19 °C Budapest

Egy kényes döntés: visszavásárolhatom?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 16:00

Egy vállalkozás életében előbb-utóbb elérkezik az a szakasz, amikor a tulajdonos, úgy gondolja, megválik cégétől. Ez a döntés nem könnyű, azonban még nehezebb jó döntést hozni abban a kérdésben, hogy visszavásároljuk-e később a vállalkozást, amikor arra alkalom adódik.

Mint arra a BusinessWeek cikke, illetve az abban felsorakoztatott esetek is rávilágítanak, az egyszer volt cégtulajdonosok hajlamosak abba a hibába esni, hogy egyáltalán nem racionális, hanem érzelmi okokból vásárolják vissza későbbiekben cégüket.

Sokan csupán azért vásárolják vissza a vállalkozást, mert úgy érzik, hogy az új tulajdonosok nem úgy kezelik a céget, ahogyan az megfelelő lenne, vagy magas áron tudták értékesíteni és most olcsón vissza tudnák vásárolni, vagy csak szimplán képtelenek a kötelék megszüntetésére.

Ugyanakkor sosem szabad elfeledkezni arról, hogy a vállalkozás visszavásárlása meglehetősen veszélyes és kockázatos lehet, amennyiben a szívünkre és nem az eszünkre hallgatunk.

Hogy miért is? A visszavásárolt cégek tulajdonosainak gyakran már közép-, netán nagyvállalathoz illő költségmérettel kell szembesülniük, emellett valószínűsíthető, hogy több alkalmazottat is kell irányítani, mint az értékesítés előtt. Sőt, az is előfordulhat, hogy az értékesítéskor még meglévő vásárlói bázis már elpártolt tőlünk, újra kell építeni a vállalkozás hírnevét.

A legelső dolog, amit szem előtt kell tartanunk, az az, hogy valószínűleg az egykori vevők azért szeretnének megválni a cégtől, mert az nem hozta a vele kapcsolatosan felállított várakozásokat. Ha mégis a visszavásárlás mellett döntünk, legelőször azt kell mérlegelni, hogy mennyit ér a vállalat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

No természetesen nem az eszmei értékről van szó, hanem egy, a pénzügyi, gazdasági adatok alapján felállított értékről. Erről nem árt tájékozódni, hiszen mióta utoljára láttuk cégünk beszámolóját, nagy eséllyel változtak meg annak számai. Emellett azt is ki kell találni, hogy mekkora adósság kell ahhoz, hogy a cégvásárlás megtörténhessen.

Gyakran előfordul az alkufolyamat során, hogy végül kevesebb pénzt kell adni a társaságért, mint amennyire előzetesen számítottunk, hiszen általában a nagy cégek, ha már a vállalkozás értékesítése mellett döntöttek, szeretnének minél hamarabb túladni rajta, és nem a haszonszerzés a cél.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem