Figyelem! Változik az adóbevallás és a nyilvántartás

Pénzcentrum
2010. január 27. 10:17

Az új áfaszabályok következtében a korábbinál részletesebbek lesznek az áfabevallások, emellett a nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok is több adatot tartalmaznak majd.

Az áfabevallások és a közösségi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok az új évben kismértékben átalakultak. A változás abból ered, hogy ez évtől a közösségen belül a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatásnyújtás is áfa nélküli ügylet lesz - főszabályként. Ennek fényében bizonyos ügyleteket a korábbi gyakorlattól eltérően külön leválasztva kell szerepeltetni mind a bevallásban, mind az összesítő nyilatkozatokban. Így külön kell szerepeltetni a közösségbe irányuló és az onnan igénybe vett szolgáltatásokat és ismét külön a harmadik országba irányuló és onnan igénybe vetteket - írta a Napi Gazdaság.

A közösségi ügyleteken belül elképzelhető, hogy emellett újabb elkülönítést kell alkalmazni. A szabályozás ugyanis főszabályként azt tartalmazza, hogy egy közösségi szolgáltatás ott adózik, ahol azt igénybe veszik - korábban általánosan a nyújtó székhelye határozta meg, hogy milyen áfát kellett alkalmazni.

A főszabály alól azonban egy sor szolgáltatás kiesik, vagy azért, mert azt csak hosszabb átmenettel vezetik be, ebbe a körbe tartozik például a telekommunikációs szolgáltatás, amely csak 2015-től adózik az igénybevevő székhelye, tartózkodási helye szerint, vagy azért, mert speciális szabályok vonatkoznak rá. Tipikusan ebbe a kategóriába tartozik az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások köre - például a fenntartás, hasznosítási tanácsadás -, itt ugyanis az ingatlan fekvése határozza meg az áfafizetés helyét.

Az igénybevétel határozza meg a bérelt autók kezelését is, itt azonban különbséget tesz a szabályozás a rövid távú ügyletek és a hosszú távú bérlet között. Előbbi esetben - tipikusan ilyen a kiküldetésben lévőknek, nyaralóknak bérbe adott jármű - az igénybevétel, utóbbi esetben viszont az igénylő határozza meg, milyen áfát kell alkalmazni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyilván ezeket az ügyleteket a bevallásokban sem lehet majd összemosni. Annak érdekében, hogy valamennyire átlátható legyen a rendszer, külön soron kell szerepeltetni a főszabály szerint adózó tételeket, külön soron a kivételeket. Természetesen ezt a különbségtételt nemcsak az igénybe vett, hanem a nyújtott szolgáltatásoknál is el kell végezni. Az összesítő nyilatkozatokban emellett szerepeltetni kell az új közlekedési eszközök értékesítésére vonatkozó adatokat akkor is, ha a járművet magánszemély vásárolta.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?