13 °C Budapest

A kis- és középvállalkozások nagyobb alkalmazkodást várnak a bankoktól

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 10:27

Nemrég került megrendezésre a 3. Közép- és Kelet-Európai KKV Finanszírozási konferencia Prágában. A két napos konferencián a régióban működő pénzintézetek képviselői egyetértettek abban, hogy a kis- és középvállalkozói szektorral kapcsolatos alapproblémát a jelentős hiteléhség és a szektor finanszírozásában rejlő átlagon felüli kockázat ellentéte adja. A magyar szakemberek sok szempontból osztják ezeket a nézeteket, Magyarországon is ellentmondásos a KKV-k finanszírozási helyzete. Bár vannak kedvező lépések, a bankoknak mégis sokat kell tenniük azért, hogy a vállalkozók megfelelő partnerei legyenek.

A prágai konferencia résztvevői a meglevő nehézségek közül is kiemelték azokat, amelyek a mikrovállalati szegmens szereplőit sújtják. Ezek az ügyfelek igényeiket tekintve a lakossági ügyfelekhez hasonlítanak (gyors, kevés dokumentációval járó, tárgyi fedezetet nem igénylő finanszírozási szükséglet), adottságaikat tekintve azonban összetett képet mutatnak (számosságuk és kiszolgálásuk miatt lakossági, azonban a vonatkozó pénzügyi, számviteli és adózási szabályok miatt vállalati sajátosságok). Ennek következtében a különböző európai pénzintézetek a mikrovállalatok specialitásaihoz igazodva, más-más "választóvonal" mentén, ezáltal más-más üzleti megközelítéssel igyekeznek a lakossági és vállalati üzletágba integrálni és finanszírozni ezen vállalkozásokat, gyakran akár eltérve az EU által a létszám- és árbevétel nagysága alapján kialakított KKV definíciótól.

"Új típusú hitelezési szemlélet, megfelelő értékelési eljárás kialakítása és az ügyfelekhez fűződő szoros kapcsolat kialakítása szükséges." - mondta a konferencián résztvevő Kaló Ágnes, a Scale Consulting bankfejlesztési tanácsadó cég vezető tanácsadója. "Magyarországon is érvényesülnek a közép-kelet-európai régióban uralkodó trendek. A KKV-k finanszírozási problémáit csakis a folyamatos, ügyfél- és ügylet-figyelésen és elemzéseken alapuló új szemléletű tapasztalati bírálat, és a cash-flow alapú hitelkockázat-menedzsment adhatja. Vagyis az a bank válhat a KKV-k igazi "házi bankjává", amely a vállalkozást pénzügyi tanácsadó partnerként végig tudja kísérni, komplex tanácsadói és szolgáltatói tevékenységgel támogatni.

Magyarországon az európai uniós csatlakozást követően jelentősen megnőtt a kis- és középvállalkozások finanszírozási igénye. Annak ellenére, hogy a bankok ezt igyekeznek kielégíteni, a vállalkozások közel 80%-a hitel nélkül gazdálkodik. Ugyanez az arány az Európai Unió átlagában 15-20%. A vállalkozások széles körének tőkeellátottsága tehát igen alacsony - ami egyrészt külső finanszírozási szükségletet generál, másrészt kevéssé szolgálhat hitel fedezetéül.

Általános forrás kereslet és kínálat

Magyarország európai uniós csatlakozása, a külföldi lehetőségek bővülése a versenyképességi és tőkeellátottsági gonddal küzdő kisvállalkozásokat nem hozta tényleges versenyhelyzetbe. Tény, hogy a magyarországi vállalkozók jó része úgy gondolja, hogy a talpon maradáshoz alkalmazkodnia kell a megváltozott versenykörülményekhez.. Ehhez fejlesztésekre, újításokra van szükség, ám a jó ötletek mellől gyakran hiányzik a megvalósításhoz szükséges forrás.

"A KKV-k számára a fejlesztéshez szükséges pénzeszközök megszerzése arányosan nehezebb és költségesebb, mint a nagyvállalatok hitelhez jutása, ráadásul a kölcsönök igénybevételekor az átlagosnál nagyobb kockázatot vállalnak." - mondta Kaló Ágnes. "Az egyre nagyobb arányú deviza hitelek árfolyamkockázati kezelésével a KKV-k zöme nem foglalkozik, nem tekintik komoly veszélynek. A nagyobb kockázat és az adminisztratív terhek szükségessé és indokolttá teszik, hogy a hitelt nyújtók az átlagosnál kedvezőbb elbírálásban részesítsék őket, és fejlesztésükhöz kiegészítő, támogató konstrukciókat is alkalmazzanak. A banki ügyintézés lassúsága és bonyolultsága sokakat meggátol a hitelfelvételben. Ez általában nem az információ hiányán vagy elérhetetlenségén múlik, de a vállalkozók több támogatást és szakmai segítséget várnak a bankoktól, hogy könnyebben eligazodjanak a hitel igénylés menetében és a szükséges dokumentumok között. Nehézséget okoz a számítások, üzleti tervek készítése, illetve a megfelelő fedezet biztosítása. A bankok szempontjából pedig bizalmatlanságot okoz, hogy a vállalkozók a jobb pozíció érdekében nem mindig a valóságnak megfelelő adatokat adnak meg."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KKV hitelezés számokban

Ha nem is a szükséges sebességgel, de a bankok jelentős lépéseket tettek az elmúlt években ezen a téren. Egyre több bankpiaci szereplő jelenik meg egyre nagyobb hitelösszegekkel a mikro-, kis- és középvállalkozási hitelek piacán. Ugyanakkor a KKV-k közül hitelt felvevők aránya jelentősen csökkent: míg 2004-ben a KKV-k 13,9 %-a vett felé hitelt, ugyanez az arány 2005-ben 9,6 %, 2006-ben pedig alig 6,5 % volt.

A felvett hitelek összegének alakulása ezzel ellentétes irányt mutat; az átlagos összeg 2004-ről 2007-re közel 44%-kal nőtt. A pénzügyi szektor 2007. első negyedévéről készült PSZÁF gyorsjelentés szerint a vállalati hitelállomány egészében csökkent és emiatt csökkent az első negyedévben a bankok teljes hitelállománya, ugyanakkor KKV-k súlya a vállalati hiteleken belül megnövekedett.

"Tapasztalatunk szerint a hiteleket már nem elsősorban a likviditási problémák kezelésére, vagy kisebb beruházásokra, hanem nagyobb projektek finanszírozására veszik igénybe a vállalkozások. A piaci lehetőséget felismerve egyre több hiteltermék jelenik meg a piacon és egyre több bank kínál egyedi megoldásokat. A vállalkozók abban bíznak, hogy ez a trend - kiegészülve az egyszerűsített banki ügyintézéssel, a bankok által nyújtott szakmai segítséggel és egyedi konstrukciókkal - a jövőben tovább erősödik. Egy megerősödött kis- és középvállalkozói szektor ugyanis az egész gazdaság érdekét szolgálja." - mondta Kaló Ágnes.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem