Széllel szemben: mi lehet a Ryanair titka?

2009. július 28. 12:02

A legfrissebb negyedéves adatok szerint a Ryanair az egyetlen európai diszkont-légitársaság, amelyik várakozáson felüli nyereséggel tudta zárni az előző negyedévet. A recept az agresszív költségcsökkentésben rejlik.

A fapados légitársaságokra általában igaz, hogy szinte már csak levegővételért nem kell külön fizetni út közben, egyébként minden egyes szolgáltatás pénzbe kerül. Egy plusz csomag, kényelmesebb szék, de akár még a wc-használat is külön díjas szolgáltatásnak minősül.

Különösen igaz ez az ír Ryanairre, melynek vezérigazgatója kifogyhatatlan a költségcsökkentő praktikákból. Legutóbbiak közé tartozik például a fedélzeti wc-használat fizetőssé tétele - sőt, a mosdók számának csökkentése, hogy helyükre is ülőhelyeket szorítsanak - , vagy a "függőleges ülőhelyek" biztosítása, ami azt jelenti, hogy az állva utazást választó utasok olcsóbban repülhetnek.

Utóbbi kivitelezésére már tárgyalásokba is kezdett a vezérigazgató egy repülőgépgyártóval, hogy az olyan ülő-álló alkalmatosságot fejlesszen ki számára, amely jóval kevesebb helyet foglal a hagyományos székeknél, így több utas szállítását teszi lehetővé.

Az intézkedéseknek meg is lett az eredménye: míg a legtöbb légitársaság rekord összegű veszteséggel számol, addig a Ryanair hétfőn vártnál is jobb eredményekről adott számot, 2009 első negyedévében 134,6 millió eurós nyereséget könyvelhetett el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Michael O'Leary vezérigazgató szerint a "Ryanair lesz idén az egyetlen nagy európai légitársaság, amelyik utas számot és nyereséget tekintve is növekedni tud".

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?