3 °C Budapest

Egy kényes döntés: visszavásárolhatom?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 16:00

Egy vállalkozás életében előbb-utóbb elérkezik az a szakasz, amikor a tulajdonos, úgy gondolja, megválik cégétől. Ez a döntés nem könnyű, azonban még nehezebb jó döntést hozni abban a kérdésben, hogy visszavásároljuk-e később a vállalkozást, amikor arra alkalom adódik.

Mint arra a BusinessWeek cikke, illetve az abban felsorakoztatott esetek is rávilágítanak, az egyszer volt cégtulajdonosok hajlamosak abba a hibába esni, hogy egyáltalán nem racionális, hanem érzelmi okokból vásárolják vissza későbbiekben cégüket.

Sokan csupán azért vásárolják vissza a vállalkozást, mert úgy érzik, hogy az új tulajdonosok nem úgy kezelik a céget, ahogyan az megfelelő lenne, vagy magas áron tudták értékesíteni és most olcsón vissza tudnák vásárolni, vagy csak szimplán képtelenek a kötelék megszüntetésére.

Ugyanakkor sosem szabad elfeledkezni arról, hogy a vállalkozás visszavásárlása meglehetősen veszélyes és kockázatos lehet, amennyiben a szívünkre és nem az eszünkre hallgatunk.

Hogy miért is? A visszavásárolt cégek tulajdonosainak gyakran már közép-, netán nagyvállalathoz illő költségmérettel kell szembesülniük, emellett valószínűsíthető, hogy több alkalmazottat is kell irányítani, mint az értékesítés előtt. Sőt, az is előfordulhat, hogy az értékesítéskor még meglévő vásárlói bázis már elpártolt tőlünk, újra kell építeni a vállalkozás hírnevét.

A legelső dolog, amit szem előtt kell tartanunk, az az, hogy valószínűleg az egykori vevők azért szeretnének megválni a cégtől, mert az nem hozta a vele kapcsolatosan felállított várakozásokat. Ha mégis a visszavásárlás mellett döntünk, legelőször azt kell mérlegelni, hogy mennyit ér a vállalat.

No természetesen nem az eszmei értékről van szó, hanem egy, a pénzügyi, gazdasági adatok alapján felállított értékről. Erről nem árt tájékozódni, hiszen mióta utoljára láttuk cégünk beszámolóját, nagy eséllyel változtak meg annak számai. Emellett azt is ki kell találni, hogy mekkora adósság kell ahhoz, hogy a cégvásárlás megtörténhessen.

Gyakran előfordul az alkufolyamat során, hogy végül kevesebb pénzt kell adni a társaságért, mint amennyire előzetesen számítottunk, hiszen általában a nagy cégek, ha már a vállalkozás értékesítése mellett döntöttek, szeretnének minél hamarabb túladni rajta, és nem a haszonszerzés a cél.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?