18 °C Budapest

Csak semmi pánik - nem lesz gondod a fizetéssel

Pénzcentrum
2007. július 25. 05:55

Főleg a vevőitől, valamint szállítóitól nagy mértékben függő kis- és középvállalkozások számára jelenthet gondot a likviditási helyzet megfelelő szinten tartása, a bevételek, kiadások összehangolása. A vállalkozások pénzügyi helyzetének megfelelővé tételére szolgálhatnak a vállalati folyószámlahitelek, nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Miért folyószámlahitel?

Mire használható a folyószámlahitel? Kifejezetten átmeneti fizetési gondok, likviditáshiány fedezésére. Ebből kifolyólag tipikusan egy relatíve kisebb összegű, rövidebb futamidejű finanszírozási formáról van szó (amely persze folyamatosan megújítható).

A hitel nagymértékben nem növeli meg a vállalkozás üzletmenetével kapcsolatos adminisztratív teendők mértékét, ugyanis, hasonlóan a lakossági ügyfelek folyószámlahiteleihez, a törlesztés a beérkező jóváírásokból automatikusan megtörténik.

Amennyiben lehetőség nyílik a hitel devizanemének megválasztására, abban az esetben a folyószámlahitel eszköz lehet a vállalkozás esetlegesen keletkező árfolyamkockázatainak fedezésére is.

Szintén előnyös lehet, hogy a folyószámlahitelek mögött sok esetben nem kell, hogy tárgyi fedezet álljon, így például azok is forráshoz juthatnak, akik például nem szeretnék magáningatlanukat bevonni egy esetleges szabad felhasználású vállalkozói jelzáloghitelhez. Ezekben az esetekben a hitelkeret nagysága általában a havi árbevétel alapján kerül megálllapításra. Emelett több esetben lehetőség nyílik ingatlan fedezete mellett nyújtott folyószámlahitel igénybe vételéhez is, itt a fedezet értéke miatt valószínűsíthetően alacsonabb kamattal találkozhatunk.

Mire kell figyelni?

Ha amellett döntünk, hogy folyószámlahitelt igénylünk vállalkozásunk számára az alapvető tényező, a hitel kamatának figyelembe vétele mellett több tényezőt is behatóan szükséges mérlegelnünk.

Így természetesen figyelembe kell venni, hogy milyen egyéb díjak, költségek kapcsolódnak a folyószámlahitel felvételéhez, a hitelkeret használatához. Emellett arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy több esetben a folyószámlahitel felvételének felvétele az adott banknál történő számlavezetés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így tehát amennyiben még nem rendelkezünk az adott feltételt előíró banknál számlával, érdemes az egyes folyószámlákhoz kapcsolódó költségeket is összevetni (számlavezetési, átutalási díjak).

Az összehasonlítást megkönnyítendő, ellátogattunk az egyes bankok honlapjára, illetve megnéztük kondíciós listáikat, s összegyűjtöttük, mi az, amit figyelembe kell venni a forint folyószámlahitel konstrukciók esetében (egy először hitelt felvenni kívánó vállalkozás helyzetébe képzeltük magunkat). A hitelek futamideje értelemszerűen minden esetben maximum 1 év.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18