Saját rangsor az igazi

Pénzcentrum
2005. október 13. 08:44

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ, a korábbi OFI legismertebb könyve, a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató az elmúlt évekhez hasonlóan idén is december 15-én jelenik meg. Ez tartalmazza majd azokat a szakokat, amik 2006-ban indulnak, nem csak az állami, hanem az egyházi vagy magánkézben levő intézményekben.

Egy hónappal korábban azonban már az interneten olvasható lesz a Felvi rangsor. Az egyetemeket és a főiskolákat összehasonlító lista érdekessége, hogy minden felhasználó maga állíthatja össze azt, úgy, hogy húsz szempont alapján dönt. Ugyanakkor december 15. után, amikor a felvételi adatok nyilvánosak lesznek, azokat is összekapcsolják a rendszerrel. Így a Felvi.hu látogatója nem csak a 20 szempontot veheti figyelembe, hanem rögtön látja majd, hogy a számára ideális intézményben milyen szakok indulnak. Mindez összekapcsolódhat a honlap egyéb szolgáltatásaival, például az elektronikus jelentkezéssel, így az érdeklődő akár rögtön jelentkezhet is.
A felsőoktatási intézményeket értékelő listák népszerűek nem csak Magyarországon, hanem Európában és a tengerentúlon is, a Times magazin például 25 éve ad ki rangsort. A hazai rangsorok évek óta készülnek, az egyik első, az Egyetemek mérlegen című kiadvány az OFI gondozásában jelent meg tavaly
A rangsorokat bemutató kiadvány mellett a vizsgakövetelményeket és felvételi feladatsorokat bemutató könyv is megjelenik decemberben, ennek érdekessége, hogy érettségi vizsgafeladatokat is tartalmaz majd, amiket ugyanaz a bizottság állít össze, amelyik az "éles" sorokat készíti. A korábban külön könyvben kiadott doktori felvételi tájékoztató ezúttal egybeolvad a hagyományos "kék könyvvel", a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóval.
A felvételi tájoló 2006 szintén tartalmaz majd intézményi rangsorokat, fő célja azonban az, hogy azoknak segítsen, akik még nem tudják, hol tanuljanak tovább. Korábbi felmérések szerint az érettségizők a választott képzési területet - agrár, műszaki, bölcsész, stb. - már be tudják határolni. A konkrét szakválasztásban azonban még segítségre szorulhatnak. A Mit kínál a magyar felsőoktatás? könyv folytatásaként megjelenő kiadvány rögtön négy kötetet takar. Mindegyik tartalmaz ismertetőket az adott szakcsoporton belüli szakokról, az induló alapképzésekről, és hogy milyenek az addigi hallgatói adatok. De arról is olvashatunk, milyenek az elhelyezkedési esélyek, és hogy milyen kezdő fizetésekre számíthatnak az adott szakon végzők
(forrás: www.edupress.hu)
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?