2 °C Budapest

Durva bírságok jönnek: hamarosan élesedik az uniós előírás

2016. május 30. 05:06

Idén már kötelező a magyarországi nagyvállalatoknak 4 évente energetikai auditot végezniük. Ennek vannak ugyan költségei, de jó befektetés a cégeknek. Az első határidő ugyan lejárt, de még nem bírságolják meg azokat, akiknél elmaradt az audit. Azonban ez év december 31-ig már el kell végeztetniük a cégeknek az auditot.

A hazai nagyvállalatoknak kötelező 4 évente energetikai auditot készíteniük, az erről szóló uniós irányelv alapján készült törvényt tavaly májusban fogadták el. Az EU energiafelhasználásának ésszerűsítése és mérséklése a célja az energiahatékonysági vizsgálatnak. A tagállamoknak évente 1,5 százalékos új energia-megtakarítást kell megvalósítaniuk 2020-ig.

Annak ellenére, hogy az auditálás költségekkel jár, végső soron spórolhat vele a cég, mivel az audit eredményeként információt kap azokról a területekről, ahol még több energiát tud megtakarítani. Ennek következtében nagymértékben is csökkentheti az energiára fordított költségeit.

Akiknek kötelező

A vizsgálat azokat a nagyvállalatokat érinti, amelyek

  • legalább 250 embert foglalkoztatnak vagy
  • éves árbevételük meghaladja az 50 millió eurót, és a mérlegfőösszegük szintén meghaladja a 43 millió eurót.

A teljesítés menete

  • Energetikai audittal: A vizsgálatot kizárólag a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében feltüntetett energetikai auditor, vagy szervezet végezheti el.
  • ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: A kötelező energetikai auditálás alól azok a nagyvállalatok mentesülhetnek, amelyek MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ilyenkor 4 évente meg kell küldeni az érvényes tanúsítványt a MEKH részére.

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Még nem büntetik meg azokat, akik elhalasztották az első kötelező energetikai vizsgálatot, amelynek 2015. december 5. volt a határideje. Az auditálás elmaradása miatt 2016. december 31-ig nem szabnak ki bírságot - jelenleg türelmi időszak van.

Mivel az auditálás elég összetett feladat, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A vizsgálat során ki kell térni a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

10 milliós is lehet a bírság

Legfeljebb 10 millió forintos bírsággal sújthatja a Hivatal azokat a nagyvállalatokat, amelyek

  • 2016. december 31-ei határidő után, a MEKH felhívását követő 90 napon belül sem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, vagy
  • nem tesznek eleget az auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségüknek, beleértve a Hivatal felé történő megküldési kötelezettségüknek.

Ha bírságra kerül sor, annak összegét úgy állapítja meg a Hivatal, hogy figyelembe veszi a cég ellenőrzést megelőző évi, összevont beszámolója szerinti, vagy ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét, valamint a mulasztás időtartamát.

Ezen felül az auditálás elvégzéséről az energetikai auditornak, vagy szervezetnek kell adatszolgáltatást teljesítenie a Hivatal felé. Ha ezt a vállalat nem teljesíti, abban az esetben 100 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja a Hivatal.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?