16 °C Budapest

Elvonultak a felhők - fellélegezhetünk

Pénzcentrum
2007. július 31. 11:40

Az Ecostat legfrissebb adatai alapján a kis- és középvállalkozási szektor bizalmi indexe újra visszatért a tavalyi év szeptembere óta tartó emelkedő tendenciához, 93,8 százalék, ez valamelyest magasabb, mint az előző hat hónap átlagos értéke. Az egy évvel korábbihoz képest a kkv-k valamivel kedvezőbbnek tartják növekedési, valamint jövedelmezőségi lehetőségeiket.


Az ország gazdasági helyzetét tekintve a megkérdezett vállalkozások mintegy harmada úgy gondolja, javulás várható, romlástól 42 százalékuk tart. Ugyanakkor a működési feltételekre negatív hatással bírhat a csökkenő belföldi kereslet. A külföldi lehetőségek bővülése a kisvállalkozásokon nem segít, mivel ezen vállalatcsoport a külpiacokon főként csupán közvetett exporttal, beszállítói tevékenységgel vesz részt.


A megkérdezett vállalkozások a tevékenységük bővítését akadályozó tényezők között első helyen az elégtelen belföldi keresletet, valamint a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet jelölték meg. Harmadik helyen a tőkehiány áll.

A kkv-k több mint fele a következő fél év során nem számol likviditási helyzetének változásával. A vállalkozások üzletmenetében keletkező átmeneti nehézségeket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével kívánják kiküszöbölni.


A kkv szektor beruházási hajlandóságának mutatója a 2004. évi átlagos szinthez képest 62 százalék, azonban továbbra is csökkenő tendenciát mutat a rövid távú fejlesztések alakulása. A beruházási tevékenységeket megakadályozó tevékenységek között a vállalkozások elsősorban az elégtelen kereslet, a bizonytalan jövőt, valamint a magas hitelkamatokat említik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A kis- és középvállalkozások várakozása szerint az éves infláció 6,1 százalék, ez az előző havi és a valóban várható ütemnél is alacsonyabb. A vállalkozások áremelkedési törekvése erősödött, júliusban 4,9 százalékkal tervezik emelni termékeik és szolgáltatásaik árát.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?