19 °C Budapest

Új szálláshelyek nyolcszáz új munkahely létrehozásával

Pénzcentrum
2008. november 5. 16:27

38 milliárd forintos beruházás, 800 új munkahely, 1500 új szoba és 160 ezer négyzetméternyi kereskedelmi szálláshely. Ezek a főbb összesített mutatói annak a harminc pályázati nyertesnek, akik a 10 és fél milliárd forintos pályázati támogatás segítségével a következő két évben új szintre emelik a Dél-dunántúli régió szálláshelykínálatát.

A beruházások - köztük a hat pécsi négycsillagos fejlesztés - nem titkoltan már a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (Pécs2010 EKF) projekt keltette turistaforgalomra készülnek. A kulturális fővárosi évhez csatlakozna, s a szállodák későbbi megtöltésében is segíthet az a kilenc nyertes pályázat is, amelyek a 6,5 milliárd forintos - szintén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programból (ÚMFT DDOP) érkező - uniós támogatás segítségével 13 milliárd forint értékben alakítanak ki komplex turisztikai csomagokat és indítanak az egészségturizmust ösztönző beruházásokat. A nyerteseket bejelentő sajtótájékoztatót ma tartották Pécsett és Hencsén.

Pécsett a következő két évben hat négycsillagos szálloda fejlesztése valósulhat meg európai uniós támogatással, hiszen több, mint 1,5 milliárd forint támogatást nyert az EKF-városrész közvetlen szomszédságába tervezett három új szálloda. A legnagyobb összeget, 600 millió forintot a volt balokányi strand helyén létesülő új 150 szobás wellness szálloda nyerte el. A szintén a közelben épülő Corso Hotel és Matias Hotel egyenként közel 500-500 millió forint támogatásra jogosult. A fejlesztések megvalósulásával a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont (Opus2010) és a Zsolnay Kulturális Negyed közvetlen közelében 295 négycsillagos szállodai szoba, 587 férőhellyel várhatja a turistákat.

Az új szálláshelyek építése mellett három meglévő szálloda fejlesztésére is lehetőség nyílik vissza nem térítendő uniós támogatással. A Danubius Zrt. közel 560 millió forintot nyert a Pécs szívében, a Széchenyi téren álló Nádor szálló rekonstrukciójára, mely során a vele érintkező Palatinus Hotel kategórianövelése és a Nádorral való egyesülése révén megszületik a négycsillagos, 124 szobás Danubius Hotel Nádor. A Hotel Makár fejlesztése az aktív, konferencia és wellness turizmus vendégkörét célozza meg, ennek érdekében 300 millió forintos támogatás segítségével harminc négycsillagos apartmannal és két négycsillagos lakosztállyal bővítik a meglévő komplexumot. A Hotel Laterum az elnyert 64 millió forint segítségével új szolgáltatásokat vezet be, meglévő szobáit átalakítja. A fejlesztés kategóriaváltást eredményez, a jelenlegi háromcsillagos szálloda négycsillagos besorolást nyerhet el.

A fejlesztések azonban nemcsak Pécset, hanem a régió egészét érintik. Siklóson és Mohácson termálszállodák épülnek, Villányban megújul a Polgár és a Bock Panzió, de a Wunderlich Hotel is nagyszabású fejlesztésbe kezd a déli borvidéken található Nagyharsányban. Közel hatszázmillió forint támogatással teljesen átalakul, s a kaposvári főtér dísze lesz a Kapos Hotel, Zamárdiban Wellamarin néven családi wellness szálloda, Nagyatádon pedig MÁNDL kastélyszálló és tréningközpont épül, de jelentős bővítésbe fog a hencsei European Lakes golfközpont is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével - Pécs, Orfű, Abaliget, Bikal és Mecseknádasd bevonásával - Baranyai Élménykörutat alakítanak ki, több milliárdos értékben Dombóvár-Gunarason, Tamásiban, Barcson, Kaposváron és Harkányban is gyógyfürdőfejlesztést terveznek és a Siklós-Mohács turisztikai tengely is létrejön.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?