2 °C Budapest

Durva bírságok jönnek: hamarosan élesedik az uniós előírás

2016. május 30. 05:06

Idén már kötelező a magyarországi nagyvállalatoknak 4 évente energetikai auditot végezniük. Ennek vannak ugyan költségei, de jó befektetés a cégeknek. Az első határidő ugyan lejárt, de még nem bírságolják meg azokat, akiknél elmaradt az audit. Azonban ez év december 31-ig már el kell végeztetniük a cégeknek az auditot.

A hazai nagyvállalatoknak kötelező 4 évente energetikai auditot készíteniük, az erről szóló uniós irányelv alapján készült törvényt tavaly májusban fogadták el. Az EU energiafelhasználásának ésszerűsítése és mérséklése a célja az energiahatékonysági vizsgálatnak. A tagállamoknak évente 1,5 százalékos új energia-megtakarítást kell megvalósítaniuk 2020-ig.

Annak ellenére, hogy az auditálás költségekkel jár, végső soron spórolhat vele a cég, mivel az audit eredményeként információt kap azokról a területekről, ahol még több energiát tud megtakarítani. Ennek következtében nagymértékben is csökkentheti az energiára fordított költségeit.

Akiknek kötelező

A vizsgálat azokat a nagyvállalatokat érinti, amelyek

  • legalább 250 embert foglalkoztatnak vagy
  • éves árbevételük meghaladja az 50 millió eurót, és a mérlegfőösszegük szintén meghaladja a 43 millió eurót.

A teljesítés menete

  • Energetikai audittal: A vizsgálatot kizárólag a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében feltüntetett energetikai auditor, vagy szervezet végezheti el.
  • ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: A kötelező energetikai auditálás alól azok a nagyvállalatok mentesülhetnek, amelyek MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ilyenkor 4 évente meg kell küldeni az érvényes tanúsítványt a MEKH részére.

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Még nem büntetik meg azokat, akik elhalasztották az első kötelező energetikai vizsgálatot, amelynek 2015. december 5. volt a határideje. Az auditálás elmaradása miatt 2016. december 31-ig nem szabnak ki bírságot - jelenleg türelmi időszak van.

Mivel az auditálás elég összetett feladat, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A vizsgálat során ki kell térni a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10 milliós is lehet a bírság

Legfeljebb 10 millió forintos bírsággal sújthatja a Hivatal azokat a nagyvállalatokat, amelyek

  • 2016. december 31-ei határidő után, a MEKH felhívását követő 90 napon belül sem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, vagy
  • nem tesznek eleget az auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségüknek, beleértve a Hivatal felé történő megküldési kötelezettségüknek.

Ha bírságra kerül sor, annak összegét úgy állapítja meg a Hivatal, hogy figyelembe veszi a cég ellenőrzést megelőző évi, összevont beszámolója szerinti, vagy ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét, valamint a mulasztás időtartamát.

Ezen felül az auditálás elvégzéséről az energetikai auditornak, vagy szervezetnek kell adatszolgáltatást teljesítenie a Hivatal felé. Ha ezt a vállalat nem teljesíti, abban az esetben 100 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a Hivatal.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm