16 °C Budapest

Csak semmi pánik - nem lesz gondod a fizetéssel

Pénzcentrum
2007. július 25. 05:55

Főleg a vevőitől, valamint szállítóitól nagy mértékben függő kis- és középvállalkozások számára jelenthet gondot a likviditási helyzet megfelelő szinten tartása, a bevételek, kiadások összehangolása. A vállalkozások pénzügyi helyzetének megfelelővé tételére szolgálhatnak a vállalati folyószámlahitelek, nézzük, mit érdemes tudni róluk!

Miért folyószámlahitel?

Mire használható a folyószámlahitel? Kifejezetten átmeneti fizetési gondok, likviditáshiány fedezésére. Ebből kifolyólag tipikusan egy relatíve kisebb összegű, rövidebb futamidejű finanszírozási formáról van szó (amely persze folyamatosan megújítható).

A hitel nagymértékben nem növeli meg a vállalkozás üzletmenetével kapcsolatos adminisztratív teendők mértékét, ugyanis, hasonlóan a lakossági ügyfelek folyószámlahiteleihez, a törlesztés a beérkező jóváírásokból automatikusan megtörténik.

Amennyiben lehetőség nyílik a hitel devizanemének megválasztására, abban az esetben a folyószámlahitel eszköz lehet a vállalkozás esetlegesen keletkező árfolyamkockázatainak fedezésére is.

Szintén előnyös lehet, hogy a folyószámlahitelek mögött sok esetben nem kell, hogy tárgyi fedezet álljon, így például azok is forráshoz juthatnak, akik például nem szeretnék magáningatlanukat bevonni egy esetleges szabad felhasználású vállalkozói jelzáloghitelhez. Ezekben az esetekben a hitelkeret nagysága általában a havi árbevétel alapján kerül megálllapításra. Emelett több esetben lehetőség nyílik ingatlan fedezete mellett nyújtott folyószámlahitel igénybe vételéhez is, itt a fedezet értéke miatt valószínűsíthetően alacsonabb kamattal találkozhatunk.

Mire kell figyelni?

Ha amellett döntünk, hogy folyószámlahitelt igénylünk vállalkozásunk számára az alapvető tényező, a hitel kamatának figyelembe vétele mellett több tényezőt is behatóan szükséges mérlegelnünk.

Így természetesen figyelembe kell venni, hogy milyen egyéb díjak, költségek kapcsolódnak a folyószámlahitel felvételéhez, a hitelkeret használatához. Emellett arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy több esetben a folyószámlahitel felvételének felvétele az adott banknál történő számlavezetés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így tehát amennyiben még nem rendelkezünk az adott feltételt előíró banknál számlával, érdemes az egyes folyószámlákhoz kapcsolódó költségeket is összevetni (számlavezetési, átutalási díjak).

Az összehasonlítást megkönnyítendő, ellátogattunk az egyes bankok honlapjára, illetve megnéztük kondíciós listáikat, s összegyűjtöttük, mi az, amit figyelembe kell venni a forint folyószámlahitel konstrukciók esetében (egy először hitelt felvenni kívánó vállalkozás helyzetébe képzeltük magunkat). A hitelek futamideje értelemszerűen minden esetben maximum 1 év.

EZT OLVASTAD MÁR?