Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

2022. június 22. 18:01

Egyre többen foglalkoznak hazánkban is 3D nyomtatással, a nyomtatók terjedésének hála pedig már olyan modellek is vásárolhatóak, amelyet akár egy kisiskolás is tud használni. Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

A tudomány és a technológia a mai társadalom fontos része, és segíti a kreativitás ösztönzését is. A gazdaság is folyamatosan a technológia alapú iparágak felé halad, így nem csoda, egyre több embert keresnek természettudományi területekről. Ezért van, aki már egészen fiatal korban elkezdi a gyereket ilyen jellegű programokra járatni, hiszen nagy a valószínűsége hogy a gyermekünk is ebben az iparágban fog elhelyezkedni.

Egyre több módszert ismerünk, ami felkeltheti a gyerek érdeklődését a technológia iránt, és a kreativitást is ápolja. Az MSP portál szerint a 3D nyomtatás pont egy ilyen eszköz, amely nem csak arra ösztönzi a gyereket hogy jobban megismerje a technológiát, de a kreativitását is kiélheti miközben alkot. A 3D nyomtatás ugyanis nem csak segíti az aktív tanulást, hogy gyakorlatiasabb megközelítésbe kerüljenek a diákok közelebb a témához, de ezzel az eszközzel szinte bármit megvalósíthatnak, amit elképzelnek.

Hazánkban is egyre népszerűbbé válik a 3D nyomtatás, már a boltokban is hozzájuthatunk 3D nyomtatóhoz, amelyek újonta akár 30 000 forintos kezdőáron is beszerelhetőek. A ReFilamer vezetője Kiri Hunor korábban elmondta, hogy jelenleg hazánkban mintegy 10 ezren foglalkoznak hobbi jellegű 3D nyomtatással.

Míg régen ezek a gépek akár 500 000 forintba is kerültek, jelenleg a konzumerizálódásnak köszönhetően már új gépet is vásárolhatunk 30 000 forintért. Elmondható tehát, hogy jelenleg a 3D nyomtatók a sima nyomtatók árával vetekszenek, ráadásul rengeteg webshop foglalkozik 3D nyomtatással is. Nagy segítség a hobbistáknak az, hogy vannak olyan nyomtatók, amelyek egyre könnyebben kezelhetőek is, szinte csak be kell dugni, és már nyomtathatunk is velük, így akár egy általános iskolás is megtanulhatja a 3D nyomtató kezelését és alkothat vele

- emelte ki Kiri Hunor, aki a Brancs közösségi finanszírozási oldalon is jelen van termékével, amely PET palackból készít filamentet 3D nyomtatáshoz.

Ezért jó, ha a gyereknek ez a hobbija

A 3D nyomtatás nem csak a felnőtteknek lehet érdekes, hiszen elősegíti az aktív tanulást, ami által tökéletes hobbi lehet a gyerekeknek is. A 3D nyomtatással szinte bármilyen tárgy tanulását megkönnyíthetjük, hiszen ahelyett, hogy egyszerűen csak olvasnák, vagy hallgatnák a gyerekek a tananyagot, sokkal gyakorlatiasabban is hozzáláthatnak a tanuláshoz. Például biológia órán 3D nyomtatóval nyomtathatunk emberi szerv modelleket, ami valósághű képet ad a szervek együttműködéséről, de földrajznál, mateknál sőt történelemnél is használható a 3D nyomtató, hogy ezzel bemutassunk egy-egy kiemelt részt a tananyagból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak a technikai készségeket fejleszti, és az aktív tanulásban segít a 3D nyomtató használatának elsajátítása, hanem ösztönzi a művészeti érzéket és a kézügyességet is. A magazin kifejtette, hogy a 3D nyomtató jól leköti a gyerek érdeklődését, ezáltal gyorsabban fedezik fel az ebben rejlő lehetőségeket is, sőt, valószínű hogy akár kreatív ötleteik megvalósításához is felhasználják majd ezt. Ha pedig játékokat nyomtatnak úgy előbb utóbb a saját kezük által tervezett játékokat is megpróbálják majd kinyomtatni. Ez pedig nem csak azt segíti elő, hogy kreatívabbak legyenek, de azt is, hogy megtanulják a tervezőszoftverek kezelését is.

Még egy nagy előnye a 3D nyomtatásnak, hogy ösztönzi a kis feltalálókat. AMerikában már több példa is volt arra, amikor egy gyermek 3D nyomtatóval fedezett fel egy technológiai újdonságot, hiszen ez is olyan helyzetbe hozhatja a gyereket, ahol a saját képzeletére támaszkodva akár teljesen új dolgot is alkothat, esetleg problémákat oldhat meg.

Csak úgy, mint a programozásnál, elmondható, hogy a 3D nyomtatásnál is az a legjobb, ha a gyerek minél korábban elkezdi, amikor még szabadon és motiváltan vág bele a saját ötletei megvalósításába. Ráadásul ezzel nem csak felkelthetik a gyerek érdeklődését a technológia és robotika iránt, de segítheti őket a kreativitás fejlesztésében és a tanulásban is. Ahogy pedig idősödnek, ezek a kompetenciák megmaradnak, és akár a mindennapi életben, vagy globális problémák megoldására is használhatják őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem