1 °C Budapest
Durva bírságok jönnek: hamarosan élesedik az uniós előírás

Durva bírságok jönnek: hamarosan élesedik az uniós előírás

2016. május 30. 05:06

Idén már kötelező a magyarországi nagyvállalatoknak 4 évente energetikai auditot végezniük. Ennek vannak ugyan költségei, de jó befektetés a cégeknek. Az első határidő ugyan lejárt, de még nem bírságolják meg azokat, akiknél elmaradt az audit. Azonban ez év december 31-ig már el kell végeztetniük a cégeknek az auditot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai nagyvállalatoknak kötelező 4 évente energetikai auditot készíteniük, az erről szóló uniós irányelv alapján készült törvényt tavaly májusban fogadták el. Az EU energiafelhasználásának ésszerűsítése és mérséklése a célja az energiahatékonysági vizsgálatnak. A tagállamoknak évente 1,5 százalékos új energia-megtakarítást kell megvalósítaniuk 2020-ig.

Annak ellenére, hogy az auditálás költségekkel jár, végső soron spórolhat vele a cég, mivel az audit eredményeként információt kap azokról a területekről, ahol még több energiát tud megtakarítani. Ennek következtében nagymértékben is csökkentheti az energiára fordított költségeit.

Akiknek kötelező

A vizsgálat azokat a nagyvállalatokat érinti, amelyek

  • legalább 250 embert foglalkoztatnak vagy
  • éves árbevételük meghaladja az 50 millió eurót, és a mérlegfőösszegük szintén meghaladja a 43 millió eurót.

A teljesítés menete

  • Energetikai audittal: A vizsgálatot kizárólag a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében feltüntetett energetikai auditor, vagy szervezet végezheti el.
  • ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: A kötelező energetikai auditálás alól azok a nagyvállalatok mentesülhetnek, amelyek MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ilyenkor 4 évente meg kell küldeni az érvényes tanúsítványt a MEKH részére.

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Még nem büntetik meg azokat, akik elhalasztották az első kötelező energetikai vizsgálatot, amelynek 2015. december 5. volt a határideje. Az auditálás elmaradása miatt 2016. december 31-ig nem szabnak ki bírságot - jelenleg türelmi időszak van.

Mivel az auditálás elég összetett feladat, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A vizsgálat során ki kell térni a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

10 milliós is lehet a bírság

Legfeljebb 10 millió forintos bírsággal sújthatja a Hivatal azokat a nagyvállalatokat, amelyek

  • 2016. december 31-ei határidő után, a MEKH felhívását követő 90 napon belül sem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, vagy
  • nem tesznek eleget az auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségüknek, beleértve a Hivatal felé történő megküldési kötelezettségüknek.

Ha bírságra kerül sor, annak összegét úgy állapítja meg a Hivatal, hogy figyelembe veszi a cég ellenőrzést megelőző évi, összevont beszámolója szerinti, vagy ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét, valamint a mulasztás időtartamát.

Ezen felül az auditálás elvégzéséről az energetikai auditornak, vagy szervezetnek kell adatszolgáltatást teljesítenie a Hivatal felé. Ha ezt a vállalat nem teljesíti, abban az esetben 100 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a Hivatal.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?