Saját rangsor az igazi

Pénzcentrum
2005. október 13. 08:44

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ, a korábbi OFI legismertebb könyve, a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató az elmúlt évekhez hasonlóan idén is december 15-én jelenik meg. Ez tartalmazza majd azokat a szakokat, amik 2006-ban indulnak, nem csak az állami, hanem az egyházi vagy magánkézben levő intézményekben.

Egy hónappal korábban azonban már az interneten olvasható lesz a Felvi rangsor. Az egyetemeket és a főiskolákat összehasonlító lista érdekessége, hogy minden felhasználó maga állíthatja össze azt, úgy, hogy húsz szempont alapján dönt. Ugyanakkor december 15. után, amikor a felvételi adatok nyilvánosak lesznek, azokat is összekapcsolják a rendszerrel. Így a Felvi.hu látogatója nem csak a 20 szempontot veheti figyelembe, hanem rögtön látja majd, hogy a számára ideális intézményben milyen szakok indulnak. Mindez összekapcsolódhat a honlap egyéb szolgáltatásaival, például az elektronikus jelentkezéssel, így az érdeklődő akár rögtön jelentkezhet is.
A felsőoktatási intézményeket értékelő listák népszerűek nem csak Magyarországon, hanem Európában és a tengerentúlon is, a Times magazin például 25 éve ad ki rangsort. A hazai rangsorok évek óta készülnek, az egyik első, az Egyetemek mérlegen című kiadvány az OFI gondozásában jelent meg tavaly
A rangsorokat bemutató kiadvány mellett a vizsgakövetelményeket és felvételi feladatsorokat bemutató könyv is megjelenik decemberben, ennek érdekessége, hogy érettségi vizsgafeladatokat is tartalmaz majd, amiket ugyanaz a bizottság állít össze, amelyik az "éles" sorokat készíti. A korábban külön könyvben kiadott doktori felvételi tájékoztató ezúttal egybeolvad a hagyományos "kék könyvvel", a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóval.
A felvételi tájoló 2006 szintén tartalmaz majd intézményi rangsorokat, fő célja azonban az, hogy azoknak segítsen, akik még nem tudják, hol tanuljanak tovább. Korábbi felmérések szerint az érettségizők a választott képzési területet - agrár, műszaki, bölcsész, stb. - már be tudják határolni. A konkrét szakválasztásban azonban még segítségre szorulhatnak. A Mit kínál a magyar felsőoktatás? könyv folytatásaként megjelenő kiadvány rögtön négy kötetet takar. Mindegyik tartalmaz ismertetőket az adott szakcsoporton belüli szakokról, az induló alapképzésekről, és hogy milyenek az addigi hallgatói adatok. De arról is olvashatunk, milyenek az elhelyezkedési esélyek, és hogy milyen kezdő fizetésekre számíthatnak az adott szakon végzők
(forrás: www.edupress.hu)
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm