartásra hivatkozva - hónapok óta nem fogad vendégeket a Somogyban több mint 600 millió forintért felépített nagybajomi termál- és élményfürdő, amelynek létrehozását 153 millió forinttal támogatta az állam a Széchenyi-terv jóvoltából.

Szakértők szerint most már stagnál a gyógyszállók forgalma, ám a turisztikai előirányzatok még mindig szívesen számolnak gyógyfürdők létesítésével, holott a kínálat már-már nagyobb, mint a kereslet. A szakértők óva intenek az újabb "zöldmezős" fürdőépítéstől. Úgy vélik, a meglévők korszerűsítése, szolgáltatásainak bővítése és a szálloda-fürdő komplexumok összehangolt fejlesztése lehet a cél, de csak ott, ahol erre fizetőképes kereslet is mutatkozik.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?