1 °C Budapest

Az ÁSZ szerint minden rendben

Pénzcentrum
2005. október 21. 09:32

Az Állami Számvevőszék rendben találta az Országgyűlés Hivatalának gazdálkodását. Az ÁSZ külön méltatta a képviselői távmunka és az informatikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatos eredményeket. A vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának működésében.

 
Az Állami Számvevőszék rendben találta az Országgyűlés Hivatalának gazdálkodását. Az ÁSZ külön méltatta a képviselői távmunka és az informatikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatos eredményeket. A vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának működésében.
Nem talált kifogásolnivalót a parlament gazdálkodásában az Állami Számvevőszék. Bihari Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója csütörtökön elmondta, hogy a Ház célszerűen, hatékonyan és takarékosan gazdálkodott a költségvetési forintokkal. Az ÁSZ vizsgálata az Országgyűlés hivatalának, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának gazdálkodására, valamint a 2002-es ciklusváltás költségeit fedező, fejezeti kezelésű előirányzatra terjedt ki.
A vizsgálat hiányosságokat állapított meg a levéltár gazdálkodásának szabályozásában, az intézménynek nem volt megfelelő ügyrendje, az utólagos ellenőrzési rendszert a tervezett 2004 januári helyett csak a tavalyi év végén léptették életbe, a pénzügyi jogkörök gyakorlásánál pedig nem tartották be a kötelezettségvállalásra vonatkozó előírásokat. Az ÁSZ felszólította a levéltárat a hiányosságok pótlására és az előírások betartására.
A ciklus végén vizsgálják az Országgyűlés gazdálkodását
A Számvevőszék négyévente, a választások előtti évben vizsgálja a parlament gazdálkodását, hogy a következő ciklusban a képviselőtestület világos képet kapjon arról, elődje hogyan gazdálkodott a megelőző ciklusban.
Az Országgyűlés Hivatala 2001 és 2004 között összesen 51 milliárd forintot fordított a működési költségekre, 2001-ben 10,7 milliárdot, 2002-ben 13,8 milliárdot, 2003-ben 15 milliárdot, 2004-ben pedig 15,6 milliárdot. A levéltár 2003 áprilisában került ehhez a fejezethez, 2003-ban és 2004-ben 1,3 milliárd forintot költöttek.
Az Országgyűlés személyi juttatásokra fordított kiadásai az összes költség felét tették ki, az e célra fordított pénzek 2001 és 2004 között a központi intézkedések és a többletfeladatokból fakadó létszámnövekedés miatt 53 százalékkal nőttek. Az összes kiadás 40 százaléka ment el dologi kiadásokra, felújításra, beruházásokra és különböző szolgáltatásokra. A levéltárnál a beruházásokra és felújításokra fordított pénz a kétszeresére nőtt, jórészt az Eötvös utcai épület bővítése és átalakítása miatt.

Az ÁSZ méltatta az Országgyűlés informatikai fejlesztéseit és a képviselői távmunkát lehetővé tevő rendszer kialakítását. Az elektronikus futárposta bevezetése a működésének első fél évében 30 millió forintos megtakarítást eredményezett.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem