24 °C Budapest
Jön az nhp plusz: ki járhat jól vele?

Jön az nhp plusz: ki járhat jól vele?

MTI
2015. március 9. 13:01

A március 16-án induló növekedési hitelprogram plusszal (nhp+) az eredeti nhp-programból eddig kiszorult, magasabb kockázatú kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára teremt a piacinál kedvezőbb hitelfeltételeket a Magyar Nemzeti Bank.

Egy kkv maximum 500 millió forintot kaphat az új konstrukcióban, és az egy vállalkozás által felvett hitelből legalább 70 százaléknak beruházási hitelnek kell lennie, azaz forgóeszköz finanszírozásra, ideértve a faktoringot és az EU-s támogatások előfinanszírozását is, csak korlátozott mértékben van lehetőség, hitelkiváltásra pedig egyáltalán nincs - mondta a portfolio.hu-nak adott interjúban Vonnák Balázs, az MNB igazgatója.

Azután, hogy a konstrukció egy hét múlva elindul, a bankoknak feltehetően még egy-két hónapra szükségük lesz termékeik, limitjeik, szabályzataik kialakításához, módosításához - mondta az igazgató.

Vonnák Balázs szerint az lesz a bankok érdeke, hogy az nhp-ból hitelezzék a kevésbé kockázatos vállalatokat, az nhp+-ból pedig a kockázatosabbakat. Ebbe az irányba tereli őket az a beépített ösztönző is, miszerint egységnyi hitelt kell kihelyezni az nhp-ban ahhoz, hogy az nhp+-ban 2 egységnyi hitelt nyújthasson a bank.

A konstrukció keretében évente fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől legfeljebb 5 évig. A kockázatmegosztásból származó költség az 5 év alatt - végig 500 milliárd forintos fennálló állományt feltételezve - maximum 62,5 milliárd forint lehet, ami hozzáadódik az nhp-ban eddig is költséget jelentő kamatkülönbözethez - mondta Vonnák Balázs. Hozzátette azonban, hogy a tényleges veszteség ennél kisebb lehet, mivel számos olyan vállalatot is fognak a bankok hitelezni az nhp+-ban, amelyekhez kapcsolódóan a várható veszteség éves szinten 3-4 százalékos, ebből adódóan a jegybank helytállása pedig csak 1,5-2 százalékos nagyságrendű lesz, a 2,5 százalékos felső korláttal szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24