0 °C Budapest

Újra kinyitott a vírusos vietnami étterem Budán

2015. október 29. 11:42

Újra kinyitott az a budai vietnami étterem, amelynek vendégei közül a nyáron többen is súlyos fertőzés miatt kerültek kórházba.

A Facebookon jelentette be csütörtök délelőtt a Hai Nam Pho Bistró, hogy ismét kinyitott. A budai vietnami étterem szeptemberben zárta be kapuit, miután több vendége is kórházba került.


A kommentelők túlnyomó többsége örül a bejelentésnek, alig várja, hogy újra ott ehessen, ugyanakkor van, aki azt írta:

De jó, bár 3 hét kórház kicsit sok volt egy pho levesért...


Hepatitis miatt zárták be

Az éttermet sokan ismerik a városban, vannak, akik Budapest legjobb phó levesezőjének tartják (a phó egy fűszeres tésztás leves, amit jellemzően marhahússal kínálnak - a szerk.)

Szeptember elején azonban az étterem egyik napról a másikra bezárt, kiderült, hogy többen kórházba kerültek. Nagyon jól kommunikáltak, a magyar sajtó együttműködő, felelősségvállaló kis családi vállalkozást láthatott, akik sajnálják a történeteket. Aztán megjelentek a kommentek, amik azért elég erősen árnyalták a képet: nem egyszerű mérgezésről, mondjuk szalmonelláról van szó, hanem többen kórházban fekszenek - írta korábban az Index.

Az azonnali bezárást nem együttműködés vagy saját vizsgálatuk indokolta, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el, méghozzá nem is a hepatitis, hanem a helyszínen talált szabálytalanságok miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nébih több súlyos élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot is talált az étteremben:

  • az étteremben használtak nem nyomon követhető, jelöletlen alapanyagokat. Ma az egyik legfontosabb dolog az élelmiszer-biztonságban, hogy tudjuk, honnan jön valami, hiszen már eleve is fertőzött lehet, a főzéssel, sütéssel nem minden elpusztítható, és még előtte is bajt okozhat;
  • összevissza tárolták az udvari alapanyagokat, húsokat: ezeket szintén a fertőzésveszély miatt elkülönítve kellene;
  • rendezetlenség, zsúfoltság volt;
  • teljesen hiányoztak az egészségügyi vizsgálatok (a dolgozók sem lehetnek fertőző betegek, hiszen a konyhán könnyen továbbadják);
  • megszegték a személyes higiéniás szabályokat (például nem mostak rendesen kezet az étel készítése előtt);
  • egyáltalán nem volt bevezetve a HACCP-rendszer, ami az élelmiszerek teljes nyomon követését teszi lehetővé a teljes élelmiszerláncban;

Budapest Főváros Kormányhivatala 2015. október 12-ig bezárólag 38 olyan hepatitis A-betegről tud, ak mind azt állítják, hogy ettek a közelmúltban az étteremben. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot készít, felveszi a kapcsolatot minden beteggel, és ha kell, a környezetükben élőkkel. Felderítik, hogy kell-e valakinek megelőző védőoltás.

A hivatal szerint az étteremhez köthető megbetegedések miatt a betegek környezetében a Népegészségügyi Főosztály munkatársai összesen 200 embert oltottak be, köztük egy általános iskolai osztályban 19 diákot és egy óvodában 34 gyereket.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?