30 °C Budapest

Figyelem! Változik az adóbevallás és a nyilvántartás

Pénzcentrum
2010. január 27. 10:17

Az új áfaszabályok következtében a korábbinál részletesebbek lesznek az áfabevallások, emellett a nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok is több adatot tartalmaznak majd.

Az áfabevallások és a közösségi ügyletekhez kapcsolódó összesítő nyilatkozatok az új évben kismértékben átalakultak. A változás abból ered, hogy ez évtől a közösségen belül a termékértékesítéshez hasonlóan a szolgáltatásnyújtás is áfa nélküli ügylet lesz - főszabályként. Ennek fényében bizonyos ügyleteket a korábbi gyakorlattól eltérően külön leválasztva kell szerepeltetni mind a bevallásban, mind az összesítő nyilatkozatokban. Így külön kell szerepeltetni a közösségbe irányuló és az onnan igénybe vett szolgáltatásokat és ismét külön a harmadik országba irányuló és onnan igénybe vetteket - írta a Napi Gazdaság.

A közösségi ügyleteken belül elképzelhető, hogy emellett újabb elkülönítést kell alkalmazni. A szabályozás ugyanis főszabályként azt tartalmazza, hogy egy közösségi szolgáltatás ott adózik, ahol azt igénybe veszik - korábban általánosan a nyújtó székhelye határozta meg, hogy milyen áfát kellett alkalmazni.

A főszabály alól azonban egy sor szolgáltatás kiesik, vagy azért, mert azt csak hosszabb átmenettel vezetik be, ebbe a körbe tartozik például a telekommunikációs szolgáltatás, amely csak 2015-től adózik az igénybevevő székhelye, tartózkodási helye szerint, vagy azért, mert speciális szabályok vonatkoznak rá. Tipikusan ebbe a kategóriába tartozik az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások köre - például a fenntartás, hasznosítási tanácsadás -, itt ugyanis az ingatlan fekvése határozza meg az áfafizetés helyét.

Az igénybevétel határozza meg a bérelt autók kezelését is, itt azonban különbséget tesz a szabályozás a rövid távú ügyletek és a hosszú távú bérlet között. Előbbi esetben - tipikusan ilyen a kiküldetésben lévőknek, nyaralóknak bérbe adott jármű - az igénybevétel, utóbbi esetben viszont az igénylő határozza meg, milyen áfát kell alkalmazni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyilván ezeket az ügyleteket a bevallásokban sem lehet majd összemosni. Annak érdekében, hogy valamennyire átlátható legyen a rendszer, külön soron kell szerepeltetni a főszabály szerint adózó tételeket, külön soron a kivételeket. Természetesen ezt a különbségtételt nemcsak az igénybe vett, hanem a nyújtott szolgáltatásoknál is el kell végezni. Az összesítő nyilatkozatokban emellett szerepeltetni kell az új közlekedési eszközök értékesítésére vonatkozó adatokat akkor is, ha a járművet magánszemély vásárolta.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?