2021. február 25. csütörtök Géza

Itt vannak az adatok: elárulták, hogy áll a paksi atomerőmű bővítése

  • MTI
  • 2020. november 17. kedd 17:36

Egy év alatt jelentős előrehaladások történtek a paksi atomberuházás terén az építésért felelős miniszter szerint. Mai meghallgatásán azt mondta, legkésőbb jövő ősszel meglehetnek az engedélyek.

A határidőket betartva folytatódik a paksi beruházás, a projektet a járvány nem befolyásolja - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén tartott meghallgatásán Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Jelentős előrehaladásnak nevezte mindazt, ami az elmúlt egy évben, az előző ilyen alkalom óta történt. 

Elsőként a létesítési engedélykérelem június 30-i benyújtását emelte ki, hozzátéve, az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek, engedélyük jövő év tavaszra várható. Az alaplemez építését megelőző munkálatok körülbelül két évig tarthatnak.

A miniszter közölte azt is, hogy az első fázis eddigi számláinak többségét előtörlesztéssel kifizették, a Pénzügyminisztérium pedig további előtörlesztésekről egyeztet az orosz partnerrel. Süli János a paksi beruházás legfontosabb szempontjának a biztonságot tekinti. A tervezési követelmények szerint az új blokkok a környezetüket sem üzemzavar, sem külső hatások esetén nem veszélyeztethetik.

Gondoskodni kellett ennek megfelelően a létesítmény fizikai védeleméről is az erre vonatkozó terv kidolgozásával és önálló engedélyeztetésével - közölte.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a legkorszerűbb erőművet fogja megépíttetni. 

Az orosz szakemberek hasonló, harmadik generációs blokkokat világszerte több országban építettek és építenek, Oroszországon kívül többek között Finnországban. A paksi beruházás az orosz fővállalkozó részvétele mellett magyar, európai és amerikai beszállítók részvételével, pénzügyileg átlátható módon, brüsszeli jóváhagyással valósul meg - tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked