EU-s pályázati garancia a Hitelgarancia Zrt.-től

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:58

Mától pályázati biztosítékot ad az EU-s támogatást elnyert vállalkozásoknak a Hitelgarancia Zrt. A 10 millió forintnál nagyobb összeget elnyert pályázóknak ugyanis pályázati biztosítékot kell felmutatniuk arra az esetre, ha nem teljesítenék a támogatás feltételeit és ezért vissza kellene fizetniük a támogatás összegét.

Közvetlen garancia termékkel lépett piacra a Hitelgarancia Zrt. - jelentette be Radnai György a társaság vezérigazgatója. A Garantiqa termékcsalád legújabb tagja, a Pályázati Garancia azoknak a vállalkozásoknak kínál a bankgaranciákkal versenyképes megoldást, amelyek EU-s támogatást nyernek el, és ennek visszafizetésére biztosítékot kell mellékelniük a pályázathoz. A társaság hirdetménye szerint a garancia díja a támogatási összeg 1,5-2 százaléka között mozoghat. A pályázati szakaszban a Hitelgarancia Zrt. szándéknyilatkozatot ad a pályázónak. "Így a pályázat benyújtása előtt még nem terheli garancia díj a vállalkozásokat, azt csak a nyertesekkel megkötött szerződések alapján kell megfizetni" - nyilatkozta Radnai György a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Magyarország 2007-2013 között a korábbiakhoz képest lényegesen magasabb támogatási lehetőséget kapott az Európai Uniótól. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapján közel 7 ezer milliárd forint uniós forrás áll majd az ország rendelkezésére. Ennek sikeres felhasználása társadalmi és gazdasági érdek is. Az elkövetkezendő években a kis- és középvállalkozások körében végzett beruházások túlnyomó része e forrásból valósulhat meg.

A 10 millió forintnál nagyobb összegű támogatást elnyert pályázók esetében a szerződés megkötésének elengedhetetlen feltétele a pályázati garancia, mint biztosíték nyújtása. A támogatási összeg folyósítása csak abban az esetben engedélyezhető, ha a biztosítékok a támogatási szerződésben foglaltak szerint rendelkezésre állnak. Abban az esetben ugyanis, ha a támogatási feltételeket a pályázó nem tudja teljesíteni, a kamattal terhelt támogatási összeget vissza kell fizetnie. Erre vállal kezességet a Hitelgarancia Zrt.

Az új termék bevezetése a Hitelgarancia Zrt. életében komoly változást hozott, hiszen a társaság eddigi működése során nem a garanciát igénybevevő vállalkozásokkal, hanem a hitelt vagy más finanszírozást nyújtó bankokkal, faktor- vagy lízingcégekkel állt kapcsolatban. "Ez új helyzet, aminek sikeres kezeléséhez megerősítettük az ügyfélszolgálatot és a hitelbírálatot" - mondta Radnai György.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16