Az ÁSZ szerint minden rendben

Pénzcentrum
2005. október 21. 09:32

Az Állami Számvevőszék rendben találta az Országgyűlés Hivatalának gazdálkodását. Az ÁSZ külön méltatta a képviselői távmunka és az informatikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatos eredményeket. A vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának működésében.

 
Az Állami Számvevőszék rendben találta az Országgyűlés Hivatalának gazdálkodását. Az ÁSZ külön méltatta a képviselői távmunka és az informatikai rendszerek fejlesztésével kapcsolatos eredményeket. A vizsgálat ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának működésében.
Nem talált kifogásolnivalót a parlament gazdálkodásában az Állami Számvevőszék. Bihari Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója csütörtökön elmondta, hogy a Ház célszerűen, hatékonyan és takarékosan gazdálkodott a költségvetési forintokkal. Az ÁSZ vizsgálata az Országgyűlés hivatalának, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának gazdálkodására, valamint a 2002-es ciklusváltás költségeit fedező, fejezeti kezelésű előirányzatra terjedt ki.
A vizsgálat hiányosságokat állapított meg a levéltár gazdálkodásának szabályozásában, az intézménynek nem volt megfelelő ügyrendje, az utólagos ellenőrzési rendszert a tervezett 2004 januári helyett csak a tavalyi év végén léptették életbe, a pénzügyi jogkörök gyakorlásánál pedig nem tartották be a kötelezettségvállalásra vonatkozó előírásokat. Az ÁSZ felszólította a levéltárat a hiányosságok pótlására és az előírások betartására.
A ciklus végén vizsgálják az Országgyűlés gazdálkodását
A Számvevőszék négyévente, a választások előtti évben vizsgálja a parlament gazdálkodását, hogy a következő ciklusban a képviselőtestület világos képet kapjon arról, elődje hogyan gazdálkodott a megelőző ciklusban.
Az Országgyűlés Hivatala 2001 és 2004 között összesen 51 milliárd forintot fordított a működési költségekre, 2001-ben 10,7 milliárdot, 2002-ben 13,8 milliárdot, 2003-ben 15 milliárdot, 2004-ben pedig 15,6 milliárdot. A levéltár 2003 áprilisában került ehhez a fejezethez, 2003-ban és 2004-ben 1,3 milliárd forintot költöttek.
Az Országgyűlés személyi juttatásokra fordított kiadásai az összes költség felét tették ki, az e célra fordított pénzek 2001 és 2004 között a központi intézkedések és a többletfeladatokból fakadó létszámnövekedés miatt 53 százalékkal nőttek. Az összes kiadás 40 százaléka ment el dologi kiadásokra, felújításra, beruházásokra és különböző szolgáltatásokra. A levéltárnál a beruházásokra és felújításokra fordított pénz a kétszeresére nőtt, jórészt az Eötvös utcai épület bővítése és átalakítása miatt.

Az ÁSZ méltatta az Országgyűlés informatikai fejlesztéseit és a képviselői távmunkát lehetővé tevő rendszer kialakítását. Az elektronikus futárposta bevezetése a működésének első fél évében 30 millió forintos megtakarítást eredményezett.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?