14 °C Budapest
Side view of a handsome young Caucasian delivery man, wearing a blue uniform and riding a bicycle, delivering fast food around the city and using a smart phone to check for the location of his delivery

Vállalkoznál, de nincs meg a kezdő tőkéd? Így szerezhetsz milliókat az induláshoz

2022. április 21. 05:51

Egy katás vállalkozónak is szüksége lehet hitelre, számára azonban már a kölcsön típusa is nagyon lényeges lehet: valamilyen vállalkozói hitelt vegyen fel célja megvalósításához, vagy esetleg egy lakossági személyi kölcsön lenne az ideális megoldás? Ezt a kérdést jártuk körbe szakértők bevonásával.

A katás vállalkozók sokszor szembesülnek azzal, hogy vállalkozói kölcsönt nem kaphatnak egyszerűen. Számukra is van azonban alternatív megoldás: magánszemélyként igényelhetnek szabad felhasználású hitelt, amelyből megfinanszírozhatják a vállalkozásukhoz kapcsolódó céljaikat is.

Meglepő lehet, de számos olyan élethelyzetben van, amikor a lakossági személyi hitel az ideális választás a katások számára. De hogyan lehet versenyképes alternatívája egy vállalkozói hitelnek egy lakossági fedezetlen kölcsön? Nézzünk egy konkrét példát!

Feltételezzük, hogy a Katás vállalkozó éves árbevétele az elmúlt években az alábbiak szerint alakult:

  • 2018: 1 millió Ft
  • 2019: 4 millió Ft
  • 2020: 8 millió Ft
  • 2021: 12 millió Ft

Széchenyi hitel - kedvező kamat, alacsony hitelösszeg

A támogatott Széchenyi Kártya Program keretében a jelenlegi inflációs környezetben rendkívül vonzó kondíciókkal - 1,0-2,5% kamat mellett - kaphatnak a vállalkozások kölcsönt. Az igénylés feltételei, az elérhető hitelösszeg miatt azonban nem feltétlenül ez a legkedvezőbb lehetőség.

A Széchenyi hitelnél az igényelhető hitel összegét a 2019-es árbevétel, vagy a 2019/2021-es bérköltség alapján határozzák meg. Egy katás vállalkozásnak bérköltsége nincs, így kizárólag a 2019-es árbevétel lesz lényeges a bank számára a hitelkérelem elbírásakor. A Széchenyi hitelkonstrukcióknál felétel, hogy a hitelösszeg nem haladhatja meg az éves árbevétel 25 százalékát, ez jelen esetben 1 millió Ft kölcsönt eredményez.

Piaci vállalkozói hitelek

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az igénylőnek ennél több pénzre lenne szüksége. Természetesen a bankok piaci feltételek mellett is nyújtanak kölcsönt. A Pénzcentrum kalkulátora alapján a legolcsóbb ajánlatok 1 havi BUBOR + 1% kamatfelár mellett érhetők el. Ez jelenleg 7,2% körüli induló kamatszintet jelentene, amely havonta módosulhat.

Ez a kamatszint magasabb, mint a Széchenyi Program keretében elérhető konstrukcióké, kedvezőbb ugyanakkor egy személyi hitel kamatánál. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy ennek a hitelnek a kondíciói havonta változhatnak, az aktuális BUBOR értékének megfelelően. Ez pedig igen komoly kockázatot hordoz magában.

A jelenlegi pénzpiaci környezetben – a folyamatosan emelkedő kamatok mellett - egy ilyen kölcsön már néhány hónap alatt jelentősen drágulhat. (Az 1 havi BUBOR 0,75 százalékról 6,2 százalékra kúszott az elmúlt évben.) Ráadásul a kamatra még rájöhet a kezelési költség, egyéb adminisztrációs díj, ami jelentősen tovább növelheti a kölcsön terheit.

Vannak fix kamatozású piaci vállalati hitelek is, ezek kamata jellemzően még magasabb, mint a változó kamatozású kölcsönöké.

Fontos tudni továbbá azt is, hogy vállalkozói kölcsönt katás vállalkozás kizárólag magánszemély kezességvállalalása mellett kaphat. De nem minden esetben tud a vállalkozó másik személyt is bevonni a hitelügyletbe.

Személyi kölcsön - magasabb hitelösszeg, kiszámítható kamatozás

A legnépszerűbb fedezetlen hitel remek alternatíva lehet egy katás vállalkozónak is. A legtöbb személyi kölcsön fix kamatozás mellett érhető el, vagyis a futamidő alatt az aktuális pénzpiaci kamatok, hozamok alakulásával nem kell törődni.

A személyi hitelek kamata jelenleg 7,98%-nál kezdődik. Ez valamelyest magasabb ugyan, mint a legolcsóbb piaci vállalati hiteleké, de jóval kiszámíthatóbb annál, hiszen a kamat a futamidő alatt nem változhat. A kamat mellett folyósítási díjat számolnak még fel egyes bankok, míg a vállalati hiteleknél számos egyéb költségelem is felmerülhet. Vagyis a THM érték (az összes költséggel számoló teljes hiteldíj mutató) alapján már simán a személyi kölcsönök lehetnek a kedvezőbbek. (Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében ennél jóval kedvezőbb kamatok mellett lehet kölcsönt igényelni.)

Ráadásul az elérhető hitelösszegnél a személyi kölcsön igénylésekor az előző évi katás bevételt veszik figyelembe elsősorban. A 2021-es bevétel a példában 12 millió Ft, ennek 60%, azaz 7,2 millió forint szerepel a NAV adóigazoláson. Ez a 7,2 millió havi szinten 600 ezer Ft jövedelmet jelent, ennek az összegnek kell elbírnia a kölcsön törlesztőrészletét.

A jogszabály alapján egy ekkora fizetésnek legfeljebb a 60 százalékát lehet törlesztésre fordítani. A legolcsóbb 10 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű személyi hitel már 154 ezer forintos törlesztőrészlettel felvehető. Ez a 600 ezer forintos jövedelemnek csupán 25-26 százaléka.

Fontos, hogy a bankok eljárásában jelentős különbségek lehetnek a figyelembe vehető vállalkozói jövedelmek kapcsán. Egyes bankok a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget lefelé korrigálják. De eltérések lehetnek a jövedelem terhelhetősége kapcsán is. Nem minden pénzintézet megy el a jogszabályi korlát felső határáig, egyes pénzintézeteknél kisebb törlesztőrészletet vállalhatnak be az adósok, mint máshol.

Összegzés

A vállalkozók hajlamosak kizárólag vállalkozói hitelekben gondolkodni, ha cégük céljainak megvalósításához van szükségük pénzre. Pedig adott esetben egy szabad felhasználású lakossági hitel, például egy személyi kölcsön is ideális alternatíva lehet.

  • Sok katás vállalkozó nem tudja teljesíteni a Széchenyi Kártya Program keretében elérhető támogatott konstrukciók feltételeit. Vagy nem kaphatnak elegendő forrást a program keretein belül. Ez utóbbi helyzet könnyen előállhat a nemrég alakult cégeknél, illetve azoknál is, amelyek árbevétele csak az utóbbi egy-két évben kezdett emelkedni.
  • A piaci vállalati hitelek között gyakoriak a változó kamatozású kölcsönök, amelyek kamata jellemzően a BUBOR értékek alakulásától függ. A jelenlegi magas inflációs környezetben a pénzpiaci hozamok további emelkedése várható, ami azt eredményezheti, hogy az induláskor még kedvezőnek számító kamatszint gyorsan jelentősen megemelkedhet.
  • A személyi hitel jó alternatívája lehet a katás vállalkozóknak, a kamat jellemzően fix, az adható hitelösszeg pedig elsősorban az előző év bevételének alakulásától függ.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a személyi kölcsön a legjobb választás minden esetben egy katás vállalkozó számára. Érdemes a céloknak megfelelő kölcsönben gondolkodni, vagyis jó megközelítés, ha egy vállalkozó céges hitelből szeretné megfinanszírozni céljait. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy az érintettek hitelfelvétel előtt a lakossági kölcsönigénylés lehetőségét is vizsgálják meg: valamennyi alternatíva ismeretében hozzák meg a számukra legkedvezőbb döntést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem