25 °C Budapest

Elvonultak a felhők - fellélegezhetünk

Pénzcentrum
2007. július 31. 11:40

Az Ecostat legfrissebb adatai alapján a kis- és középvállalkozási szektor bizalmi indexe újra visszatért a tavalyi év szeptembere óta tartó emelkedő tendenciához, 93,8 százalék, ez valamelyest magasabb, mint az előző hat hónap átlagos értéke. Az egy évvel korábbihoz képest a kkv-k valamivel kedvezőbbnek tartják növekedési, valamint jövedelmezőségi lehetőségeiket.


Az ország gazdasági helyzetét tekintve a megkérdezett vállalkozások mintegy harmada úgy gondolja, javulás várható, romlástól 42 százalékuk tart. Ugyanakkor a működési feltételekre negatív hatással bírhat a csökkenő belföldi kereslet. A külföldi lehetőségek bővülése a kisvállalkozásokon nem segít, mivel ezen vállalatcsoport a külpiacokon főként csupán közvetett exporttal, beszállítói tevékenységgel vesz részt.


A megkérdezett vállalkozások a tevékenységük bővítését akadályozó tényezők között első helyen az elégtelen belföldi keresletet, valamint a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet jelölték meg. Harmadik helyen a tőkehiány áll.

A kkv-k több mint fele a következő fél év során nem számol likviditási helyzetének változásával. A vállalkozások üzletmenetében keletkező átmeneti nehézségeket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével kívánják kiküszöbölni.


A kkv szektor beruházási hajlandóságának mutatója a 2004. évi átlagos szinthez képest 62 százalék, azonban továbbra is csökkenő tendenciát mutat a rövid távú fejlesztések alakulása. A beruházási tevékenységeket megakadályozó tevékenységek között a vállalkozások elsősorban az elégtelen kereslet, a bizonytalan jövőt, valamint a magas hitelkamatokat említik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kis- és középvállalkozások várakozása szerint az éves infláció 6,1 százalék, ez az előző havi és a valóban várható ütemnél is alacsonyabb. A vállalkozások áremelkedési törekvése erősödött, júliusban 4,9 százalékkal tervezik emelni termékeik és szolgáltatásaik árát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?