28 °C Budapest

A nagylelkű MNB adománya a népnek

Pénzcentrum
2005. október 12. 16:59

A Magyar Nemzeti Bank Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus című alkotását a Magyar Államnak adományozta. Az MNB a festményt 1994-ben vásárolta meg azért, hogy annak külföldre kerülését elkerülje.

 
A Magyar Nemzeti Bank Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus című alkotását a Magyar Államnak adományozta. Az MNB a festményt 1994-ben vásárolta meg azért, hogy annak külföldre kerülését elkerülje.
A festmény ünnepélyes átadására október 12-én 16 órakor a Magyar Nemzeti Galériában került sor. A képet Járai Zsigmond az MNB elnöke adta át Bereczky Lóránd főigazgatónak. Az ünnepségen megjelent Bozóki András kulturális miniszter.
A kép 1907-ben készült és 1919-ben, Csontváry hagyatékával együtt került Gerlóczy Gedeon tulajdonába. A műgyűjtő nemcsak megőrizte a festő életművét, hanem igyekezett a hazai és külföldi közönség előtt is ismertté tenni. A Magyar Nemzeti Bank 1994 elején vásárolta meg a festményt annak érdekében, hogy az örökhagyó akaratának megfelelően továbbra is közkincs maradjon, és mindenki számára látogatható helyen legyen kiállítva. A „Cédrus” 1994-1995 során, a Magyar Nemzeti Galériában Csontváry-bemutatókon, majd Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben volt látható. Ezt követően Pécsett, az újjárendezett Csontváry Múzeumban talált helyet. 
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem