Aki kevesebbet keres, az többet fizet

Pénzcentrum
2005. október 5. 12:25

Megegyeztek a kormánypártok, jövő év elejétől négy százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni egyes különadózó jövedelmek után, azoknak akik után 400 ezer forintnál kevesebb egészségbiztosítási járulék folyik be a tb-kasszába. Mindez azt jelenti, hogy akik jövőre havi bruttó 222 ezer forintnál kevesebb munkabér után fizetnek járulékot (tehát a lakosság nagy része), számíthatnak az új típusú közteherre. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Megegyeztek a kormánypártok, jövő év elejétől négy százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni egyes különadózó jövedelmek után, azoknak akik után 400 ezer forintnál kevesebb egészségbiztosítási járulék folyik be a tb-kasszába. Mindez azt jelenti, hogy akik jövőre havi bruttó 222 ezer forintnál kevesebb munkabér után fizetnek járulékot (tehát a lakosság nagy része), számíthatnak az új típusú közteherre. – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Ma kezdi meg a parlament az öt évre szóló adótörvény-javaslat, az ekhó és a luxusadóról szóló előterjesztések általános vitáját. Az egyetlen fontosabb – el is fogadandó – javaslat lesz a négyszázalékos eho bevezetése lesz jövő év elejétől egyes külön adózó jövedelmek után.
Az előterjesztés szerint 2006. január 1-től négyszázalékos ehot kell fizetni majd a vállalkozásból kivont, valamint az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, a 25 és a 35 százalékos adóterhet viselő osztalék, vállalkozói osztalékalap, az árfolyamnyereségből származó jövedelem, illetve az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelem után. Csak abban az esetben áll fenn a magánszemély fizetési kötelezettsége, ha az általa és a foglalkoztatója által befizetett, összesen 15 százaléknyi egészségbiztosítási járulék, illetve a 11 százalékos eho együttes összege nem éri el az évi 400 ezer forintot.
Mentes a százalékos eho fizetése alól az a jövedelem, természetbeni juttatás, adóköteles béren kívüli juttatás, amely után a fennálló biztosítási jogviszonyra tekintettel járulékfizetési kötelezettség keletkezik, valamint az a jövedelem, amely után az adót nem kell megállapítani és fizetni. Mentes még az az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem is, ha a „bérbeadó a tulajdonában álló lakásban lakik, kivéve, ha a lakást saját vállalkozása részére adja bérbe”.
A javaslatot egyszer már május végén tárgyalta a kormány, s bár kormánydöntésként a nyilvánosság elé is léptek vele, végül lekerült a napirendről. Kormánypárti politikusok ezt azzal magyarázták, hogy nem a koalíció megállapodásának megfelelő szöveg készült el akkor. A nyári előkészítő munka során végig szerepelt a készülő adójogszabályok között a négyszázalékos eho terve, ám végül a parlamenti benyújtás előtt a kormányülésen mégiscsak kikerült a szövegből. Ezt azzal indokolták, hogy a Pénzügyminisztérium szerint nem származik elég bevétel az elképzelésből. Végül az a döntés született, hogy a szocialisták módosító indítványaként „épüljön be” a törvényjavaslatba. Mindenesetre az érdekes, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat még nem számol azzal a 3-4 milliárd forinttal, amelyet a 4 százalékos eho bevezetésétől a kormányzat remél.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem