Worried couple looking documents with domestical costs.

Ez most a legnagyobb kihívás rengeteg magyar vállalkozó számára: sokan még nem sejtik, mi vár rájuk

2023. november 15. 11:31

A magyar vállalkozók többsége a bevételek csökkenésétől tart a leginkább és nagy kihívásának tekinti, hogy előteremtse a működési költségeket. Komoly problémát jelent a magas stressz, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának eltolódása - derül ki egy friss, reprezentatív online felméréséből. 

A friss kutatásban a Számlázz.hu arra kereste a választ, hogy mi jár most a vállalkozók fejében, milyen kérdések, kihívások és problémák foglalkoztatják őket. A felmérés során rákérdeztek arra, hogy mi a vállalkozók legmarkánsabb félelme az év végéhez közeledve. A válaszadók többsége (31%) a bevételek csökkenésétől tart a leginkább. Közel negyedük (21%) pedig a kiadások növekedését jelölte meg elsőszámú mumusként, amit a bürokratikus/adminisztrációs terhek növekedése (14%), valamint a növekvő konkurenciaharc (13%), a piacvesztés (9%), a munkaerőhiány (7%) és zsugorodó piac (6%) követ.

Érdekesség, hogy a félelmek tekintetében nincs jelentős különbség a nemek között, azonban a legfiatalabb, tinédzser korú vállalkozók jóval nagyobb arányban tartanak a zsugorodó piactól (17%), mint az idősebbek. Az 50 felettieknek mindössze 3%-a jelölte be ezt fő félelem forrásként. A bevételek csökkenésétől, valamint a bürokratikus terhektől viszont pont a fiatalok érzik magukat kevésbé fenyegetve.

Aggódnak a magánéletük miatt a vállalkozók

A kérdőív rákérdezett arra is, hogy mi az a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalkozó szembesült, vagy éppen jelenleg is küzd. A túlnyomó többség (68%) számára az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy miként teremti elő a vállalkozása működtetéséhez szükséges bevételt. A gyorsan változó piaci trendek lekövetése 19% számára jelent komoly kihívást, ők elsősorban azon aggódnak, hogy vállalkozásuk képes lesz-e az új körülmények között is életképes maradni.

Nemcsak a szakmai, hanem a személyes tényezők is komolyan befolyásolják a vállalkozók mindennapjait. Erre utal, hogy a válaszadók jelentős része (32%) két, a maganéletet is érintő problémát jelölt meg az első helyen. Tizenhat százalék számára a munkával együtt járó magas stressz leküzdése a legnagyobb kihívás. Ugyanennyien a túlságosan hosszú munkaidőt, a magánélet ebből fakadó hiányát érzik problémásnak.

A likviditási / cash flow problémák is sok vállalkozót érintenek, legalábbis 15% jelezte, hogy ez próbatétel az életében. A cég digitalizálását 7%, míg a munkaerő magas fluktuációját 5% százalék jelölte meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sok időt vesz el a pénzügyi adminisztráció

A pénzügyi adminisztráció minden vállalkozó számára ismerős feladat: a számlázást, a könyvelővel való kapcsolattartást, az utalást, az adatok rendszerezését senki sem úszhatja meg. A válaszadók 32%-ának havonta pár órát visz el az életéből a papírmunka, 28% pedig 1-2 napot szán erre a hónap során. Tizenhat százalék úgy nyilatkozott, hogy jelentős időt, havonta több napot is felemészt az adminisztráció. Tizenhét százalék az, aki semennyit nem foglalkozik a témával - helyettük minden bizonnyal más végzi el ezt a feladatot. Mindössze 7% azoknak az aránya, akik havonta kevesebb mint egy órát töltenek papírmunkával.

„Azért dolgozunk minden nap, hogy megkönnyítsük a 700 ezer vállalkozó ügyfelünk mindennapjait. Minél kevesebb időt töltenek az adminisztratív feladatokkal, annál többet foglalkozhatnak az üzlettel és saját magukkal is. Időről időre megkérdezzük a magyar vállalkozókat az őket érintő problémákról, kihívásokról és örömökről, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget nyújthassuk nekik” - mondta el Ángyán Balázs, a portál ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm