7 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up.

Meghosszabbítják a határidőt: tömegek igényelhetik még a 219 ezer forintos támogatást

2021. szeptember 16. 17:31

Most úgy látszik, hogy a veszélyhelyzet 2022. január 1-ig biztosan velünk marad. Ami többek között azt is jelentené, hogy tízezernyi magyar eddig még biztosan, több mint 3 hónapig igényelhetné a 219 ezres támogatást az államtól. Sőt, a veszélyhelyzetben egy sor más rendkívüli rendelkezés is életben marad: az egészségügyisek továbbra is ingyen utazhatnak, nem kell pótolni a lejáró okmányokat még jó sokáig. Ezeket, a legfontosabb velünk maradó intézkedés-csomagot is sorra vette a Pénzcentrum.

A legfrissebb kormánydöntés értelmében a veszélyhelyzet 2022. január 1-ig hosszabbodna meg. Az akarat egyértelmű, de a parlamentnek még jóvá kell hagynia a törvényt. Akárhogyan is, de mindez azt jelenti, szinte biztos, a veszélyhelyzet új határideje január 1. Egyelőre! Hiszen ezután is lehet majd tovább hosszabbítani.

Mindez azt jelenti, hogy egy sor folyamat, intézkedés vagy kötelezettség időbeni teljesítése ismét jócskán kitolódik. Sőt, így hogy ismét kitolják a veszélyhelyzet határidejét, január 1-ig továbbra is

219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

Ez az a támogatás, ami augusztus elején úgy nézett ki, hogy a tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerült vállalkozóktól már mintegy 70 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 15 milliárd forint értékben. Hozzávetőleg 60 ezer önfoglalkoztató esetében a kedvező döntések is megszülettek, a kifizetett összeg meghaladja a 13 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak.

Hogyan és meddig igényelhető a támogatás?

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A veszélyhelyzetet utoljára 2021. május 21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel hosszabbították meg. Eszerint a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben. Most viszont az új kormánydöntés értelmében

2022. január 1-ig szinte biztosan (ha a parlament jóváhagyja) hatályban marad.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jogosultaknak valamivel több mint 3 hónapjuk áll még rendelkezésre ahhoz, hogy megigényeljék a támogatást, ha még nem tették. Természetesen előfordulhat, hogy időközben még tovább hosszabbítják majd a veszélhelyzetet. Jelen állás szerint viszont, aki még szeretne hozzájutni a támogatáshoz, igényelje mielőbb.

Biztos, ami biztos, most úgy látszik, valamivel több mint három hónapja még van rá.

A veszélyhelyzet lejártának további, fontosabb következményei

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha ha most a veszélyhelzyet meghosszabbodik január 1-ig, akkor onnantól még 60 nap, azaz kb. két hónapig érvényesek lesznek még az okmányok. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget ér az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása. Ez azt jelenti, hogy idén már biztos, hogy az egészségügyi dolgozóknak marad az ingyenes utazás.
  • Egyes gazdasági intézkedések is megmaradnak 2022-ig. Így például a turizmusfejlesztési hozzájárulást 2021-ben nem kell fizetni (ez az idei évre vonatkozik, nem külön a veszélyhelyzet megléte szabályozza).
  • Az őszi kerti munkákat is érintheti a hosszabbítás, a levegőminőséggel összefüggő szabályokat is tárgyal a veszélyhelyzet (hulladék- és avarégetés szabályait önkormányzat írja elő).
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami és önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is. Erre tehát idén már biztosan nem kerül sor.
  • A veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is marad tehát már 2021-ben.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése. De mivel a veszélyhelyzetet ki fogják tolni, ezért marad az egyszerű építkezési bejelentés.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is, de 2021-ben ezek szerint marad a díjazás az oltások után.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt. Ez tehát azt jelenti, hogy idén már senki sem lesz köteles elvégeznie az alkalmasságit, és ha veszélyhelyzet mondjuk véget is érne január 1-én, még akkor is majd 3 hónapja lenne mindez pótolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem