Figyelem! Változik az adóbevallás és a nyilvántartás

Pénzcentrum
2010. január 27. 10:17

Az új áfaszabályok következtében a korábbinál részletesebbek lesznek az áfabevallások, emellett a nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok is több adatot tartalmaznak majd.

Az áfabevallások és a közösségi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok az új évben kismértékben átalakultak. A változás abból ered, hogy ez évtől a közösségen belül a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatásnyújtás is áfa nélküli ügylet lesz - főszabályként. Ennek fényében bizonyos ügyleteket a korábbi gyakorlattól eltérően külön leválasztva kell szerepeltetni mind a bevallásban, mind az összesítő nyilatkozatokban. Így külön kell szerepeltetni a közösségbe irányuló és az onnan igénybe vett szolgáltatásokat és ismét külön a harmadik országba irányuló és onnan igénybe vetteket - írta a Napi Gazdaság.

A közösségi ügyleteken belül elképzelhető, hogy emellett újabb elkülönítést kell alkalmazni. A szabályozás ugyanis főszabályként azt tartalmazza, hogy egy közösségi szolgáltatás ott adózik, ahol azt igénybe veszik - korábban általánosan a nyújtó székhelye határozta meg, hogy milyen áfát kellett alkalmazni.

A főszabály alól azonban egy sor szolgáltatás kiesik, vagy azért, mert azt csak hosszabb átmenettel vezetik be, ebbe a körbe tartozik például a telekommunikációs szolgáltatás, amely csak 2015-től adózik az igénybevevő székhelye, tartózkodási helye szerint, vagy azért, mert speciális szabályok vonatkoznak rá. Tipikusan ebbe a kategóriába tartozik az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások köre - például a fenntartás, hasznosítási tanácsadás -, itt ugyanis az ingatlan fekvése határozza meg az áfafizetés helyét.

Az igénybevétel határozza meg a bérelt autók kezelését is, itt azonban különbséget tesz a szabályozás a rövid távú ügyletek és a hosszú távú bérlet között. Előbbi esetben - tipikusan ilyen a kiküldetésben lévőknek, nyaralóknak bérbe adott jármű - az igénybevétel, utóbbi esetben viszont az igénylő határozza meg, milyen áfát kell alkalmazni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyilván ezeket az ügyleteket a bevallásokban sem lehet majd összemosni. Annak érdekében, hogy valamennyire átlátható legyen a rendszer, külön soron kell szerepeltetni a főszabály szerint adózó tételeket, külön soron a kivételeket. Természetesen ezt a különbségtételt nemcsak az igénybe vett, hanem a nyújtott szolgáltatásoknál is el kell végezni. Az összesítő nyilatkozatokban emellett szerepeltetni kell az új közlekedési eszközök értékesítésére vonatkozó adatokat akkor is, ha a járművet magánszemély vásárolta.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem