Under arrest, a mans hands with clenched fists are handcuffed behind him. Black background with copy space.

Alkatrésszel ügyeskedett, de lebukott: a számlarendszer volt a "nyomravezető"

2022. december 2. 20:30

Hétmillió forintjába került az illegális alkatrészkereskedelem annak a bt.-nek, amit a nagykereskedők számlaadat-szolgáltatása buktatott le. A társaság tulajdonosa sem úszta meg, a befolyt milliók után neki is fizetnie kellett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adatai alapján felfigyelt egy Békés megyei ingatlanra, ahol bontott gépkocsikat tároltak. A cím egy betéti társaság és a beltag adószámos magánszemélyként végzett vállalkozásának közös telephelye volt.

A revizorok lekérdezték a bt. adószámára lejelentett értékesítéseket. Ennek alapján kiderült, hogy a társaság nevére lényegesen nagyobb értékű alkatrészt értékesítettek, mint amit a bevallásaiban feltüntetett. A bt. beltagja a jelentős alkatrészbeszerzést úgy próbálta leplezni, hogy egy másik cégnévre és egy kitalált magánszemély nevére is vásárolt. A cégnévnél az azonos adószám, a magánszemélynél a bt.-vel azonos szállítási cím fedte fel a turpisságot.

Az elé tárt információk alapján a társaság pótlólag bevallotta és befizette a könyvelésében nem szereplő alkatrészek eltitkolt értékesítése utáni áfát és társasági adót. Az eset hatására a cég idén már 25 millió forintnyi adót fizetett be. Ezzel azonban még nem volt vége az ellenőrzésnek, a beltag magánszemélyként végzett vállalkozása is sorra került. Állítása szerint a telephelyen azért voltak bontott gépjárművek, mert gyűjti a használt, forgalomból kivont gépkocsikat és csak esetenként értékesít egy-egy alkatrészt. Ezzel szemben a bankszámlára befolyt összegek alapján jelentős jövedelme származott a használt alkatrészek eladásából, azonban ezután sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót nem fizetett. Bevallásait ez esetben is rendezte, az elmaradt 1,7 millió forint adót megfizette. Közleményében a NAV tanulságként hozzáteszi:

a számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-től kötelező a belföldi adóalanyoknak végzett összes értékesítésről. A vállalkozások beszerzései teljeskörűen nyomon követhetők, ezáltal az ügyeskedés is kiderül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm