Ezeknek az éttermeknek tett be leginkább a válság: sok hely talán már ki sem nyit

2020. június 21. 17:33

A vendéglátó-ipar nagy károkat szenvedett a járvány során, őket sújtotta leginkább a válság. Azonban nem ugyanúgy érinti az egyes helyeket a járvány, hiszen a sarki gyrosos és a Michelin-csillagos csúcsétterem egy teljesen más világ, más vendégkörrel, így más válságkezelő stratégiával. Ki járt vajon rosszabbul a koronaválsággal?

Az online kasszaadatok szerint június első tíz napjában 35,8 százalékkal maradt el a vendéglátóhelyek bevétele a korábbi év azonos időszakához képest. Előtte márciusban a felére, áprilisban a negyedére esett a vendéglátás bevétele Magyarországon. Májusban az online kasszaadatok szerint valamelyest mérséklődött a visszaesés mértéke, de a helyek szénája még így is rosszul áll.

Az előzményekhez tartozik, hogy március 17-től a vendéglátóhelyek is nehéz helyzetbe jutottak a koronavírus járvány miatt, mivel ettől kezdve csak 15 óráig lehettek nyitva, ezt követően reggel 6 óráig csak elvitelre volt lehetőség. Március 28-tól viszont már ennyi sem maradt, mivel a vendég már 15 óra előtt sem kereshette fel a vendéglátóhelyet úgy, hogy helyben ehessen és ihasson is valamit. Maradt az elvitel és a házhoz szállítás, vagy a bezárás.

A külföldi vendég hozták a forgalom negyedét

Sok vendéglátóhely a kiemelt idegenforgalmi helyeken éppen az egyébként pénzesebbnek is számító külföldi vendégekre építi üzleti tervét, szerte a világon. A magyar vendéglátósok sem kivételek. A statisztika szerint a külföldiek vendéglátózása sokat hoz a magyar éttermek konyhájára a pénzügyeket nézve. Az elmúlt két esztendőben fogyasztásuk 25-26 százalékát adta a vendéglátás teljes bevételének, és ez így volt még 2020 elején is, a járvány előtti időszakban.

Aztán beütött a koronavírus, a kikapaszkodás a gödörből pedig lassúnak ígérkezik: a vendégek, főként a külföldiek, továbbra is nagyon óvatosak. Külföldi vendéggel manapság nem sokkal találkozni a vendéglátóhelyeken, így ha őket nem számítjuk, akkor azért azt lehet látni, hogy a magyar vendégek nagyobb része június elején már visszatért törzshelyére, hiszen csak velük számolva már csak 10% körüli a visszaesés. De hát az a 25% nagyon hiányzik, ami persze csak egy átlag, év közben és térségenként hullámzik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legmenőbb éttermek veszítenek a legtöbbet

Az egyik legnagyobb gond a külföldi vendégek elmaradásával, hogy éppen a legmenőbb, kiemelt idegenforgalmi helyeken okozzák a legnagyobb kiesést, a legszínvonalasabb éttermek körében. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a külföldi utazgatásokkal még egy darabig minden viszonylatban nagy óvatosság várható, megkockáztatható, hogy a lángosok járnak mostanság a legjobban.

Valószínűleg egy darabig még népszerű marad a házhoz szállítás is, így feltehetően a pizzasütők is gyorsabban fognak magukhoz térni az átlagos vendéglátóhelyhez képest, pizzát egyébként is rendeltünk házhoz a járvány előtt is. A legmenőbbek pedig, akár a budai várban, akár a bulinegyedben, lassabban tudnak csak kaptatni felfelé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm