Elvonultak a felhők - fellélegezhetünk

Pénzcentrum
2007. július 31. 11:40

Az Ecostat legfrissebb adatai alapján a kis- és középvállalkozási szektor bizalmi indexe újra visszatért a tavalyi év szeptembere óta tartó emelkedő tendenciához, 93,8 százalék, ez valamelyest magasabb, mint az előző hat hónap átlagos értéke. Az egy évvel korábbihoz képest a kkv-k valamivel kedvezőbbnek tartják növekedési, valamint jövedelmezőségi lehetőségeiket.


Az ország gazdasági helyzetét tekintve a megkérdezett vállalkozások mintegy harmada úgy gondolja, javulás várható, romlástól 42 százalékuk tart. Ugyanakkor a működési feltételekre negatív hatással bírhat a csökkenő belföldi kereslet. A külföldi lehetőségek bővülése a kisvállalkozásokon nem segít, mivel ezen vállalatcsoport a külpiacokon főként csupán közvetett exporttal, beszállítói tevékenységgel vesz részt.


A megkérdezett vállalkozások a tevékenységük bővítését akadályozó tényezők között első helyen az elégtelen belföldi keresletet, valamint a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet jelölték meg. Harmadik helyen a tőkehiány áll.

A kkv-k több mint fele a következő fél év során nem számol likviditási helyzetének változásával. A vállalkozások üzletmenetében keletkező átmeneti nehézségeket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével kívánják kiküszöbölni.


A kkv szektor beruházási hajlandóságának mutatója a 2004. évi átlagos szinthez képest 62 százalék, azonban továbbra is csökkenő tendenciát mutat a rövid távú fejlesztések alakulása. A beruházási tevékenységeket megakadályozó tevékenységek között a vállalkozások elsősorban az elégtelen kereslet, a bizonytalan jövőt, valamint a magas hitelkamatokat említik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kis- és középvállalkozások várakozása szerint az éves infláció 6,1 százalék, ez az előző havi és a valóban várható ütemnél is alacsonyabb. A vállalkozások áremelkedési törekvése erősödött, júliusban 4,9 százalékkal tervezik emelni termékeik és szolgáltatásaik árát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?