5 °C Budapest
Ezt minden férfinak meg kell tanulnia a pénzről

Ezt minden férfinak meg kell tanulnia a pénzről

2018. február 14. 12:00

Hogyan lehet egy férfi egyszerre jó szakember, sikeres vezető, gondos férj és szerető apa? A családalapítás a férfiak életében is kritikus időszak, mégis inkább női problémaként jelenik meg a karrier és a magánélet közötti egyensúly megteremtése. Vadas János, a KisPapa Coaching alapítója azt vallja, hogy nem antiférfi az, aki vállalja az érzéseit, sőt a gyerekneveléshez ez kifejezetten fontos lépés. Épp ezért szorgalmazza a férfiak közötti tapasztalatcserét, most már teljes állású vállalkozóként: hosszú távú célja, hogy apáknak szóló coaching szolgáltatása béren kívüli juttatásként elérhetővé váljon a hazai cégeknél.

Amikor a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézségeiről van szó, általában inkább női hangokat hallunk, pedig a családalapítás időszaka a férfiaknak is zsúfolt. Bele kell tanulniuk egy teljesen új szerepbe, miközben a korábbiakban is helyt kell állniuk: férjként, szakemberként, munkavállalóként, esetleg főnökként.

Az apává válással kapcsolatban megélt érzelmekről és kihívásokról nem szokás beszélni, hiszen férfiként alapvetően nem divat megnyílni vagy érzelgőssé válni

- véli Vadas János, a KisPapa Coaching alapítója, aki kislánya születése után hozott létre közösséget apukáknak a Facebookon. Szerinte egyáltalán nem antiférfi, aki meri vállalni az érzelmeit, sőt a gyerekneveléshez ez kifejezetten fontos lépés, ami segít tudatosabb férjjé, tudatosabb apává, tudatosabb munkavállalóvá, és kiegyensúlyozottabb emberré válni.

Vadas János (Forrás: Juhász István)

Milyen problémákkal küzdenek a férfiak?

A férfi problémák általában a kocsmák falai között maradnak, vagy odáig sem feltétlenül jutnak el. Vadas János tapasztalatai szerint azonban a férfiak nyitottabbá válnak, miután gyermekük születik, főleg, ha valaki őszinte érdeklődéssel fordul hozzájuk. A családalapítás mindenkinek komoly változás, számos örömmel és kihívással, és utóbbiak áthidalásához szükség lehet szakértői támogatásra is.

Az apasággal kapcsolatos egyik leggyakoribb csapda, hogy a férfiak túlvállalják magukat, időgazdálkodási és anyagi szempontból. Ha gyermek születik a családba, gyakran jelentkezik egyfajta - akár belső - nyomás, hogy nagyobb lakásra vagy autóra van szükség, ezért pedig a korábbihoz képest jóval többet kell dolgozni.

Az az ironikus helyzet áll elő, hogy a férfi szeretné a tenyerén hordozni a családját, mégis minimális idő és energia jut a gyermekére és a feleségére, ami komoly felszültségeket okozhat.

Ilyenkor egy coach támogatásával átkeretezhetőek bizonyos gondolati sémák, ami szemléletváltást hozhat például abban, hogy az apa ne pénzautomataként tekintsen magára. Nem beszélve arról, hogy gyermek születésének nem feltétlenül kell felforgatnia a család életét: fontos, hogy a szülők továbbra is odafigyeljenek magukra és egymásra, például megmaradjanak a korábbi hobbik

- mondta el a Pénzcentrumnak a vállalkozó.

Mi a coaching?

A coach strukturált beszélgetésekkel és gyakorlatokkal (önismereti, kommunikációs) segít egy adott probléma megoldásában, például társkeresésben, fogyókúrában, vagy karriertervezésben. Nem tanácsadásról van szó, hanem az ügyfél az önismeret fejlesztése és szemléletformálás, szemléletváltás révén találja meg a kitűzött célhoz vezető utat. A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent.

A vezető és az apa szerep összeegyeztetése

A vezető beosztású apák kérdése is gyakori férfi dilemma, pedig ahogy a szakértő is rámutat, a két szerep között rengeteg hasonlóság van, főleg a 21. században, amikor a vezetői szerepek átalakulóban vannak. Az Y-generáció (1980-90-es évek szülöttei) tagjai már nagy számban jelen vannak a munkaerőpiacon, és a korábbitól eltérő vezetői magatartást követnek és várnak el.

Ez a fiatal generáció a következő körülmények között tud igazán hatékonyan dolgozni:

  • közvetlen és partnerszerű kapcsolatként működik a vezető és beosztott közötti viszony;
  • rendszeres és érdemi visszajelzést - ha rászolgált, akkor dicséretet - kap a vezetőtől.

A fent leírt mentor jellegű vezetői hozzáállás nagyon hasonlít arra, amit az apaság is megkíván, így egyáltalán nincs szükség komolyabb szerepváltásra. Persze van, aki másképp működik, de széles körben tetten érhető már a fenti tendencia, és még ilyenkor is érdemes önvizsgálatot végezni az apukáknak, hogy tudatosítsák magukban a szerepekhez tartozó azonos mintákat, illetve az eltéréseket is.

Így lesz személyes misszióból vállalkozás

Vadas János korábban egy informatikai cégnél dolgozott coachként, de mivel vállalkozása az Erste Bank Higgy magadban pályázatának egyik győzteseként támogatást kap, most már főállásban a KisPapa Coaching fejlesztésén dolgozik. A tavalyi évben számos kispapa előadást tartott egy szülészeti és nőgyógyászati rendelőben családoknak, illetve weblap és arculat készült, hogy egyre több apukát megszólíthasson.

Amellett, hogy a jövőben bővíteni szeretném a szolgáltatások körét, célom, hogy az apa coaching mint mentálhigiénés tréning elérhető legyen a férfi munkavállalóknak béren kívüli juttatásként, kis-és középvállalatoknál egyaránt, tehát ez a vállalatfejlesztésben a fő irány

- mutatta be céljait a vállalkozó.

Egyéni és csoportos foglalkozások mellett modern, világi alapokon nyugvó jegyesoktatás indítását is tervezem fiatal pároknak, főleg kommunikációs és önismereti fejlesztő elemekkel, mert úgy látom, hogy ez nagyon sokat javítana a mai párkapcsolatok minőségén. Továbbá apukáknak szóló webinárium és "baba útmutató" fejlesztésén dolgozom, de ezekről egyelőre nem tudok részletesebben beszélni


- mondta Vadas János, aki hozzátette, hogy amikor elkezdte csinálni a Facebook-oldalt, akkor férfitársainak akarta megmutatni, hogy a felelősség mellett mennyi örömmel is jár az apai lét. A másik cél az információmegosztás és a tanácsadás volt, ami most már erőteljesebben van jelen, de a közvetlen, személyes hangvételt mindenképp szeretné megtartani a jövőben is.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30