8 °C Budapest
Young woman tourist standing with glass of rose wine at Margaret bridge in Budapest, Hungarian Parliament building and Duna river at background

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Budapest Borfesztivált

2021. szeptember 8. 15:06

Jubileumi, 30. alkalommal rendezik meg szeptember 23-a és 26-a között a Budapest Borfesztivált, hiszen a rendezvény 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: az idei Borfesztivál éppen ezért ünnepi alkalom is egyben.

Az eseményen Zilahi Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az az igazi ünnep, hogy itt vagyunk, a rendezvény tovább működik és szép programot kínál a vendégeknek. A fesztivál mára ismert és elismert rendezvény nemzetközi szinten is, azzal az egyre direktebb, egyre konkrétabb törekvéssel, hogy országhatárokon túlmutató brand legyen.

A cél, hogy Európa legszebb borfesztiválja legyen a Budapest Borfesztivál, amelyhez nagyban hozzájárul az ezeréves borkultúrával rendelkező Magyarország megújuló világörökségi helyszíne, a Budai Vár is. Azt gondolom, hogy ez egyedülálló Európában, amely egyaránt szolgálja az országimázs-építést, a közösségi bormarketing és Budapest turisztikai célkitűzéseit is.

Harminc évnyi változás

Zilahi Zoltán felszólalásában felidézte az elmúlt harminc év változásait és főbb állomásait, amelyet folyamatosan kísért a borkultúra erősödése, hiszen a közönség egyre inkább a minőség és az értékesebb, szebb borok felé fordult. Hangsúlyozta: a borfesztivál soha nem csak ételről és italról szólt, hanem a kezdetektől fogva kulturális programok egészítették ki a rendezvényt.

Az ügyvezető szót ejtett a rendezvény hagyományairól is. Az 1993 óta megrendezett borárverés 2000 óta tisztán jótékonysági célú esemény, amelynek kapcsán baráti kapcsolatot alakítottak ki a szervezők a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Az érverés bevételét mindig valamilyen konkrét célra hirdetik meg és fordítják. A Budapest Borfesztivál a Jótékonysági Borárverés keretében, a hazai borászokkal karöltve már 21 éve gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legkülönbözőbb céljainak megvalósítására. A borászok mindig önzetlenül ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, a licitáló vendégek pedig minden évben alázattal és jó hangulatban versengtek egymással a kikiáltott tételekért. Az idei cél egy vadonatúj mentőautó megvásárlása.

Régi partnerek

Fontos állomás volt az is, amikor 2007-ben főtámogató lett a Spar – tette hozzá. A kereskedelmi lánc minőséget képvisel, a szövetségünk ezért egymást erősíti, a megjelenésük pedig gazdasági hátteret adott, stabilitást jelentett – fogalmazott Zilahi Zoltán.

Idén is koncertet ad a fesztiválon a Csík zenekar, a régi fellépő az idei alkalommal is különleges programmal, vendégművészekkel készül. Számos más program is lesz, szeptember 25-e a Magyar Jazz Napja lesz – együttműködve a Magyar Jazzszövetséggel.

Az idei rendezvényen a vendégrégió a Somlói borvidék, amely nagyon értékes, kicsi borvidék, önálló, saját arculattal, közös üzenetekkel – mondta el Zilahi Zoltán. Ezzel jó példát mutatnak a hazai borszakmának az összefogás terén – tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum kérdésére válaszolva Zilahi Zoltán elmondta: a hazai borkultúra fejlődése, a vásárlók egyre inkább erősödő minőségi elvárását a járvány sem tudta megtörni, hiszen az a trend, hogy a fogyasztók a közép- és felsőközép kategóriájú borok felé fordulnak, évek óta folyamatosan erősödik. A pandémia ugyanakkor okozott némi visszaesést az igazán jó minőséget képviselő, felsőkategóriás borok piacán.

A minőségi kategória fejlődik

Az eseményen röviden felszólalt Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is. Mint elmondta:

erősen beleintegrálódtunk a magyar gazdasági és társadalmi életbe, sokat dolgoztunk azon, hogy elérhetőek legyünk. Az elmúlt három évtizedben több mint 480 milliárd forintot fektettünk be, jó ingatlanállomány, logisztikai hálózat jellemzi az üzletláncot.

Hozzátette: a Spar számára mindig is fontos volt a magyar bor, a borkínálat túlnyomó része is magyar borokból tevődik össze. Az üzletlánc tavaly közel 13 millió palack bort értékesített. Az idei trend  egyértelműen a fehérborok felértékelődése, különösen a gyöngyözőborok kategóriája növekszik. Az is megfigyelhető, hogy a kereslet a minőségi borok felé fordul, ez a szegmens jóval jobban fejlődik, mint az asztali kategória.

A borászatok is megszenvedték a járványt

Nem volt egyszerű időszak a borászat szempontjából az elmúlt másfél év – mondta el az eseményen Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Mint kifejtette, a magyar borszakma rendkívül sokszínű, a legkisebbtől a legnagyobbig terjedő skálán mozog és számos értékesítési csatornán juttatja el a közönségnek a borait. Éppen ezért a pandémia a leginkább a turizmusra, vendéglátásra építő prémium, minőségi borászatoknak jelentett nagy visszaesést. A kiskereskedelem ebben az időszakban fontos mentőöv volt ennek a körnek – tette hozzá az államtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte: a szaktárcánál továbbra is úgy látják, hogy kell a segítség, a támogatás a nehéz időszakot megélt borszakmának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm