7 °C Budapest

Ismét kevesebb lesz a vonatjárat Magyarországon: most itt vágnak

2020. szeptember 4. 10:31

Az osztrák vasút szeptember 5-től csökkenti a Magyarországra közlekedő nemzetközi távolsági vonatok számát. Az ÖBB közlése szerint döntésüket az indokolja, hogy a hónap elejétől érvényes kötelező határellenőrzés miatt a nemzetközi utasforgalom drasztikusan visszaesett.

A bevezetésre kerülő ideiglenes menetrend szerint Budapest és Bécs között hat, Bécs és Budapest között öt vonat közlekedik naponta. A lemondott nemzetközi járatok egy részét a MÁV-START a magyarországi szakaszon pótolja, így a belföldi forgalomban továbbra is tudják használni az utasok. A pótlásra beállított szerelvények gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A menetrendi korlátozás a Győr és Bécs között regionális határforgalomban közlekedő EuRegio vonatok közlekedését nem érinti.

Ha az utas a nemzetközi vonat közlekedésének felfüggesztése miatt lemond az utazásról, a menetjegy és helybiztosítás árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság. A kimaradó járatokra szóló vonathoz kötött ajánlatok (START Ausztria, SparDay menetjegyek Németországba vagy Svájcba) az érvényesség napján bármely más, az adott útvonalon közlekedő nemzetközi vonaton érvényesek. Belföldi forgalomban a lemondott vonatokra szóló előre megváltott IC pótjegyek az előző vagy a következő járaton felhasználhatók.

Szeptember 1-jétől Magyarország területére - a kormányrendeletben meghatározott kivételeket nem számítva - csak magyar állampolgárok léphetnek be. A belépő utasok hatósági egészségügyi ellenőrzésre kötelezhetők, és 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk. Ez alól csak azok mentesülnek, akik két, 48 óra időkülönbséggel készült negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni. A korlátozások miatt fekvőhelyes- és hálókocsik nem közlekednek Münchenbe, Zürichbe, Berlinbe, Brassóba, Prágába és Varsóba; a nemzetközi forgalomban az Utasellátó étkezőkocsijai sem vesznek részt. 

A koronavírusjárvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása. A vasúttársaság arra kéri a vonaton utazókat, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket.

A módosított menetrend szerint közlekedő nemzetközi vonatok

A Keleti pályaudvarról indulnak Bécs felé: 5:40 (346 - Dacia gyorsvonat); 8:40 (EC 140 - Hortobágy EuroCity); 11:40 (EC 64, bécsi átszállással a rjx 64 sz. vonatra); 13:40 (rjx 66); 17:40 (rjx 42); 20:40 (EN 462 - Kálmán Imre EuroNight)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Keleti pályaudvarra érkeznek Bécs felől: 9:19 (EN 463 - Kálmán Imre EuroNight); 12:19 (rjx 269); 16:19 (rjx 63); 19:19 (EC 147 - Hortobágy EuroCity); 22:20 (347 - Dacia gyorsvonat)

A belföldi forgalomban továbbra is indul gyorsvonat a Keleti pályaudvarról Hegyeshalomba a következő időpontokban: 6:40; 7:40; 9:40; 14:40; 15:40, illetve Hegyeshalomból a Keleti pályaudvarra: 9:28; 12:28; 15:28; 18:28; 19:28.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem