6 °C Budapest

A nagylelkű MNB adománya a népnek

Pénzcentrum
2005. október 12. 16:59

A Magyar Nemzeti Bank Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus című alkotását a Magyar Államnak adományozta. Az MNB a festményt 1994-ben vásárolta meg azért, hogy annak külföldre kerülését elkerülje.

 
A Magyar Nemzeti Bank Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus című alkotását a Magyar Államnak adományozta. Az MNB a festményt 1994-ben vásárolta meg azért, hogy annak külföldre kerülését elkerülje.
A festmény ünnepélyes átadására október 12-én 16 órakor a Magyar Nemzeti Galériában került sor. A képet Járai Zsigmond az MNB elnöke adta át Bereczky Lóránd főigazgatónak. Az ünnepségen megjelent Bozóki András kulturális miniszter.
A kép 1907-ben készült és 1919-ben, Csontváry hagyatékával együtt került Gerlóczy Gedeon tulajdonába. A műgyűjtő nemcsak megőrizte a festő életművét, hanem igyekezett a hazai és külföldi közönség előtt is ismertté tenni. A Magyar Nemzeti Bank 1994 elején vásárolta meg a festményt annak érdekében, hogy az örökhagyó akaratának megfelelően továbbra is közkincs maradjon, és mindenki számára látogatható helyen legyen kiállítva. A „Cédrus” 1994-1995 során, a Magyar Nemzeti Galériában Csontváry-bemutatókon, majd Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben volt látható. Ezt követően Pécsett, az újjárendezett Csontváry Múzeumban talált helyet. 
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?